Поредна подводна археологическа експедиция се провежда в момента в района

...
Поредна подводна археологическа експедиция се провежда в момента в района
Коментари Харесай

Археолози от НИМ и РИМ Бургас започнаха подводни проучвания в Бургаския залив

Поредна подводна археологическа експедиция се организира сега в региона на Бургаския залив.

Тя се финансира напълно от Община Бургас, проведена е от НИМ – София и Бургаския музей и се явява планово продължение на експедициите от 2022 година в акваторията на кв. „ Крайморие “.

Целта е да се обследват хипотетични антични пристанищни зони към морските носове наоколо до кв. „ Крайморие “. Експедицията се управлява от проф. доктор Иван Христов от Националния исторически музей. В екипа на проф. Христов вземат участие експерти от локалния музей. Предвидени са и геофизични проучвания на инж. Кирил Велковски с общителното подпомагане и техника на Центъра за подводна археология в Созопол.

Археолозите се надяват да реконструират античната брегова линия на черноморските носове и съберат скъпи исторически артефакти, които да датират разнообразни интервали от корабоплаването в тази част на Черноморието.

Напомняме, че с помощта на досегашните подводни изследвания на двете институции бяха открити десетки скъпи предмети, които обогатяват фонда на РИМ Бургас. Досегашните резултати са разказани в монографията на проф. Христов „ Тайните на залива Ченгене скеле ”, която ще бъде показана в края на месец юни в Археологически музей – Бургас.

Очаква се новите резултати от идната експедиция да станат също бързо притежание на феновете на античната история на Бургаския край и Черно море.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР