Пореден сигнал за В частна гора е прокаран път, а

...
Пореден сигнал за В частна гора е прокаран път, а
Коментари Харесай

Разследване на bTV: Кой и защо прокара път през частна гора в Еленския Балкан?


Пореден сигнал за В частна гора е прокаран път, а на негово място липсват десетки, настояват притежателите. Горски инспектори и прокуратура изпадат в несъгласие има ли, или няма нарушаване.
Еленския Балкан
Снимка: bTV

В частния аграрни парцел на Петя Василева край град Елена се намира гора. В един летен ден фамилията й се натъква на разоран път с отклонение - необятен към 4 и дълъг към 150 метра.

„ Съпругът ми пристигна на разходка тук и откри направени два пътя в нашата гора. Преди това си беше цялото гора “, споделя Петя Василева.
Разследване: Кой прокара път през частна гора в Еленския Балкан
Снимка: bTV
Василеви виждат смяната предходната година през лятото. На тази сателитна фотография от 2020 година на същия парцел в гората не се вижда извозен път. Петя допуска, че прокараните просеки са послужили за транспортиране на дървесина на компаниите с позволителни за сеч за четири прилежащи горски сектора. След неин сигнал инспектори от районната дирекция по горите удостоверяват, че пътят е нов, прокаран е с горска техника и води до прилежащите сечища.

Сателитна фотография на гората
Снимка: bTV

Сателитна фотография на гората
Снимка: bTV

„ През парцела, е изработен извозен път, който го няма както на скицата, по този начин и на горскостопанската карта, за което горските инспектори сформират констативен протокол. Също по този начин, в резултат на този изработен път с тежка техника, се вижда, че в действителност има отсечена дървесина. Ако не е имало извозен път, затова там е имало дървесина и дървостой “, споделя Зорка Иванова, зам.-директор на РДГ - Велико Търново.
Разследване: Кой прокара път през частна гора в Еленския Балкан
Снимка: bTV

Нарушението „ противозаконна сеч " е и закононарушение. Инспекторите са предали случая на прокуратурата. От там обаче отхвърлят да образуват следствие. В постановлението си за отвод, прокурорът от районната прокуратура – Велико Търново, Мая Александрова цитира показания на горски чиновник. Той твърди, че пътят в парцела съществува към този момент 40 години, а в този момент единствено е опреснен от багери. В постановлението си обаче прокурор Александрова засяга напълно друг парцел. Според кадастралната карта мястото с прокарания път носи идентификатор с последни числа 306.2. А парцелът съгласно прокурора приключва на 777.2. Грешка ли е това разминаване? Попитахме самия прокурор Мая Александрова, която понастоящем работи в районната прокуратура на Пазраджик.

Постановление на прокуратурата във Велико Търново
Снимка: bTV

Постановление на прокуратурата във Велико Търново
Снимка: bTV

„ Аз към този момент не съставлявам Районна прокуратура – Велико Търново и не бих желала да разясня въпросите ви по досъдебното произвеждане всъщност. Изискайте публично мнение от способената прокуратура във Велико Търново ", сподели в своя позиция Мая Александрова, младши прокурор.
Позиция на Мая Александрова
Снимка: bTV

От районната прокуратура в града, дадоха отговор, че след запитването ни са поискали специфична служебна инспекция от висшестоящата прокуратура. Резултати от нея се чакат в края на месеца, сподели за bTV районният прокурор на Велико Търново. А писменият отвод от следствие изненада и заместник-директора на Регионалната дирекция по горите. Въпреки протокола за нарушавания, формиран от нейните подчинени инспектори, прокурорът е написал, че те не са удостоверили жалбата за сеч в показанията си. Тя желае пояснения от подчинените си по телефона.
Разследване: Кой прокара път през частна гора в Еленския Балкан
Снимка: bTV

„ Не знам кое не дава отговор на истината. Има нарушаване в парцела. Ако мен ме викат, аз всичко ще им обясня и ще потегли оттова - 4 позволителни за сеч, кой е транспортният билет първият, и незабавно щях да схвана кой е направил пътя “, споделя Зорка Иванова, зам.-директор на РДГ – Велико Търново.
Разследване: Кой прокара път през частна гора в Еленския Балкан
Снимка: bTV

Засега не е открито кой причинител с горска техника в региона е прокарал пътя. Дали прокурор ще предприеме дейности по следствието, зависи от резултатите от формираната инспекция на Окръжна прокуратура - Велико търново, споделиха от държавното обвиняване.

Репортажът е на проверяващия кореспондент и стажант-репортера Александра Попова. В студиото на „ Тази заран “ Марин сподели, че случаите като този са доста и така наречен горски извозени пътища са процедура.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР