Пореден протест срещу концесия на кариера за мрамор в Асеновградско. Граждани

...
Пореден протест срещу концесия на кариера за мрамор в Асеновградско. Граждани
Коментари Харесай

Протест срещу концесия на кариера за мрамор в Асеновградско

Пореден митинг против концесия на кариера за мрамор в Асеновградско . Граждани на 5 обитаеми места – Горнослав, Червен, Долнослав, Орешец и Добростан – ще изразят недоволството си против решение на Министерския съвет от края на октомври, съобщи.

С него се позволява концесия за рандеман на мрамор в землището на село Горнослав на асеновградска строителна компания. Според протестиращите обаче това се е случило, без да се вземе поради, че кариерата е в границите на естествен парк. Жалбите им обаче не бяха прегледани от Софийския административен съд, защото съгласно магистратите те са „ неприемливи ”.

За да привлекат още веднъж вниманието на кмета на Асеновград – Христо Грудев, през днешния ден те ще изразят недоволството си пред постройката на общината. 

Според Надя Куцарова над 6000 души от протестиращите села поддържат недоволството .

" Ние ги избираме, а те отхвърлят да се съобразят с нашите претенции. В непосредствена непосредственост до кариерата има извор, който зарежда шест села, а при гърмежите е допустимо водата да изчезне. Планират се още две кариери в непосредствена непосредственост до такава, която към този момент съществува. Ще зейне яма в красивата планина и ще се копае покрай къщите ", счита тя.

Сред другите претекстове за неодобрение е това, че кариерата се възнамерява в предпазена околност, част от " Натура 2000 " - резерват " Червената стена ". Предишният регионален шеф е върнал плана и той няма Оценка на въздействието върху околната среда. Според концесионера находището е надалеч от всички предпазени зони, а ще бъдат спазени всички законови условия. 
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР