Поредния публичен дебат за закриването на Спецправосъдието беше проведен вчера

...
Поредния публичен дебат за закриването на Спецправосъдието беше проведен вчера
Коментари Харесай

Надежда Йорданова: Не виждам повече смисъл да водя дебати с главния прокурор


Поредния обществен спор за закриването на Спецправосъдието беше извършен през вчерашния ден в границите на девет часа, на който участваха медии, излъчваше се и онлайн. За трети път в последните 12 месеца дебатираме тази тематика с основния прокурор, това е най-публично обсъжданият законопроект. Това съобщи в студиото на  " Лице в лице " по bTV правосъдният министър.

Тя добави, че не вижда повече смисъл да води каквито и да е диспути с основния прокурор по тази тематика, най-малкото тъй като законопроектът за закриването на профилираните съд и прокуратура към този момент е в Народното събрание и тече законодателна процедура.

Законопроектът планува поредност от гаранции, че правосъдните каузи ще бъдат довършени от същите съдии, които ги гледат и сега. А дали има взрив на престъпността, както твърди господин Гешев, може да каже Министерство на вътрешните работи. Поне при мен такива данни няма, сподели още министър Йорданова.

Тя бе безапелационна, че не става въпрос за закриването на цялото спецправосъдие, а за елементи от него – съответно Специализираният апелативен съд и две прокуратури.

увери, че измененията в правосъдната власт по никакъв метод няма да облагодетелстват олигарсите и акцентира, че проекторазпоредбите ще подсигуряват точно това.

По отношенние на въпроса с предварителното освобождение на основния прокурор Йорданова означи, че всеки един от претекстовете ѝ самичък по себе си е извънредно сериозен.

Време е да приемем, че всяка институция би трябвало да извършва пълномощията си по този начин, както изисква законът. Този спор, без значение от неговия край, е крачка напред към правовата страна и демократичното общество, съобщи правосъдният министър във връзка освобождението на Иван Гешев като основен прокурор.

За срещата си с основния прокурор на Европейски Съюз Лаура Кьовеши Йорданова уточни, че двете са имали извънредно продуктивна среща.

Между Министерството на правораздаването и Европейската прокуратура има отворени тематики, по които работим доста интензивно, с цел да може делегираните европейски прокурори в България да отговорят на високите упования на обществото. Налице е една доста огромна социална вяра, че европейските делегирани прокурори ще работят по други стандарти, само че те не могат да свършат работата на нашите прокурори, обаче могат да покажат един по-висок стандарт и динамичност на работа, приключи правосъдният министър.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР