Поредна осъдителна присъда срещу България в Европейския съд по правата

...
Поредна осъдителна присъда срещу България в Европейския съд по правата
Коментари Харесай

Мирослава Тодорова осъди България в Страсбург

Поредна неоправдателна присъда против България в Европейския съд по правата на индивида. Тя е по тъжба на съдията от Софийския градски съд и някогашен ръководител на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова. Тя сезира съда в Страсбург през 2013 година поради нарушено право на обективен развой и нарушено право на персонална цялост.

Заради сериозни изказвания на самата Тодорова и на ръководената от нея тогава организация тя беше обект на поредност от дисциплинарни производства.

Съдът открива връзка сред дисциплинарните процедури и глобите, които са ѝ наложени, и сериозната й позиция към вътрешния министър в първото държавно управление на ГЕРБ Цветан Цветанов и в качеството на ръководител на Съюза на съдиите. Съдът в Страсбург напомня и думите му: " Дали Тодорова не служи на проведената престъпност ".

С решението си от през днешния ден Европейският съд по правата на индивида приема, че е погазена свободата на изложение на Тодорова, както и че против нея легални средства са употребявани за паралегални цели, оповестява БНР. На Тодорова не е присъдено обезщетение, тъй като тя самата не претендира за такова.

БГНЕС напомня, че при започване на октомври заместник-министърът на правораздаването Мария Павлова заяви в изявление за БГНЕС, че за последните 10 години от Европейския съд по правата на индивида против България са постановени общо 659 неоправдателни решения. Обезщетенията, които са изплатени от страната по тях, са близо 13 млн. лв.. В това влизат неоправдателните решения, както и постигнатите съглашения или утвърдени от Европейски съд по правата на човека едностранни заявления. От 2012 година досега изплатената по механизма на споразувамнията изплатената сума към този момент надвишава 5 млн. лв., пише 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР