Поредица от грешки в нови правила за прогимназията разбуни гилдията

...
Поредица от грешки в нови правила за прогимназията разбуни гилдията
Коментари Харесай

Грешка след грешка в новите правила за обучението в прогимна...

Поредица от неточности в нови правила за прогимназията разбуни гилдията на школските шефове, сложи ги в неспособност за провеждат началото на образователната година  и накара профсъюз " Подкрепа " да съобщи през Facebook: " Вече ще желаеме оставката на всеки служител от МОН и районните инспекторати, в случай че направи забележка за техническа неточност на преподавател или шеф. Очевидно МОН ни провокира на " студена " война! ".

До острата реакция се стига, откакто през вчерашния ден в " Държавен вестник " бяха оповестени измениня, които влизат в действие през новата образователна година. Те касаят намаляването на часовете от 45 на 40 минути в прогимназията и прибавянето на спомагателни часове по български език, математика и география.

Още същия ден обаче се оказа, че има техническа неточност в Приложение 1 към изменението на Наредба 4 за образователния проект, в което са посочени хорариумите на часовете по всички предмети. Изчислението е неверно за някои дисциплини в 6. и 7. клас.

След като шефовете се оказаха затруднени по какъв начин да създадат нормативите, разпределението на часовете и образователната стратегия, МОН прати в допълнение напътствие. В 19.20 часа нощес то е било публикувано от Регионалните ръководства на образованието. Оказва се обаче, че и в него има техническа неточност.

Това нагнети до прекаленост напрежението в гилдията и в средите на профсъюзите, които така и така бяха срещу наложените промени в наредбите за образователния проект и за организацията на дейностите в учебното обучение. 

" В момента разполагаме с две промени на наредбата, които си противорачат, и едно указателно писмо, което още повече обърка обстановката - разяснява директорка на пловдивско главно учебно заведение. - На прага на образователната година не можем да разпределим норматива на учителите. Има учебни заведения, дали своят вот учебни образователни проекти още през юли. Сега би трябвало да ги трансформират, само че при толкоз спорни параметри не е ясно на каква база. "

Сериозно безпокойство е по какъв начин ще се поправи хаосът и какъв брой време ще отнеме това, тъй като всяко изменение на разпоредба би трябвало да мине процедурата по общесвено разискване и обявяване в " Държавен вестник ". Това лишава повече от месец, даже да се прескочи разискването на Отраслов съвет.  А до старта на образователната година остават 18 дни. В същото време най-късно 5 дни преди началото на образователните занятия шефовете би трябвало да са показали всички планове.

Много нелепа обстановка, а няма време за корекция, заключи директорката. С сътрудниците й са затруднени и от това, че опитът да се внесе изясненост е изработен с указателно писмо, вместо със заповед. В този случай те нямат правно съображение да се опрат на него, издавайки на собствен ред своите заповеди.

При създалата се обстановка учители и шефове отначало издигат глас да се поеме отговорност за грешките. Преди две седмици ръководителят на Съюза на работодателите в системата на националната култура в България - Диян  Стаматов,  отправи  сходен въпрос:

" Кой ще поеме отговорност за гафовете в МОН или горещините не се отразяват добре на наредбите на МОН?
Ако един преподавател обърка нещо в работата си, следва наказване по Кодекса на труда.
Ако един върховен чиновник, който директно дава отговор за междинното обучение, подпише разпоредба, която съсипе състезанията на шефовете за цели две години - не се случва нищо. Продължава да си работи, предпазен от висши сили.
А в случай че всички наредби, които същият този върховен чиновник подпише, са с поредност от дефекти?
Пак същото - нищо!
Ама доста нищо!
Получава една извънредно висока заплата, не е глобен с нищо. Нещо повече, желае да става единствено на неговото, без да се вслушва в предложенията, които получава.
Лято е.
Жега е.
Допускат се неточности.
Но някой да е чул опрощение?
Някой да е схванал за понесена отговорност?
Аз не съм.
Минах по цялата стълбица в просветителната система.
Брилянтно добре знам по какъв начин работи всяко едно от равнищата.
Никой не може да ме укорява, че диря отговор на простичкия въпрос - кой ще поеме отговорност?
За кое ли?
- сбъркани формули на ДЗИ;
- Баснословен въпрос за НВО в 4. клас за пожарникаря;
- Провалени състезания за шефове на институции, поради нескопосана наредба;
- Неаргументирано и нездравословно увеличение броя на часовете на 5., 6., 7. клас.
Ако желаете, можем умерено да си поиграем на мълчанка.
И по този начин до идната общественополезна неточност на ненаказан върховен чиновник с висока заплата…
На мен просто ми омръзна да си мълча!
Казвам нещата с истината, която чувствам! ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР