Поредният лекар падна жертва на Ковид-19 преди дни. Д-р Милан

...
Поредният лекар падна жертва на Ковид-19 преди дни. Д-р Милан
Коментари Харесай

Проф. Радослав Гайдарски: Ако маските бяха вредни, хирурзите трябваше да измрем!

 Поредният доктор падна жертва на Ковид-19 преди дни. Д-р Милан Първанов, началникът на отделението по анестезиология и интензивно лекуване в МБАЛ " Иван Скендеров " в Гоце Делчев, умря в " Пирогов ". Наричали го индивида болница, тъй като работел денонощно, не оставял нито един пациент.

Над 10 са медицинските експерти, изгубили борбата с Ковид-19 от началото на пандемията у нас.

Ето по какъв начин разяснява пред " Ретро " известния хирург проф. Радослав Гайдарски, някогашен министър на опазването на здравето.

 

– Проф. Гайдарски, не му ли се вижда краят на ковид, или да чакаме нова вълна?

– Коронавирусът си съществува. Има си го и той продължава да циркулира. В това спор няма. За втора вълна не трябва да се приказва обаче. Някои желаят да я има, тъй като им е угодна стопански.

– На Запад стягат ограниченията обаче. У нас може ли да стане това?



– Не знам. Не бива да става. Вирусът си протича без огромни пикове. Затова не виждам аргументи от ново стягане на ограниченията у нас.

– Доц. Ангел Кунчев предложи удължение на изключителната епидемиологична конюнктура до края на ноември...



– Това е работа на епидемиолозите. Ако заболеваемостта се усилва, би трябвало да има увеличение. Но аз не съм експерт и не мога да дам безапелационен отговор.

– Медиците са най-уязвими. Един доктор умря през последните дни. И за жалост, не е единствено той. Какво да вършат вашите сътрудници?



– Никой не може да отхвърли, че вируса го има, както към този момент споделих. Мисля, че ние към този момент имаме огромен опит в битката с него. Мерки са взети и те би трябвало да се съблюдават. И хората ги съблюдават. Гледам – в магазините поставят маски, в рейсовете – също.

Що се отнася за лекарите, те също би трябвало да съблюдават ограниченията. Май че те по-малко се плашат от елементарните хора. А не трябва да е по този начин.

– Има ли заплаха здравната система да остане без лекари и сестри точно поради тази заплаха?



– Не, няма такава заплаха. Имаме пет медицински университета, които приготвят фрагменти. Голяма част от тях отиват да работят на Запад. Защото нямаме система, която да ги задържи. Ако получаваха положителни заплати, нямаше да бягат. Да не би на Запад да не боледуват?! Навсякъде са на първа линия и са изложени на заплаха от заразяване.

– Голяма дискусия за маските се вихри у нас. Трябва ли да се носят?



– Да, би трябвало да се носят, веднага като е казано. Но не на улицата. А единствено при събирания на доста хора, на закрито. Дори на плажа, в случай че хората са близо един до различен. Виж, на село, където я има, я няма двама- трима поданици, не е належащо.

Тази дискусия, че маските били нездравословни и че трябвало да се сменят на 15 минути, не е естествена. И погрешна. Ако бяха толкоз нездравословни маските, ние, хирурзите, трябваше всички да измрем. С часове сме с маска по време на интервенция.

– Идва есента. Как да отличим ковид от елементарния сезонен грип?



– Не може. Те клинически не се разграничават. Затова са нужни проучвания. Само по този начин може да се разбере един човек от какво е инфектиран.

– Председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари за София-област доктор Виктория Чобанова разгласи, че джипитата нямат явен логаритъм и не знаят какво тъкмо да вършат в случаи на заразяване с Ковид-19?



– Няма такова нещо. Нали щабът сътвори подобен логаритъм. Те знаят какво да вършат – маска, почистване, стерилизация, отдалеченост... Ако занапред джипитата би трябвало да се образоват, какво ще вършим?
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР