Поредната иронично-разяснителна кампания похвана в своя Фейсбук профил бившият министър

...
Поредната иронично-разяснителна кампания похвана в своя Фейсбук профил бившият министър
Коментари Харесай

Сайтът на МЕ - нещо средно между Стършел и Работническо дело

Поредната иронично-разяснителна " акция " похвана в своя Facebook профил някогашният министър на енергетиката Александър Николов. Този път той разяснява изказванието на президента и кабинета, че с помощта на дейностите на служебното държавно управление цената на газа за октомври ще падне с 30%. 

" За последните 30 дни уеб сайтът на Министерство на Енергетиката (както и Facebook профилът) се трансформира в нещо приблизително сред “200 Вица ”, “Стършел ” и “Работническо дело ”. Лъжите са ясни, но… това бие всички Гинес върхове ", стартира Николов, явно иронизирайки оптимистичните известия на уеб страницата на отрасловото ведомство. 

Разказът му стартира с откъс от обявлението, че цената ще падне, с помощта на " напъните на новото управление на компанията за обезпечаване на действителна диверсификация, в това число на сполучливо извършените транспарантни търгове, както и на твърдата решителност на държавното управление да пусне в употреба интерконектора с Гърция ". 

По този мотив Николов напомня, че единствено през последни 12 дни цената на газа на европейската бенчмаркова борса в Нидерландия се срина с 38%, а не с 30%, колкото ще бъде понижението у нас. Освен това, написа някогашният министър, петролът също поевтиня внезапно с 30%. 

" Надявам се, че има най-малко един вменяем човек, който да е наясно, че целият микс на Булгаргаз зависи от тези 2 съставни елементи. Също по този начин, явно пазарът се дефинира и това се “дължи на напъните на новото управление ", написа Николов. 

Що се отнася до изказванието, че е осъществена действителна диверсификация, Николов изяснява, че точно това държавно управление - служебното - беше това, което " подписа документ, с който подложи на действителен риск стартирането на комерсиалната употреба на плановата компания ".

Изразя и учуване, че не престават изказванията, че строителството е незавършено, макар че обектът има публикуван акт 14. Както и че се твърдеше, че по тръбата нямало газ, а пък фотоси потвърдиха, че в този миг тя е била цялостна с нагнетен газ от 42 бара. 

" Октомври - в микса на Булгаргаз ще бъде цената, контрактувана с LNG от Cheniere, която настоящото управление усърдно … реши да не е в микса за целия зимен интервал, а единствено 1 от 7 карга. Браво, евентуално тъй като доставката трябваше да се случи с танкери, а не с катамарани… и не знаехме тъкмо какви слотове ни трябват - за разтоварване ли,… за паркиране ли… не е ясно.

Също - в цената за октомври месец ще бъдат включени и ПЪЛНИ КОЛИЧЕСТВА по ДОГОВОРНА ЦЕНА от сътрудниците от Азербайджан. За да се случи това, в границите на 7 месеца мандат ми се наложи да проведа повече от 5 физически срещи с мениджмънта на компанията и политически лица в Баку. Браво, още веднъж на настоящото управление на МЕ, ужасно, приятели! ", продължава Николов. 

Следват препратки към " Булгаргаз " - за извършените " транспарантни търгове " и въпреки да не дава никакви спомагателни данни, загатва, че при конституиран парламент и въпроси по ЗДОИ - истината щяла да лъсне. 

Иронично-обяснителният коментар приключва с два послеписа: 

P.S.: Очаквам след първия сняг, в случай че ни изненада през месец октомври, служебният министър да разгласи, че разполага с доказателство, че след 24-часова работа и старания са се справили с световното стопляне и задачите по декарбонизация.

P.P.S.: Вярвам, че няма инцидентни неща. Както да вземем за пример, че медузата е безгръбначно мекотело.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР