Поредица сигнали заради прахоляк и мръсотия от ремонтите на междублокови

...
Поредица сигнали заради прахоляк и мръсотия от ремонтите на междублокови
Коментари Харесай

Сигнали за наднормено запрашаване заради ремонтите във Варна заляха РИОСВ

Поредица сигнали поради прахоляк и нечистотия от ремонтите на междублокови пространства и улици в разнообразни елементи на града са постъпили през октомври в Регионална инспекция за опазване на околната среда – Варна. Това сподели информация на Moreto.net с записаните недоволства по „ Зелен телефон “ или на пощата на инспекцията.

Първите няколко сигнала са от 4 октомври. Потърсено е съдействието на екоинспекторите поради замърсяване с финни прахови частици от транспортиране на строителни материали в кв.,,Вл. Варненчик ‘‘в региона на ЦНСП.

Сигналът е препратен към община Варна за предприемане на дейности по подготвеност. Получен е отговор от общината, че в следствие от извозването на строителни боклуци от тежкотоварните коли на „ Инжстройинженеринг “ ООД се получава неорганизирано замърсяване на атмосферния въздух с прахуляк. В тази връзка е изпратено писмо до сдружението за предприемане на ограничения за ограничение на замърсяването с прахуляк при прекосяването на товарните коли в региона на комплекса, при неизпълнението на които ще бъдат подхванати административнонаказателни дейности.

Граждани се жалват от запрашаване от ремонтни действия и на ул.,,Перуника‘‘, ул.,,Студентска‘‘, ул.,,Мир‘‘ и бул.,,Хр смирненски‘‘. Оплакването още веднъж е ориентирано към общинската администрация. От градската администрация изясняват, че осъществяваните ремонтни действия са част от финансовата стратегия на Община Варна за 2023 година Писмено са сезирани шеф дирекция „ Инженерна инфраструктура и благоустрояване “ и шефът на компанията, изпълняваща СМР, за предприемане на ограничения за ограничение на замърсяването, както и осъществяването на дейностите при строителството да се реализира по метод, недопускащ неорганизираното замърсяване на атмосферния въздух в региона на строителните сектори и прилежащите територии. Същият отговор следва и във връзка недоволство, че при рязане на тротоарни плочки пред жилищен блок на ул.,,Мир‘‘ с ул.,,Студентска‘‘ се унищожават зелените площи в региона.

На 9 октомври жител се жалва, че е алармирал Изпълнителна организация по околната среда и водите по отношение на безбройните сигнали, тъжби до ХЕИ - Община Варна и рисковото замърсяване при построяването на зелените/сините паркинг улици, само че към момента няма усъвършенстване.

„ Строителните работи се водят с минимум старания и качество за запазване на хора, парцели и зелени площи наоколо. “, възмущава се варненецът.

От РИСОВ дават отговор, че сигналът е препратен на Община Варна за предприемане на дейности по подготвеност и е обърнато внимание на нуждата от осъществяване на надзор на строителните площадки и на предприемане на дейности за попречване на замърсяването на атмосферния въздух в град Варна. Получен е отговор от общината, че е осъществена инспекция на място, при която е открито осъществяване на строително-ремонтни действия по ул. „ Селиолу “ и ул. „ Кирил Шиваров “. Дадено е наставление за всекидневно разчистване на строителните сектори по време и след привършване на СМР. При неизпълнението на предписанието ще бъдат подхванати административнонаказателни дейности, показват от градската администрация.

На 11 октомври постъпва още едно съобщение за наднормена запрашеност в Регионална инспекция за опазване на околната среда и то е за ул.,,Перуника‘‘. Така и няма подадена информация за подхванати дейности от страна на общинската администрация.

На същата дата е постъпило сигнално писмо за несъразмерна запрашеност на улиците към Първа езикова гимназия и Д.Г.,,Моряче ‘‘ в кв.,,Младост‘‘. Сигналът е препратен на Община Варна за предприемане на дейности по подготвеност. Във връзка с постъпващи сигнали от същото естество са изискани с наставление контракти с компаниите реализатори на ремонтните действия на територията на на град Варна. Предписанието е изпълнено в период, показват от Регионална инспекция за опазване на околната среда.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР