Поредният концерт от юбилейния цикъл на камерния ансамбъл „Софийски солисти”

...
Поредният концерт от юбилейния цикъл на камерния ансамбъл „Софийски солисти”
Коментари Харесай

„Софийски солисти”, Емил Табаков и Минчо Минчев ще изнесат утре концерт в зала България

Поредният концерт от юбилейния цикъл на камерния отбор „ Софийски солисти” ще прозвучи на следващия ден, 13 май, от 19 часа в зала „ България “. Диригент ще бъде Емил Табаков, а солист – цигуларят Минчо Минчев, оповестиха от екипа на съорганизаторите на събитието - " Дом на културата " Красно село ".

Минчо Минчев неведнъж е бил солист на „ Софийски солисти”, още от времето, когато основен диригент е Васил Казанджиев. Свирил е с ансамбъла и в годините, когато Емил Табаков управлява „ солистите”, взел участие е в турнета в чужбина. В стратегиите на „ Софийски солисти” има освен солови концерти на Минчев, само че и на негови възпитаници - надарени млади цигулари, които той показва пред публиката.

Емил Табаков е управлявал ансамбъла в продължение на девет години – от 1979 до 1988 година През този интервал, с изключение на стотиците концерти, той провежда записи на огромен брой творби, които са необичайност и до през днешния ден в каталозите на профилираните компании в чужбина: като симфониите за струнни от Менделсон и църковните сонати на Моцарт. В тези години Табаков основава и редица ефектни оркестрации за ансамбъла, както и виртуозния си Концерт за струнни.

Програмата на утрешния концерт сплотява в едно творби на Йозеф Хайдн: Дивертименто в си бемол мажор за камерен оркестър и Концерт за цигулка и оркестър №1 в до мажор. Във втората част ще прозвучи и нещо напълно ново: Пет български танци за оркестър (2011) на Табаков. Подобно сравнение (”Класика и съвременност”) е обичайно за ансамбъла „ Софийски солисти” още от първите години на основаването му, описват от екипа.
Съорганизатори на събитията, свързани с отбелязване на 60-годишнината на „ Софийски солисти “ са ОКИ " Дом на културата " Красно село ", Столична община и Министерство на културата. Българска телеграфна агенция е главен медиен сътрудник.

Следващият концерт от юбилейния за ансамбъла цикъл е на 28 май в зала " България ".

Източник БТА
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР