Пореден удар на службите у нас. При международна акция срещу

...
Пореден удар на службите у нас. При международна акция срещу
Коментари Харесай

Банда източила 44 млн. евро от фирми с „фишинг мейли”

Пореден удар на службите у нас. При интернационална акция против компютърните закононарушения и прането на пари са арестувани 7 души. Бандата работила от 2016 година. Източвани са сметки на компании от целия свят, употребявайки по този начин наречените „ фишинг мейли ”, съобщава .

Сред потърпевшите има  сдружение от Съединените щати, чийто бизнес е обвързван с метали, както и компания за произвеждане на медицински произведения.  До момента е открито, че бандата е съумяла да източи над 44 млн. евро и 15 млн. $.

Задържани са уредниците – иракски и ливански жител. Българското присъединяване е с компютърни спецове, както и регистрирането на кухи компании. 

“До момента се проверяват 48 случая. Поне в интервала на следствие над 70 фиктивни търговски сдружения са регистрирани в България, с цел да бъдат превеждани по техни сметки, да ги назовем, откраднатите суми ”, изясни определения за нов основен прокурор Иван Гешев.

„ Това е една проведена незаконна група, съгласно прокуратурата, която се занимава от логистиката, през хакерите, до съответните подставени лица, по този начин наречените мулета. Както споделих – парите по-късно отпътуват по сметки в целия свят и най-вероятно по банков път или кеш се изтеглят и идват в уредниците на схемата ”, съобщи още той.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР