Поредни назначения на хора близки до ГЕРБ в държавните фирми

...
Поредни назначения на хора близки до ГЕРБ в държавните фирми
Коментари Харесай

ГЕРБ постави и съпруга на пиарката на Борисов на държавен пост

Поредни назначения на хора близки до ГЕРБ в държавните компании излизат нескрито. След разгласен без доста звук конкурс в директорския ръб на държавния газов оператор "Булгартрансгаз " местата си резервират досегашния му шеф Владимир Малинов и брачният партньор на пиарката на премиера Бойко Борисов Севделина Арнаудова – Делян Димитров, оповестява mediapool.bg. В управата влиза един нов член – Дарина Колева, занимавала се с публичните поръчки по значими планове на оператора – в това число построяването на газопровода "Турски поток " на българска територия.

Кандидатите да ръководят "Булгартрансгаз " са имали 10 календарни дни да подадат документите си за присъединяване в състезанието, който се организира на два стадия – вторият е отбрана на идея за развиването на газовия оператор. Желаещи да влязат в съвета са били Малинов, Димитров, Колева и Ромен Кишкин. Последният е отхвърлен от състезанието, защото не дава отговор на условието да има магистърска степен в една от следните професионални области: обществени, икономически и правни науки, механически и филантропични науки, с направление стопанска система, финанси, счетоводство и надзор, право, енергетика, строителство, инженерство и други.

Така до отбраната на идея са позволени тъкмо трима претенденти, колкото са и оповестените места в борда.

Надзорният съвет на "Булгартрансгаз " също е с нов и е в развой на регистриране в Търговския указател. За него състезанието е разгласен на 12 април – съвсем седмица след парламентарните избори. От остарелия двучленен състав остава Кирил Георгиев. Колегата му Владимир Митрушев си потегля, а новите четирима в надзора са Делян Койнов, Снежана Йовкова-Маркова, Стефан Илиев и Николай Стефанов.

"Булгартрансгаз " е следващото сдружение от държавната енергетика, в което ГЕРБ бетонира свои хора след изборите. Ускорени бяха състезанията за набиране на членове на директорските бордове в редица държавните предприятия. Както стана известно, нови шефове с 5-годишен мандат има в БЕХ, АЕЦ “Козлодуй " и "Минпроект ".

С хора, близки до ГЕРБ, са овладени и държавните компании в земеделието - 6-те държавни горски предприятия, Напоителни системи, Агроводинвест, Сортови семена Елит, Земинвест и други С нови шефове са и държавните лечебни заведения.

Ден преди новият парламент да гласоподава мораториума върху покупко-продажбите, концесиите и назначенията на държавното управление в оставка, бе продължен прибързано мандата на съвета на шефовете на Държавната консолидационна компания, с което ги бетонира до 2026 година

Нови назначения има и в оръжейните компании, оповестява economix.bg. Иван Гецов резервира позицията си като изпълнителен шеф на ВМЗ – Сопот. За самостоятелен нов член на борда и ръководител на СД е определен Иван Карабатаков – правист, обвързван с “Мултигруп”. Той бе и ръководител на СД на Национална спортна база. Останалите представители на страната са Кристина Стоянова, Тихомир Иванов (бивш началник на Летище София и синдик), юристът Георги Вълчанов. Стоянова (собственик на туристическа фирма) е брачна половинка на основния секретар на министерство на земеделието.

По-рано бе заменен бордът на “Кинтекс”, чийто шеф остава Иван Гинчев. Останалите са Десислава Христова, Васил Ризов, Стефка Граматикова и Анита Великова, която по-рано е била в бордовете на ДКК и “Плод-Зеленчук”.

Междувременно депутати от "Изправи се! Мутри, вън! ", отпред с Мая Манолова, са внесли промени в Закона за обществените предприятия, с които назначенията в директорските бордове на държавни компании, направени от ГЕРБ през последните дни, може да бъдат оповестени за оскъдни.

Конкурсите за назначения в управителни и контролни органи на държавни и общински предприятия не може да се афишират и организират в границите на 6 месеца преди датата на постоянни пармалентарни избори, гласи специфичен текст в законопроекта.

Предлага се и назначени към този момент шефове да бъдат освобождавани при нарушаване на това предписание: "За към този момент назначените в границите на 6 месеца преди изборите на 4 април 2021 година договорите за ръководство и надзор се приключват и се организират нови състезания ", се показва в преходните и заключителните разпореждания на закона.

"Обявяването и назначението на състезания след декември 2020 година бяха направени при заобикаляне на духа на закона. Преобладаващият брой фрагменти, назначени от ГЕРБ в резултат на тези състезания, са комфортни хора, наградени за партийни или "други " заслуги ", споделят в претекстовете вносителите от "Изправи се! Мутри, вън! ".
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР