Пореден ремонт на Изборния кодекс, най-вероятно още преди края на

...
Пореден ремонт на Изборния кодекс, най-вероятно още преди края на
Коментари Харесай

Машинният вот: Политиците заговориха за законови промени

Пореден ремонт на Изборния кодекс, най-вероятно още преди края на годината, се задава след големия скандал с машинното гласоподаване. В изборния ден политиците започнаха да приказват, че са нужни бързи законодателни промени преди идващите избори, каквито и да са те, освен това тъкмо в машинния избор. Той беше скандално анулиран от Централната изборна комисия (ЦИК) безусловно в последния миг поради информация от ДАНС (все още непубликувана публично – бел.а.), в която се слага под подозрение сигурността на устройствата.
В тази посока се изрече пред медиите ръководителят на Народното събрание Росен Желязков (ГЕРБ-СДС), откакто гласоподава през днешния ден, освен това без репортерите даже да повдигат тематиката. „ Мисля, че отговорността на политическите партии и обединения в Народното събрание е да се седне и да се приказва за съществени промени в Изборния кодекс, по този начин тъй като един път насетне тематиката за техническите средства за гласоподаване да бъде изчистена и решена, и да не разделя повече, тъй като предстоят и отсега нататък избори “, енигматично съобщи той.
Той не посочи какво има поради, когато споделя, че въпросът за машинния избор би трябвало да се реши „ един път насетне “. Но уточни, че законовият ремонт би трябвало да се направи още тази година, а не да се чака да дойдат идващите избори.
За промени в Изборния кодекс загатна също и съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов. Той обаче беше по-категоричен от Желязков – подсети, че против машинния избор се водеше „ една дълга и неумолима война “, както се изрази, от политически сили, които желаят да обяснят своите изборни загуби.
Иванов посочи, че хартиената бюлетина дава опция за най-различни операции, злоупотреби и неточности. „ Трябва да отстояваме това достижение (машинното гласоподаване - бел.а.) “, заключи той. Десният политик добави, че работата по кодекса би трябвало да стартира след балотажа.
Последните промени в Изборния кодекс бяха направени предходната година. Те провокираха страховит политически скандал и публично напрежение, тъй като точно посредством тези ремонти, прокарани от ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия, машините бяха превърнати в принтери, с което и машинното гласоподаване се обезсмисли. Всъщност, операциите в софтуера на машините, за които се спекулира от предишния петък насам, стават безпредметни, защото към този момент вотът на гласоподавателите не се съдържа в паметта на устройствата, а се разпечатва като хартиени бюлетини, които се броят от изборните комисии.

РАЗКАЗ ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ
Росен Желязков показа в резюме и своята позиция за събитията от предишния петък, когато се развихри абсурдът. Той описа, че " материалът ", както дефинира информацията от ДАНС, е бил адресиран до президента, Народното събрание (тоест, до него като ръководител на Народно събрание - бел.а.), Министерския съвет (който в оня миг се управляваше от фрагмента на ГЕРБ-СДС Мария Габриел, защото министър председателят Денков беше в Брюксел - бел.а.) и ЦИК.
Желязков подсети, че за 12 часа беше планувано пленарно съвещание на Народното събрание, преди което, както нормално, се събрал председателският съвет на Народното събрание, в което вземат участие представители на парламентарните групи. Такива от ПП-ДБ не са участвали - десните авансово бяха оповестили, че няма да се включат в това пленарно съвещание, за което упорстваха ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи.
" Като се срещнах с материала и след диалог с ръководителя на ЦИК (Камелия Нейкова - бел.а.), счетох за належащо да срещна политическите сили с него. На съвета, на който не участваха представители на ПП-ДБ, не е обсъждан материалът, не са взимани решения ", сподели Желязков.
Той не изясни дали е потърсил ПП-ДБ, които бяха директно наранени от случая, защото въпреки всичко дават отговор за държавното управление, което информацията на ДАНС индиректно атакуваше. Факт е, също по този начин, че точно след председателския съвет, за който шефът на Народното събрание твърди, че не е взимал решения, участвалите в него политици (като Делян Пеевски от Движение за права и свободи - бел.а.) излязоха с претенции неотложно да се анулира машинният избор. Така и стана.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР