Пореден шпионски скандал в страната, задържаният служител на ГДБОП е

...
Пореден шпионски скандал в страната, задържаният служител на ГДБОП е
Коментари Харесай

Експерти за случая Нотариуса: Прах в очите на хората, явно е, че е имало чадър

Пореден шпионски скандал в страната, арестуваният чиновник на ГДБОП е предоставял информация от български и партньорски служби и организации на представител на разследващи служби на Русия, оповестиха от прокуратурата.

" Дали 57-годишният чиновник фактически е имал достъп до секретни документи или данните му са от приказки с сътрудници в кафето, или като зомби е влизал нощно време и отключвал каси да търси на сътрудниците документи... В системата на Министерство на вътрешните работи като се съберат сътрудници си приказват, само че до такава степен докъдето е належащо, никой не сяда да се бие в гърдите какъв брой значима разработка прави ", разяснява специалистът по национална сигурност ген. Румен Ралчев в студиото на  " България заран ".

Той акцентира, че активността на ГДБОП е обвързвана с проведената престъпност в България, което надали е приоритет на непознати служби. Според него акцията е обвързвана с идната ротация на фрагменти в системата.

" Започват избрани реализdции, с цел да се обосноват тези дейности, които ще стартират, те не са единствено в Министерство на вътрешните работи. Министерствата са спрели да работsт и се приготвят за промяна. След ротацията да има поредна ротация във всички министeрства ", добави ген. Ралчев.

Адвокат Людмил Рангелов заяви, че на този стадий обвиняването против служителя на ГДБОП не е обвързвано с шпионаж.

" Това лице, с цел да е осъществявало шпионаж би трябвало да се върже с думата държавна загадка. Изплъзна се от вниманието събитието, че прокурорът, който следи делото, в изявлението си не стигна по-далеч от това да каже, че е предавал сензитивна служебна информация. Служебната и държавната загадка са разнообразни, служебната загадка не може да бъде оценена като шпионаж. Не всяка класифицирана информация е държавна загадка ", уточни Рангелов.

Пред Bulgaria ON AIR той посочи, че евентуалното наказание за уличения в шпионаж може да бъде от 5 до 15 година затвор или в по-тежкия случай - пожизнен затвор. Но практиката демонстрира, че такива следствия не приключват с присъда. 

" Позицията му не разрешава събиране на такава информация, нямам доверие да се стигне до неоправдателна присъда ", добави юристът.

Ген. Румен Ралчев разяснява промените в службите, които политиците разбирали главно като промяна на фрагменти. 

" Освен професионализмът е необходим и гръбнак. Това е конструкция, която би трябвало да бъде сменена по избран метод, да се усили успеваемостта на нейната активност, не да се реалокират в по-голяма постройка. Капацитетът, техните качества, техническото съоръжение са значими. Реформата не е да духнем една къщурка и да създадем нова, а надграждане ", сподели ген. Ралчев.

По думите му има доста звена, които се дублират и много хора " с чантички и цялостен шлейф след тях от водачи, коли, секретарки ". Той отбрани вътрешния министър Калин Стоянов във връзка желаната оставка, защото съгласно него не може министър да си потегля при всяко нарушаване в някое отделение.

Гостите разясниха и частния клуб на Мартин Божанов - Нотариуса.

" Тази дълбока връзка не се демонстрира единствено през този случай, в никакъв случай изясняването на тези връзки не е водело до резултати. Сега ще се стигне до същия резултат, без значение, че депутатите имат желание да основат една краткотрайна комисия. Фактът, който не предстои на подозрение за битие на затворен частен клуб с стеснен достъп за избрани лица от магистратурата е поразителен. Във всяка друга страна това щеше да докара до такова разтърсване - това, че там се взема решение развиването на избрани наказателни или цивилен производства, имотните измами постоянно минават през гражданския съд, е ужасно ", разяснява юрист Рангелов.

Ген. Ралчев сподели, че е познавал Мартин Божанов и е било ясно какво прави - безумни заменки, лишаване на парцели. Според него не е инцидентно, че правоохранителните институции заговориха за него след убийството му.

" Прах в очите на хората, очевидно е, че е имало чадър. Самият факт, че в Народно събрание желаят такава комисия демонстрира недоверието на системата, която го е основала да се самоочиства от такива практики ", уверен е ген. Ралчев.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР