Поредната стара сграда в Пловдив, строена през двайсетте години на

...
Поредната стара сграда в Пловдив, строена през двайсетте години на
Коментари Харесай

Поредна историческа сграда в Пловдив е напът да бъде съборена

Поредната остаряла постройка в Пловдив, строена през двайсетте години на предишния век, част от историческия образ на града, е на път да бъде разрушена. Триетажната сграда е била монумент на културата до 2012 година, когато е отписана от листата с скъпи здания със заповед на Министерството на културата. 13 години по-късно тя ще бъде съборена изцяло законно.

Малко преди коледните празници край постройката на ул. " Цар Иван Александър " 2 в центъра на Пловдив се появяват заграждения и служащи стартират да отстраняват керемидите от покрива на аристократичната триетажна постройка.

" Изненадаха ни тези заграждения. Отдавна се знае, че нещо ще става, само че ето - към този момент е реалност. Много ще ни липсва, снимал съм я, с цел да е имам за спомен, тъй като въпреки всичко доста здания се унищожиха по този начин, а те са полезност за Пловдив ", уточни Бойко Трифонов.



От живеещите в близост разбрахме, че преди повече от 10 години част от орнаментите на една от терасите е паднал, тогава със съдействието на Министерството на културата е бил възобновен. Тогава обаче към момента постройката е била монумент на културата. Сега хората са сюрпризирани, че статутът ѝ е бил изменен обратно във времето.

В закона е регламентирано при какви условия една постройка може да бъде включена или да отпадне от листата с културни полезности, които би трябвало да се опазват.

От Министерството на културата са издали заповед през 2012 година, с която се лишава статутът " монумент на културата " на къщата с претекстове, че " тя е представител на жилищната архитектура от новото време и няма принос в типологията на жилището от интервала. Плановата скица е изменена значително неведнъж след голям брой преустройства, а обемно-пространственият облик е поправен и обезличен. Напълно изгубена е обичайна среда на обекта ".



На базата на тази министерска заповед през 2022 година община Пловдив издава виза за планиране на нова постройка върху имота.

" В регион " Централен " е входиран капиталов план в идейна фаза, който е координиран с Министерството на културата през октомври 2023 година. Същият още не е утвърден, преглежда се, желае се издаване на позволение за градеж. Ако документите дават отговор на всички условия, този план ще бъде утвърден в идейна фаза ", сподели Калоян Сухоруков – правист на регион Централен, Пловдив.

Тъй като въпреки всичко ул. " Цар Иван Александър " попада в историческата зона " Филипопол-Тримонциум-Пловдив ", от Министерството на културата са създали рекомендации към вложителя да поправя плана си.

Не успяхме да се свържем с вложителя за коментар. Когато стартира същинското строителсто на обекта би трябвало да участват и археолози.

Репортер: Мариела Хубинова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР