Поредният инцидент с жена, спънала се в понеделник в ограничителите,

...
Поредният инцидент с жена, спънала се в понеделник в ограничителите,
Коментари Харесай

Защо Столична община цяло лято не успя да смени "перките" по ул. "Граф Игнатиев"

Поредният случай с жена, спънала се в понеделник в ограничителите, наречени " перки на акула ", по ул. " Граф Игнатиев " в София и постъпила в болница с засегната челюст, още веднъж провокира въпроса за какво Столичната община цяло лято не съумя да ги размени.

Междувременно мъжът, който е бил с потърпевшата, откърти три от " перките " и ги захвърли по улицата с пояснение, че това е " гражданско непокорство ". А прокуратурата нощес му повдигна обвиняване за разваляне на непозната благосъстоятелност по хулигански подбуди. В изявления в медиите имаше мнения, че се ревизира дали по " перките " има вреди и ще би трябвало ли да бъдат възстановявани. А те в действителност би трябвало да изчезнат до дни, в случай че проектите на общината този път се осъществят.

Всеки миг ги сменяме

Още на 18 юли пред " Дневник " Йорданка Фандъкова съобщи: " Ограничителите всеки миг ще бъдат заменени. Вече са създадени новите ". Повече от месец оттогава, а острите каменни блокчета, провокирали толкоз произшествия, възмущение и насмешки, стоят край трамвайното трасе.

Няколко часа преди последния случай в понеделник (19 август) " Дневник " още веднъж зададе (след събитие) същия въпрос на столичния кмет и тя сподели: " Първата партида от новите ограничители към този момент е подготвена и дойде. Очаквам до края на седмицата на един сектор да стартира да се работи ".

Новите ограничители са познатите чугунени колчета, вид " боларда ", утвърдени от специалистите на основния проектант на София Здравко Здравков още през май. Тогава медиите получиха пояснение, че ще е належащо известно време те да бъдат създадени – общо 600 на брой, и незабавно ще бъдат заменени.

Защо се бави промяната

На 21 май ремонтът на ул. " Граф Игнатиев " получи Акт 15 за довеждане докрай на строителството на обект, само че с това неговото прилагане още не беше позволено. Актът беше със забележки за нередности, които трябваше да бъдат отстранени до 28 май. Сред забележките, обаче, липсвала промяната на рисковите ограничители, вид " перка на акула ", защото изборът на новите чугунени колчета бил изработен след подписването на контракта сред фирмата-изпълнител " Джи Пи Груп " и възложителя Столичната община, обясниха тогава от строителния контрол.

Това състояние усложнило промяната на ограничителите. " След издаването на Акт 15 до издаването на Акт 16 на обекта може да се работи единствено по премахване на забележките ", обясниха за " Дневник " от Дирекцията за народен строителен надзор (ДНСК), т.е. промяна на ограничителите, която отсъства от забележките, не е позволена.

Тепърва следва приемане на Акт 16, който ще даде позволение за прилагане на ул. " Граф Игнатиев ". Досега ДНСК която единствена има право да го издава, разгласи пред " Дневник ", че за ул. " Граф Игнатиев " не е издавала подобен документ. Което значи, че с цел да се сменят " перките ", първо би трябвало да се издаде Акт 16 и след това да стартира подмяната.

За да получи акт 16, възложителят на ремонта, Столичната община, би трябвало да изпрати искане до Регионалната дирекция за народен строителен контрол-София (РДНСК) и да чака назначението на държавна приемателна комисия. Срокът за назначението й може да е до един месец.

В ДНСК няма искане за Акт 16

" До сегашния миг органите на РДНСК-София не са правили инспекция по строителните и монтажни работи в Зона 2 (ул. " Граф Игнатиев " ), обясниха от ДНСК на питане на " Дневник ". И прецизираха, че от възложителя, Столичната община, не е получавано искане за назначение на приемателна комисия за издаване на Акт 16, каквото е условието на нормативните разпореждания.

" По тази причина досега няма назначена със заповед Държавна приемателна комисия ", обявиха от ДНСК.

Не е ясно за какво общината е забавила това искане и дали е поради промяната на " перките " или премахване на други нередности.

От ДНСК обаче обясниха, че когато и да стартира издаването на Акт 16 на ул. " Граф Игнатиев ", " няма да се взираме във типа на ограничителите - дали са " перки ", дали са чугунени колчета. Каквото основният проектант е одобрил и както го е приобщил към плана, това ще е ", споделиха от строителния надзор.

Това дава действителна опция на Столичната община да ги смени час по-скоро и без затруднения в законовите процедури. И да предотврати последващи произшествия и контузии - физически, и прочувствени.

До публицистичното привършване на текста, " Дневник " не съумя да получи коментар от адвокати дали неналичието на акт 16 и използването на улицата без него, ще улесни потърпевшата или упрекнатият мъж, да съдят общината.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Ремонтите в центъра на София (104)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР