Поредицата от тежки катастрофи в страната със загинали млади хора

...
Поредицата от тежки катастрофи в страната със загинали млади хора
Коментари Харесай

Нов Закон за движение по пътищата елиминира чувството за безнаказаност


Поредицата от тежки произшествия в страната със починали младежи приковаха вниманието на депутати. Представители на държавните институции, отговарящи за пътната сигурност, народни представители и фамилии, изгубили децата си при тежки произшествия се събраха на кръгла на тематика " Работещи законодателни решения за справяне с пътния травматизъм с фокус върху новите водачи ".

Организаторът на кръглата маса и народен представител от обединението ПП/ДБ Настимир Ананиев откри кръглата маса и изрази съболезнования на фамилиите, изгубили околните си в резултат на произшествия. Той уточни, че пътната сигурност се образува от три основни воин: лидер, автомобил и път. За страдание и институциите, и страната реагират малко постфактум, когато се случи някое събитие, което да притегли публичното внимание, посочи Ананиев.

По думите му карането с компаньон, карането на автомагистрала, шофирането през нощта са все тематики, които са обсъждани, само че няма законодателна смяна.

След като приключи експозето си, Ананиев даде думата на Петя Иванова, майка на 17-годишно дете, починало на пътя. Тя показа пред представителите на държавните институции, отговарящи за пътната сигурност, само че и пред депутатите, че детето ѝ постоянно ще остане на 17 години поради това, че различен млад водач на 18 години, който е просветен и със 101 нарушавания на пътя, към момента има брошура, тъй като прокуратурата, Министерство на вътрешните работи и КАТ- Хасково си трансферират отговорност. също е доста положително дете и съжалява за случилото се. Техният палач съжалява и той ще излезе, само че нашите деца няма да излязат повече ", сподели през сълзи дамата.
 Шофьорът, умъртвил двама души на столичен бул., имал брошура от два месеца Обновена
Шофьорът, умъртвил двама души на столичен бул., имал брошура от два месеца

18-годишният лидер е арестуван за 72 часа

Иванова настоя да се криминализира отводът за взимане на алкохол и опиати от страна на причинителя на закононарушението. " Направете нещо, без значение от коя партия сте, с цел да не се постанова всяка друга майка да лежи върху ковчега на детето си и да не може да му каже, че го обича. Никой не е застрахован, че на следващия ден нито едно дете няма да е неговото, нито един народен представител не е застрахован ", предизвести тя.

Впоследствие думата взеха представители на държавни институции, касаещи пътната сигурност. Председателят на Българска асоциация на потърпевшите Владимир Тодоров съобщи, че всички са длъжници и би трябвало да обединят старания по тематиката с пътната сигурност. Той настоя за въвеждане на цифровизация в образованието на младите водачи. През годините са давани разнообразни оферти за възстановяване подготовката на водачите и следващ надзор, като по-малък брой контролни точки или до 18-годишна възраст да се кара с компаньон, открои Тодоров.

Той настоя още по някакъв метод посредством програмен продукт да се вържат системите на ТОЛ и на общините към видеонаблюдението на пътя.

Румен Дунев от съдружие " Автотехнически специалист по пътна сигурност " поддържа концепцията на Тодоров за въвеждане на цифровизация на образованието на младите водачи. Според него новият Закон за придвижване по пътищата не е по-маловажен от бюджета. Сега е моментът за приемане на новия Закон за придвижване по пътищата. С новия закон доста водачи, които влачат санкции ще не помнят за възприятието за безотговорност. В новия закон има предложение за камери за междинна скорост, които са свързани посредством системи между тях посредством програмен продукт. С тях ще има доста по-добър резултат от една мярка за понижаване на скоростта за автомагистралата. Ако се направи и одобри новият Закон за придвижване по пътищата, разпоредбите ще се съблюдават 100%, сигурен е Дунев.

Румен Дунев предложи още да се направи затворено трасе, в което водачите да употребяват машините си или полигон за рисково шофиране, с цел да бъдат подложени на обстановки, които да ги направи по-добри и деликатни водачи.
 Семерджиев карал с 166 км/ч при съдбовния случай на бул. Черни връх
Семерджиев карал с 166 км/ч при съдбовния случай на бул. Черни връх

В Софийска градска прокуратура е формирано дело против служителите на реда, разпъвали чадър над Семерджиев

Ангел Попов от Европейския център по транспортни политики е окуражен, че може да се създадат промени, които да се съблюдават. Време разделно пристигна, само че не да се разделяме, а да се съберем, настоя Попов, който е и някогашен зам.-министър на превоза. Според него, когато специалистите по пътна сигурност предложат промени, всички 240 депутати би трябвало да гласоподават " За ". Направете всичко допустимо да бъдете дружно, прикани Попов.

Генко Станчев, представител на автошкола, добави, че 80% от курсантите в образователните центрове отиват не да се научат, а да вземат шофьорски книжки. Следващият проблем е, че има неточни преподаватели, които петнят специалността си. Наредбата за образование на младите водачи и документите към наредбата, която е от предишния век - в случай, че се работи с хартиени картони и дневници подлежат на всевъзможни операции и ремонти. Оттам нататък контролът е нулев, уточни Станчев.

Той посочи, че всеобщо могат да се манипулират образователните картончета и да не се дават всички 31 практични моточаса. " Водачите излизат извънредно неподготвени ", призна Станчев и настоя, че би трябвало да се направи по този начин, че младият лидер би трябвало да изкара брошура с мисълта да се научи, а преподавателите да нямат опцията да поправят дневниците и картончетата.

Адвокат Георги Тодоров, подзащитник на родителите на починалата Ани при  заяви, че има съответни оферти, с цел да може войната на пътя да спре. 14 институции единствено си трансферират топката, уточни юрист Иванов. Той настоя за з авишаване на глобите и каране с над 50 км/ч следва да се криминализира, да не се кара без шофьорска брошура, денонощни камери, денонощен патрул, който дейно да следи нарушителите на пътя и да ги глобява и разбор за проблемите на бул. " Сливница " в София. " Да шофираш без шофьорска брошура е все едно да се правиш на хирург ", съпостави юрист Тодоров.
 Светофарите на столичния бул. Сливница ще работят непрекъснато
Светофарите на столичния бул. Сливница ще работят непрекъснато

Това разпореди кметът Йорданка Фандъкова след трагичния случай, при който починаха двама младежи
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР