Пореден сюжет от случая Нотаруса, който придобива мащабите на сага

...
Пореден сюжет от случая Нотаруса, който придобива мащабите на сага
Коментари Харесай

Случаят Нотаруса: Как Мартин Божанов се оказва случаен свидетел по дело на висш прокурор

Пореден сюжет от случая " Нотаруса ", който придобива мащабите на сага - по какъв начин Мартин Божанов се оказва инцидентен очевидец по дело на върховен прокурор, проверяващ Антикорупционният фонд. Става дума за случай от 2017 година, а началото му е сложено от скандал на пътя, в който вземат участие млада жена и прокурор. Казусът се заплита откакто юристът на дамата подава сигнал в Инспектората на Висш съдебен съвет и упорства да се изследва каква е връзката сред прокурора и Нотариуса. Развитието - нарушавания не са открити, а по-късно нейната подзащитна е наказана и глобена.

Почти тривиална обстановка на пътя - спор, скандал и замяна на нелицеприятни реплики. Участниците са тогавашен прокурор във Върховната касационна прокуратура и в този момент пенсионер Николай Соларов и млада жена.

Николай Соларов - някогашен прокурор: " Тя слезе, скочи в колата през прозореца и стартира да ме дере, въобще беше... да ми вади очите, пищеше... "

Прокурорът отишъл в болница и извадил здравно. Започнал и дело против дамата за нанесена лека телесна щета по хулигански подбуди.

Николай Соларов - някогашен прокурор: " Точно на 3-4 метра от развиването на случая имаше над 20 души, които чакаха заран да отворят банката и заведенията и пиеха кафе. Там са били сътрудника Атанасов, който познавам още преди като арбитър и след това като юрист и другия човек... Марин Стоянов, да. "

Антикорупционният фонд извади протоколи и информация, че измежду очевидците били някогашният арбитър и понастоящем юрист Велимир Атанасов и придобилия популярност като Нотариуса.

Бившият прокурор споделя, че след дни след случая на пътя срещнал Велимир Атанасов в Съдебната палата. Адвокатът бил засегнат от видяното и се съгласил да свидетелства в съда. Свидетелствал и Божанов. В протокола от разпита е записано изказванието му, че не познава лицата, които са карали двата автомобила. Запомнил номера на едната кола поради зародилия след това случай с шофьорката, който му направил усещане. Запознала правосъдна сага.

Галя Гълъбова - юрист на дамата: " Скандалното беше, че Мартин Нотариуса от самото начало на разпита се държеше извънредно надменно, извънредно по роднински, не се притесняваше от забележките на съда, не се притесняваше и от това, че влезе в борба с мен. Това беше първият път и финален, в който видях Мартин Божанов. Зададох му много забавни въпроси - от къде познава Николай Соларов, тъй като Велимир Атанасов го наричаше по малко име - Кольо. "

Николай Соларов - някогашен прокурор: " Кольо никой в живота не ми е викал в никакъв случай, не ми е доста прелестно. Две братовчедки ме Кольосват, старите сътрудници ми викат от младите години Коко, Ники. Това е едно жестоко и унизителна манипулативна информация на обстоятелства по делото, които са оценени от съда и на които е дадена оценка. От тук натам, в случай че се съмнява някой в оценката на съда, има метод, дано да ревизират, само че и аз ще си потърся правата.

Галя Гълъбова - юрист на дамата: " Излизайки от правосъдната зала по отношение на борбата, в която влезнах с Мартин Божанов, а тя е забележима в самия протокол за разпит на очевидеца Божанов, той ме изчака и сподели " С твоята кариера завършва, моето момиче, нали ти е пределно ясно, че от тук нататък за тебе бъдеще няма ". И тогава в действителност се предизвика моето предпочитание да пусна този сигнал до Инспектората на Висш съдебен съвет, с цел да видя за какво този човек е толкоз убеден в това, което приказва. "

Инспекторатът се е произнесъл, че нарушавания не са открити. Николай Соларов съобщи, че Нотариуса не му е желал услуги, с цел да свидетелства и че в никакъв случай не е влизал в клуба Съдебни съидейници.

Галя Гълъбова - юрист: " Три-четири пъти съм го виждал към правосъдната палата постоянно, на улицата, здравей, здрасти. Последният път го видях мисля, че януари, в едно кафе на самия ъгъл до Съдебната палата. "

Адвокат Галя Гълъбова описа още, че през 2021 година провела консултация с гръцкия предприемач Дикос и го посъветвала да даде публичност на събитията, свързани с Нотариуса. По нейни думи тогава той отказал:

" Миналата година 2021 юни месец при мен пристигнаха тези въпросни гръцки предприемачи. Дикос се съветваше с Каламарис по телефона, когато Каламарис е схванал моето име, че в действителност те желаят да ме ангажират по делото, тогава е споделил, че това е доста рискова игра да ангажират тъкмо мен, тъй като в негово наличие, две години по-рано, а точно 2021 година, по този начин изчислявайки като интервал, той е участвал на диалог сред Мартин Божанов и чиновници на ДАНС, в който диалог Мартин Божанов ме е поръчвал точно по отношение на тези мои сигнали. "

Потърсихме за коментар и гръцкия предприемач Каламарис, който съобщи, че изказванието не дава отговор на истината и че персонално не се е виждал с Нотариуса - човек, който съгласно него им е създавал огромни проблеми. Изрази подготвеност да завежда каузи за погрешни изказвания. И до момента в който тази страница от следващия епизод от сагата се обяснява, Антикорупционният фонд излезе с информация, че е допустимо Нотариуса да е бил непринуден помощник на служби.

Андрей Янкулов - старши юридически специалист, Антикорупционен фонд: " Един метод, посредством който първо върху неговата активност може да се опъва така наречен чадър, второ на него да му дава легитимност за това, че той е някой в бизнеса, който той реализира. На трето място това пък дава легенда на чиновниците от съответните държавни органи за какво се срещат с такова лице. "

Къде е истината - въпрос всред противоположни отзиви и позиции, който продължава да чака отговор.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР