Пореден скандал се заформи между БСП и ГЕРБ. Повод за

...
Пореден скандал се заформи между БСП и ГЕРБ. Повод за
Коментари Харесай

Нови искри между БСП и ГЕРБ, този път заради договора с Македония

Пореден скандал се заформи сред Българска социалистическа партия и ГЕРБ. Повод за него стана идното сключване на контракта за добросъседство с Македония. Първо водачът на социалистите Корнелия Нинова изиска да види плана и обеини ГЕРБ, че го крият. В тази връзка тя изпрати публично писмо до премиера Бойко Борисов, в което изисква освен наличието на бъдещия контракт със Скопие на бъде оповестено авансово, само че и преди да бъде подписан, документът да бъде разискван от Народното събрание.

"Външната политика на България изисква национално единодушие. Предстои сключване на Договор за добросъседство с Република Македония. Последната седмица се показаха разнообразни позиции за наличието и формата на Договора. Ние не сме осведомени с клаузите му. За да бъде нашата позиция аргументирана и отчитаща националния интерес на България, апелирам да ни предоставите плана на Договора. Предлагаме той да бъде разискван в Народното събрание и дружно да изготвим позицията на България ", написа в писмото на Нинова до Борисов. "Стана такава блъсканица за този контракт, а никой не го е виждал. Дайте да го прочетем и ще кажа точка по точка защо сме за и срещу ", разяснява по-късно тя.

От ГЕРБ реагираха бързо на писмото и изявленията на водачът на Българска социалистическа партия разгласиха специфична позиция, в която отхвърлиха болщинството от изказванията на Нинова. Включително това, че планът на контракта за добросъседство с Македония се пази в загадка, както и че депутатите не са го виждали.

"Министърът на външните работи Екатерина Захариева инициира разглеждане и разискване на контракта в Комисията по външна политика и посредством нейно писмо, адресирано до ръководителя на комисията Джема Грозданова, Договорът постъпи в секретно деловодство на Народното събрание на 3 юли /понеделник/ в следобедните часове ", означават от партията на Борисов. Те допълват също и че на идващия ден, 4 юли, всички народните представители от Комисията са били осведомени, че могат да се срещнат с постъпилия текст преди съвещанието на външната комисия, планувано за 5 юли. "Проектът на Договор е наличен за всеки депутат в секретното деловодство на НАродното заседание. Членовете на външната комисия изслушаха министъра на външните работи за достигнатия стадий на договаряне към 5 юли 2017 година и показаха мнение и оферти по текста ", изясняват още от ГЕРБ.

Договорът е достигнал заключителен стадий. Фактически подобен контракт се разисква от 2008 година, когато е подписан Меморандум за съдействие сред двете страни по въпросите на европейската интеграция. Всички държавни управления и външни министри от 2008 година до в този момент са работили по въпроса.

Предстои последният 12-ти кръг договаряния, като се чака завършване на текстовете. С финалния вид на Договора Народното събрание ще бъде осведомен след привършване на договарянията още веднъж в съвещание на Комисията по външна политика. Важно е да се означи, че не трябва да се чака опция за смяна в контрактуваните текстове, защото това е дълъг развой на договаряне на двете страни на равнище изпълнителна власт.

Целта на държавното управление е да завърши текста и да пристъпи към сключване на Договора, като не отстъпваме от българските оферти. След това следва ратификация от двата Народното събрание, като това е опцията за разискване на Договора на равнище Народно заседание.

Възможността този дълъг развой да завърши преди българското председателството на Съвета на Европейски Съюз, за което с всички партии в Народно събрание сме се обединили специфичния фокус да се сложи върху европейската вероятност на страните от Западните Балкани и ролята на България в района, ни дава съображение да имаме вяра, че ще стигнем до единодушие и ще успеем да подпомогнем Република Македония в нейния път към НАТО и Европейски Съюз. Всичко това е за непоклатимост и сигурност в района, се споделя още в позицията на ГЕРБ.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР