Поредната емисия дълг от половин милиард лева ще бъде предложена

...
Поредната емисия дълг от половин милиард лева ще бъде предложена
Коментари Харесай

Теглим нов дълг от 500 млн. лв. - трети за годината

Поредната емисия дълг от половин милиард лв. ще бъде препоръчана на вътрешния пазар на държавни скъпи бумаги. Този път Министерството на финансите предлага за обмен бумаги със срочност от 10 години и половина.

Това е третата дългова емисия за годината и първата с толкоз дълга срочност. За последно обмен на бумаги за 10 години и половина финансовото министерство утвърди октомври предходната година, като емисията също бе в размер от половин милиард лв., а постигнатата среднопретеглената рентабилност бе 0,53 %. Тогава препоръчаната годишна рента бе 0,1 на 100, а при сегашния аукцион книжата са с лихвен % от 1,5.

Досега през годината са поети един милиард лв. нов дълг в два аукциона. Заложеният годишен бюджетен предел за нов дълг е от седем милиарда и 300 милиона лв..

През март бе направено огромно дългово изплащане от главници и лихви на обща стойност един милиард 376 милиона евро, само че то бе към външни кредитори. Засега през годината страната ни не е излизала на интернационалните дългови пазари, като още в края на 2021 финансовият министър Асен Василев разгласи, че първото огромно изплащане през годината ще бъде обслужено от фискалния запас. Към края на февруари той бе 9,9 милиарда лв., а остатъкът в хазната - над 700 милиона лв.. Той ще се стопи точно с към половин милиард в края на март, сочат прогнозите на министерството.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР