Поредица от промени в различни закони бяха приети на второ

...
Поредица от промени в различни закони бяха приети на второ
Коментари Харесай

Окончателно: По-високи данъци върху колите и имотите

Поредица от промени в разнообразни закони бяха признати на второ четене от Народното събрание през Закона за корпоративното подоходно облагане. „ За “ текстовете гласоподаваха 107 народни представители, „ срещу “ - 74 и „ въздържали се “ - 1, с което бяха признати.
Основните промени, които засягат максимален брой хора, касаят данъците за коли и за парцели и се вписват в Закона за локалните налози и такси.
По този метод притежателите ще заплащат налог според от това какъв брой замърсява автомобилът им.
Предложението на народния представител Николай Александров (Атака) да има 50% по-малко тежест за колите с газови уредби беше отхвърлено.
Дебати
" Управляващите употребяват метода на тоягата – усилват налози. Ако въведете едни тласъци за хората, които си купуват нови екологични коли, ще бъде напълно друго “. Това съобщи националният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Георги Гьоков.
„ Вие ще сътворите една неприемлива вреда върху българина, върху този, който не може да си разреши да кара електрически коли, само че се надявам локалната власт да спре нелепостите, които вършиме “, съобщи още депутатът от Българска социалистическа партия.
Според него е трябвало да се направи една оценка на въздействието на този законопроект. „ Една оценка, която счита какъв брой пари ще влязат в бюджета, не е оценка. За мен оценка на въздействието е като въведем този налог ще бръкнем в джоба на еди-колко си хиляди българи. Това по какъв начин ще се отрази на тяхното битие при тези пенсии “, добави още Гьоков.
" Трябва да се поддържат напъните ни въздухът в България да бъде по-чист и този, който замърсява, да заплаща малко повече. Това мнение изрази националният представител от ПГ на „ Обединени патриоти “ Георги Колев.
„ За какво сме се събрали и какво се опитваме да създадем? Знаете ли какъв брой е предотвратимата смъртност от нечистия въздух в България - 18 хиляди индивида на година. Знаете ли какъв брой е от произшествия - 682 индивида. Хвърляме луди пари и се опитваме да понижим тези 682 индивида, а не мислим за тези 18 хиляди, които всяка година умират от преждевременна гибел “, добави още Колев.
" Атака " прикани ГЕРБ да премислят предлагането си за налога върху колите, заложено в Закона за корпоративното подоходно облагане. Призивът насочи депутатът от " Обединени патриоти " и член на управлението на Политическа партия " Атака " Павел Шопов.
По отношение на колите се усилва данъкът за по-старите коли , като изчисленията сочат, че за над 2 млн. автомобила на възраст над 15 години налогът става с 20 до 30% по-голям. Въвежда се нова формула за пресмятане на данъка, като в нея влиза екологичен съставен елемент (ЕК), който се дефинира от Общинския съвет на съответната община според категориите " Евро ", които са от 1 до 6. Ако за даден автомобил няма информация каква е екокатегорията му, приема се, че е най-ниската допустима. Във формулата се включа и веществен съставен елемент, като той се дефинира от мощността на мотора, поправена съгласно годината на произвеждане на автомобила. За товарни коли сред 3,5 тона и 12 тона Общинският съвет приема екоданък сред 10 и 30 лв.. За мотопеди и мотоциклети, които са в категория най-малко " Евро 4 ", екоданъкът е 20% по-нисък, за " Евро 5 и 6 " – 50%. Няма обаче да има по-нисък данък за коли с катализатори, тъй като за катализаторите можело да се лъже и по-добре било тогава въобще да се отстрани по този метод тази заплаха.
Що се касае до парцелите, най-значимата корекция касае данъчното облекчение от 50% за главен парцел – тя отпада. Причината е ниската данъчна събираемост. От анализите за финансовото положение на общините, които финансовото министерство е направило, излиза наяве, че те всеобщо събират не повече от 2/3 от локалните си налози и такси. Въпреки че всеки нов притежател на парцел е задължен да го заявява до 3 месеца след придобиването му, както и да заплаща налог за него, това всеобщо не се прави. Освен това, осведомителните системи на общинските данъчни служби не са свързани електронно и това пречи да се ревизира дали някой не заявява като главно жилище повече от един парцел, в разнообразни общини. Повечето локални управляващи чакат притежателите да ипотекират парцел и тогава да им съберат данъка, защото за ипотеката би трябвало документ за заплатен налог. Другият вид да се събере налог е да се направи договорка с парцела или да бъде завещан.
Освен това хората, които дават чартърен необитаемите си жилища, са длъжни да афишират това пред Национална агенция за приходите и да заплащат предплатен налог - или те, или наемателите, в случай че са компания. Вече не се понижава и заплащането на такса " боклук " за необитаемо жилище . Предложението да няма отстъпка е, тъй като доста притежатели афишират жилището за необитаемо, а нямало по какъв начин да се ревизира дали е по този начин - т.е. дали се употребява ток и вода, което да покаже какво е същинското състояние. Не е ясно за какво не се употребява Национална агенция за приходите в тази тенденция. Възлага се обаче на Националното съдружие на общините (НСОРБ) дружно с ръководителя на Национален статистически институт да изготвят предложение да се преброят и ползвателите на всички услуги в даден парцел – при преброяването през 2021 година.
Беше признато и предложение на " Обединени патриоти " да се таксуват с спомагателен налог парцели, които не са " съществени " за притежателя им и се намират в курорт . Размерът на налога да се дефинира от съответния общински съвет, като границите, в които ще варира, са от 0,5 до 0,7% от данъчната оценка на парцела в планинските и морските курорти от национално значение и 0,4 до 0,6% за останалите. Данъкът би трябвало да се събира от притежатели на жилища, които не са ги оповестили в съответното кметство като " места за настаняване ", за които не се заплаща наем, и не са регистрирани като туристически обекти по Закона за туризма.
Интересна вест е, че за новопостроени здания няма да се подават данъчни заявления – информацията за установяване на налога се дава от възложителя на градежа по пример, който се дефинира от министъра на финансите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР