Поредна негативна тенденция след удара на COVID-19. Граждани сигнализират, че

...
Поредна негативна тенденция след удара на COVID-19. Граждани сигнализират, че
Коментари Харесай

Дефицит за гробари и дати за кремация

Поредна отрицателна наклонност след удара на COVID-19. Граждани алармират, че би трябвало да чакат близо месец, с цел да кремират умрелите си родственици. Работата на траурните организации и гробищните паркове пораства, а решение на казуса на този стадий няма, сигнализира Нова тв.

Сериозно претоварване има в два от трите крематориума у нас - в Пловдив и София. Според някои траурни организации, за кремация на умрял се чака по цялостен месец, до момента в който съгласно други забавянето е по-малко.

" Този проблем се получава от към 2 месеца. Имаме прекомерно огромен напор на случаи. За приемане в крематориума се чака и 5 дни, може и малко повече. Има обаче и друго: за издаване на урната има хигиеничен интервал, който е продължен до 2 седмици. Това тормози някои хора ", споделя Александър Кинов, който е шеф на траурна организация в София.

От крематориума в София обаче обясниха за Нова тв, че закъснение има, само че то не е поради пандемията от COVID-19. В писмо оттова декларират, че то се дължи на спецификата на сезона.

Преди да бъдат кремирани, останките се съхраняват в хладилни камери, които също се оказват дефицитни.

" В момента се получава напор, който запълва хладините камери в болничните заведения и хладилните камери в траурните организации ", споделя още Александър Кинов.

Пандемията обаче оказва своето въздействие и върху датите за погребения, въпреки чакането да е доста по-малко.

" Нашите периоди станаха, от 2 дни, на 4-5 дни. Ние не можем да наложим на хората по какъв начин да си създадат ритуала. Много хора желаят да го създадат в църквата на Централни гробища. От това е главното закъснение ", разяснява Димитър Хаджикотев - шеф на Общинско дружество " Гробищни паркове ".

На фона на възходящия брой смъртни случаи с COVID-19, съществено предизвикателство е и намирането на претенденти за специалността гробокопач. От Централните софийски гробища молят околните на умряли да не участват на ритуалите, в случай че демонстрират признаци, с цел да опазят здравето на чиновниците.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР