Поредна проверка откри драстични разлики в цените на храните, извежда

...
Поредна проверка откри драстични разлики в цените на храните, извежда
Коментари Харесай

Здраве и стил на живот - избрано от печата



Поредна инспекция откри фрапантни разлики в цените на храните, извежда в заглавие СЕГА . Поредна инспекция откри двоен стандарт при храните на Изток и на Запад и обилни разлики в цените на част от продуктите. Макар сравнението да е с стеснен кръг от артикули и още веднъж да е направено само въз основата на изписаното на етикетите на цената, то е показателно за продължаващата процедура на огромните производители.

" Оказа се, че съставките и качеството на някои от тези артикули са по-лоши във разновидностите им, които се оферират в София. Някои десерти у нас са с по-малко мляко, по-малко шоколад, с повече рапично олио, а в това време цената им е забележителна по-висока. Например детски сок е със 147% по-скъп в София спрямо Берлин - в една и съща комерсиална верига ", заяви омбудсманът Мая Манолова, която е инициирала изследването. Със доста по-висока цена се оказал и известен детски десерт, чиято цена в София била с 93% по-висока от тази в Берлин. У нас млечно-шоколадовият сладкиш се продавал за 0.95 лева, до момента в който в същата верига магазини, само че в немската столица, можел да се купи против едвам 0.45 лева за брой. У нас десертът съдържал с 1% по-малко шоколад и с към 3% по-малко мляко.

Бой за гроздето, написа СТАНДАРТ . Битка за гроздето се развихри в разгара на акцията по прибиране на винените сортове. За първи път от десетилетие някои винпроми заплащат авансово, което кара другите да наддават, похвалиха се лозари. Така мерлото и кабернето вървят сред 70 ст. и левче в другите краища на страната, Совиньон блан е 90 ст.- 1 лев, а ароматните сортове като мускат отонел доближават до 1,20 лева за кг. Причината за високите цени е, че поради жегите и градушките гроздето е с 20-25% по-малко от предстоящото. То обаче е доста добре узряло и с отлична захарност. Затова виното ще бъде с високо качество и доста ароматно, предвиждат технолози. Голям проблем обаче е опазването на реколтата. Въоръжена защита бди непрекъснато против апашите, само че пък няма избавление от косове и оси, оплакаха се стопани.

Европейският съюз вкарва строги ограничения за вноса и продажбата на подправени медикаменти, научаваме от МОНИТОР . Всяка опаковка ще има личен неповторим код. Своеобразното „ ЕГН ” за медикаменти с рецепта става наложително от февруари 2019 година. Очаква се до няколко месеца да стартира тестването на системата. Върху всяка опаковка производителите слагат неповторим код. Всички кодове се вкарват в единна европейска осведомителна система. Фармацевтът в аптеката маркира кода, преди да отпусне медикамента на пациента, а системата му демонстрира цялата информация.

Ведомства и общини търсят стажанти с право и стопанска система, осведоми СЕГА . 2566 млади безработни хора без опит ще могат да стажуват в министерства, организации, регионални и общински управи по програмата " Старт на кариерата ". По нея се наемат млади висшисти (до 29 г.), които нямат стаж по специалността си. Идеята е да натрупат опит за девет месеца по специалността и по-късно да се осъществят на пазара на труда. Брутната заплата за тази година съгласно националния проект за претовареност е 550 лева Търсят се най-вече младежи, приключили право, стопански и механически специалности, администрация и ръководство, обществени действия, информатика и компютърни науки, архитектура, строителство и геодезия и други, изясняват от Агенцията по заетостта.

Увеличават се необитаемитежилища в столицата, открива ТРУД . Въпреки растящото търсенето на парцели в столицата, броят на необитаемите жилища пораства, вместо да понижава, оплакват се брокери. По данни на столична организация за на недвижими парцели от ден на ден жилища в централните региони са необитаеми и пустеят, като в избрани здания техният дял надминава 60%, Собствениците, които са пасивни притежатели на парцелите, най-често са наследници на парцела. А когато наследникът е повече от един, мъчно се стига до консенсус какви дейности да се подхващат.

И друга тематика в ТРУД – „ Газът поевтинява, парното-не ”. Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) утвърди изчисленията на „ Булгаргаз “ за по-ниска цена на природния газ със 7,29% за последното тримесечие на годината, излиза наяве от оповестен отчет на комисията. Понижението обаче няма да повлияе на цените на парното и топлата вода. Причината е, че ще се усили цената за транспорт на газ и по този начин действително понижението ще е към 4%. Комисията от своя страна има предписание когато смяната в цената на природния газ е под 5%, тя да не се отразява на топлофикационните услуги. На 25 септември КЕВР ще организира съвещание, а дефинитивно решение ще бъде взето до края на месеца. Новите цени на природния газ влизат в действие от 1 октомври.

Наш колежанин с премия от министъра на външните работи на Англия за отличен триумф, четем в МОНИТОР . Александър Димитров, чийто родители са от пазарджишкото село Калугерово, само че дружно с него живеят във Англия, беше награден от министъра на външните работи на Англия Борис Джонсън, за стабилно реализиране на висок триумф през образователната 2016 – 2017 година. Това заяви дядото на младежа Сашо Баков. Александър отпътувал преди години със фамилията си в Англия. Във семейството има още две деца, които също се оправят образцово с ученето. Александър е ученик на лондонски лицей.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР