Поредна въздушна тревога беше издадена за жителите на Киев, които

...
Поредна въздушна тревога беше издадена за жителите на Киев, които
Коментари Харесай

Русия нанесе среднощна атака с дронове срещу Киев

Поредна въздушна паника беше издадена за жителите на Киев, които бяха призовани да се насочат към бомбоубежищата, ден откакто Русия извърши най-голямото въздушно нахлуване от началото на войната в Украйна.

Около 02:00 ч. в петък сутринта градската администрация на украинската столица разгласява предизвестие в канала си в Telegram, оповестява " Ройтерс ".

Губернаторът на Киевска област Олексий Кулеба съобщи, че се прави " офанзива с безпилотни самолети ". Няколко часа по-късно той изясни, че нападението още веднъж е ориентирано към инфраструктурата на града и няма жертви.

" Нощна офанзива с безпилотни самолети. Русия за следващ път се насочи към нашите инфраструктурни обекти. Силите за противовъздушна защита отблъснаха безпилотните самолети. Няма попадения. Службите за незабавна помощ работят на мястото на злополуката ", написа Кулеба в канала си вTelegram.

Свидетел на " Ройтерс ", намиращ се на 20 км южно от Киев, е чул няколко детонации и тон от противовъздушен огън.

По информация на градската военна администрация в града при нощната офанзива са регистрирани пет безпилотни самолета. Дронове Shahed са навлезли във въздушното пространство на Киев, а по-късно всички са били унищожени от украинската противовъздушна защита. Боеприпаси от един от дроновете обаче са попаднали в административна постройка в Холосиев, като отчасти са разрушили постройката и са развалили прозорците на близката жилищна постройка.

Най-голямото въздушно нахлуване от началото на войната в Украйна

Във видеообръщението си украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че въздушните командвания в централна, южна, източна и западна Украйна са отблъснали 54 съветски ракети и 11 безпилотни самолета в четвъртък.

One of Kyiv`s private districts after today`s russian missile attack. russia is a terrorist state. Why it isn`t yet designated as such by the US?
Photo: president`s office
— Olena Halushka (@OlenaHalushka)
Зеленски призна, че в множеството райони има спирания на електрозахранването.Областите, в които загубата на електрическа енергия е " изключително тежка ", са Киев, Одеса и Херсон, както и района към Лвов.

" Но това е нищо спрямо това, което можеше да се случи, в случай че не бяха нашите героични зенитни войски и противовъздушна защита ", акцентира президентът.

Кадри на " Ройтерс " демонстрират по какъв начин спешни служащи претърсват тлеещите парчета на жилищни домове в Киев, разрушени от гърмежа. По-рано управляващите оповестиха, че по време на нападението в четвъртък са били изстреляни повече от 120 ракети. При последните офанзиви са разрушени повече от 18 жилищни здания и 10 уреди от сериозната инфраструктура.

Беларус привика украинския дипломат

Междувременно Беларус, която е един от околните съдружници на Москва, привика украинския дипломат поради изказвания, че украинска ракета за противовъздушна защита е свалена на беларуска териротия.

Кадри от беларуската държавна телевизия демонстрират парчета от ракета, намираща се измежду поле. Говорител на украинските въоръжените сили съобщи, че случаят е " резултат от противовъздушна защита ".

is ready to investigate into the fall of S-300 missile on the territory of and to invite experts from the countries which are not related to, said the Defense Ministry of Ukraine.
— NEXTA (@nexta_tv)
Минск изиска от Киев да организира цялостно следствие.

" Беларуската страна преглежда този случай като извънредно сериозен ", съобщи представителят на беларуското министерство Анатолий Глаз.

Той прикани Украйна да " предприеме всеобхватни ограничения, с цел да предотврати повтарянето на сходни произшествия в бъдеще ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР