Поредица от нови рокади в ръководството си и в дъщерните

...
Поредица от нови рокади в ръководството си и в дъщерните
Коментари Харесай

Нови рокади във военно-промишления комплекс

Поредица от нови рокади в управлението си и в дъщерните си сдружения разгласи в четвъртък " Държавната консолидационна компания " (ДКК).

За изпълнителен шеф на ДКК е определен адв. Венцислав Димитров. Заемащата до този миг длъжността Смиляна Нитова продължава да бъде част от съвета на шефовете.

Миналата седмица се разбра, че Нитова отхвърля да впише Димитров, както и другите назначени от служебния министър на стопанската система Никола Стоянов фрагменти. Министърът е принципал на сдружението и по закон по свое убеждение може да прави всевъзможни промени в състава на съвета на шефовете. Нитова обаче твърдеше, че смяната не била направена по разпоредбите и с нужната документи.

Сега излиза наяве, че отсега нататък Димитров ще управлява сдружението, само че Нитова остава в борда.

Мнозинството в съвета на шефовете на ДДК е взело решение, че е нужен повсеместен разбор на ситуацията в компанията. " За да бъде изработен той в къси периоди и изцяло обективно, се взе решение процесите да бъдат оперативно ръководени от новоизбран член в управителния орган. Опитът на Смиляна Нитова да блокира вписването на нови членове в съвета на шефовете посредством поредност от тъжби, макар че принципала бе спазил всички законови условия, също бе обсъждано на съвещанието ", написа още в известието на ДКК.

От тази седмица съветът на шефовете на ДКК има трима нови членове, а назначените от Корнелия Нинова четирима души в борда резервират постовете си в символ на " последователност ".

Именно с тази цел ще се запазят и членове на досегашните управителни органи на " Кинтекс " и Научно изследователския софтуерен институт (НИТИ) Казанлък.

Спира се процесът по промяна на изпълнителния шеф на НИТИ – Казанлък. В последния ден от ръководството на Корнелия Нинова бе стартирана процедура за уволняване на инж. Делян Начев, който е с 30-годишен опит в бранша. Той управлява НИТИ Казанлък повече от десетилетие, предприятието е на облага и се влагат средства за подготовка на личния състав. Затова той ще бъде непокътнат отпред на НИТИ, излиза наяве от съобшението на ДКК.

Съветът на ДКК е установил законово нарушаване във действието нa " Вазовски машиностроителни фабрики " ЕАД. Досега съветът на шефовете е бил от трима души, a законът изисква да са най-малко пет. За да се в профил този пропуск, за нови членове са подадени за регистриране Ивайло Кънев, Николай Николов, Тома Цилев и Иван Ангелов, оповестиха от ДКК. Кънев има опит във финансовото обмисляне и осъществяване, включително е бил управител бюджетиране и ценообразуване в Централното ръководство на " Крайслер ", Канада. Николай Николов е правист с повече от 30 годишен стаж. В предишното Иван Ангелов е бил представител на България в Агенцията на НАТО за поддръжка и доставяне, има опит във военно-промишления бранш. Тома Цилев също е с юридическо обучение със стаж в разнообразни институции.

В управлението на " ВМЗ " се връща и . Основен претекст е влизането в ръководството на завода на човек, който познава в елементи активността, има нужния опит и може да върне високите равнища на произвеждане в най-кратки периоди. Стоенчев пое управлението на " ВМЗ " при започване на 2022 година и макар освобождението му през юни, бе реализирана облага от 48 млн. лева за полугодието.

Решението цели да успокои и надигащото се неодобрение в синдикатите, съгласно които продуктивността понижава и се изостава в осъществяването на договорите на оръжейния цех. Има множеството сигнали и изразени терзания за метода, по който сдружението се ръководи.

По предписание на министър Никола Стоянов обществените предприятия в системата на икономическото министерство е следвало да спрат разплащания, от които не зависи директно активността им, до запознаване с действителното им положение. " Въпреки това, със подозрително съкратени периоди, " ВМЗ " е направил за седмица преводи за над 3 млн. лева за строителни действия ", оповестяват от ДКК. Компанията е получила и сигнали за съзнателно раздуване на административния щат, преназначаване на хора на управителни длъжности за отбягване на наложителния по закон изпитателен период и залагане на клаузи за големи компенсации при освобождение от служба, в прорез с ползите на сдружението.

Съветът на шефовете на ДКК е взел решение да направи промени и в управлението на " Кинтекс " поради в държавния оръжеен търговец. Непосредствено преди инспекцията били платени почти 800 хиляди лева към офшорно сдружение. " Всички обстоятелства и условия следва да бъдат конкретизирани, само че с цел да се направи справедлив разбор на положението му е взето решение да се включат нови специалисти в управлението ", споделиха от ДКК. Единственият член на съвета на шефовете, който е дал своя вот срещу изплащането на огромните суми към офшорната компания, остава в управлението на " Кинтекс ". Това е Пламен Пешев, който е дълготраен чиновник на сдружението с над 30-годишпен стаж. За нови членове са препоръчани Борис Янчев, Милен Николов, Станислава Георгиева и Николай Станчев.

За регистриране в управлението на " Кинтекс " е подаден Милен Николов, който е инспектор, заемал разнообразни позиции в Сметна палата на Република България. Станислава Георгиева е дееспособен правист с над 15-годишен стаж. Борис Янчев, който има опит във външната търговия, двустранните и многостранни търговски връзки, ще укрепи главната активност на предприятието по договаряния с задгранични сътрудници. Николай Станчев има експертиза в ръководството на индустриални процеси и е с дълготраен стаж в разнообразни предприятия и институции свързани с военно промишления комплекс на България, твърди ДКК.

Корнелия Нинова: Връща се моделът ГЕРБ-ДПС

Преди десетина служебният министър на стопанската система Никола Стоянов съобщи, че до момента в който е била министър на стопанската система, - напълно или отчасти, на 14 от общо 18 предприятия, които са под шапката на министерството. Равносметката е 72-ма заменени началници от Нинова и началника на кабинета ѝ Калоян Методиев в границите на 7 месеца, уточни Стоянов. Нинова обаче отхвърли.

Тя изясни, че е сменила управлението на " Кинтекс ", откакто се е уверила, че резултатите на предприятието са неприятни, че то се източва и че се трансферира на частни компании.

Преди няколко дни в предаването " Лице в лице " по бТВ Нинова предсказа новите смени на служебния министър. " Утре ще се състои първият съвет на шефовете на " Държавната консолидационна компания ", където са всички държавни предприятия. Мислите ли, че ще се занимават с бизнес стратегии, с резултати на предприятията и заплати на служащите? Нищо сходно. Ще вземат следните решения, това е дневният ред – усилват борда от 4 на 7 души и вместо един шеф ще има трима. Втората точка е промяна в управленията на дъщерните сдружения. Не ги интересуват резултати и заплати. Министърът не е изискал доклада и на едно сдружение да види по какъв начин се развива ", сподели някогашният стопански министър.

По думите ѝ разликите сред предходното ръководство и настоящето са в това, че " едните ги е грижа за предприятията и за служащите, не бързат с кадровите чистки, а другото е метла от горната страна до долу ". " Защо, като имаш още шест седмици? Този длъжностен кабинет не е определен от народа, той е назначен от един човек. През фрагментите, които сега се назначават от служебния кабинет, се връща моделът ГЕРБ-ДПС ", предизвести водачът на Българска социалистическа партия и даде за образец рокадите във " ВиК холдинг ", ТОЛ-системата, зам.-министри в земеделието.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР