Поредица културни прояви са планирани за месец май в община

...
Поредица културни прояви са планирани за месец май в община
Коментари Харесай

Поредица прояви през месец май в община Златица

Поредица културни прояви са планувани за месец май в община Златица – изложения, филми, показване на книги, разкриване на монумент, театрални постановки.
Майските културни празници започнаха още на 5-ти май с разкриване на галерия „ Подкрепи и мен ръката “ с създател Катя Зографова в учебното заведение на село Петрич, именувано на Лейди Странгфорд. Гергьовден бе посрещнат с божествена света литургия във връзка храмовия празник на църквата „ Св. Георги “ в Златица, а и с курбан за здраве.
На 8-ми май (утре) следва честване на 145 години от оповестяването на Априлското въстание. Програмата стартира от 19 часа с концерт, присъединяване в който ще вземе Невелина Сараджова. Следва прожекция на кино лентата „ Лейди Емили Странгфорд – паметта е жива “ на продуцента Георги Тошев.  Вечерта от 20,45 часа ще се състои тържествена заря инспекция и театър на националния фолклорен отбор „ Българе “.
Двата дни – събота и неделя, в село Църквище ще се организира съревнование по планинско колоездене „ Купа Златица 2021 “.
Филмът за Емили Странгфорд ще се прожектирана 9-ти май в с. Петрич, където приживе британската общественичка и радетелка за България оборудвала една от лечебните заведения в страната ни след Априлското въстание.
Изложбата „ Подкрепи и мен ръката “ ще бъде открита в Златица на 10-ти май от 17 часа.
На 11-ти май от 17 часа в Алеята на славата е планувано разкриване на барелеф на фолклориста и образован деятел Серафим Боянов в Златица. По-късно – от 18 часа в читалището ще бъде показан мюзикълът „ Вражалец “ на МДТ „ Константин Кисимов “ – Велико Търново.
На 14-ти май ще се изпращат зрелостниците от СУ „ Св. Паисий Хилендарски “, ПГ „ Златица “, а за Деня на българската книжовност и просвета в двете учебни заведения са планувани тържества 10 дни по-късно.
Книгите „ Изследвания – Златица и Пирдоп през Възраждането “ и „ Изследвания, отдадени на Отечеството “ на Иван Иванов – лекар по история, ще бъдат показани на 21-ви май от 17 часа в читалището на Златица.
Изложба с картините на Георги Златанов ще бъде открита на 26-ти май от 17,30 часа. Три дни по-късно – за 29-ти май, е планувана постановката „ Балкански синдром “ на сценичен състав „ Мара Пенкова “.
На 30-ти май - в деня на Златица, ще се състои празничен концерт, чието начало е от 10 часа на центъра.  
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР