Пореден протест срещу изграждането на завод за каменна вата край

...
Пореден протест срещу изграждането на завод за каменна вата край
Коментари Харесай

Жители на протест срещу завода за каменна вата край Павликени

Пореден митинг против построяването на цех за каменна вата край Павликени тече във Велико Търново.

Той се организира през постройката на Регионланта ревизия по околна среда и води, където по-късно денем ще се организира съвещание на експертния екологичен съвет в Регионална инспекция за опазване на околната среда, на което ще се реши дали да бъде издадено позволение за предприятието в село Върбовка.

Пред екоинспекцията се събраха десетки поданици на Павликени и прилежащи обитаеми места, които са изрично срещу инвестиницонното предложение. Това е следващото обществено проявяване на техните претенции - прекъсване на плана, които те поддържаха и с подписка с над 20 хуляди подписа.

Случаят, който възмути и сплоти хора и бизнеси от Велико Търново, Павликени, Севлиево и близките обитаеми места, доби популярност през януари 2022 година. Тогава компания, благосъстоятелност на предприемача Румен Гайтански, изяви желание да построи апаратура, която да изгаря 56 тона отпадък на час.

" Първоначалното капиталово предложение беше маскирано като цех за каменна вата, за което компанията има 35-годишна концесия за рандеман на базалт до село Върбовка, извоювана през 2013 година.

Бързо локалната общност разкри, че в действителност изгарянето на битовите боклуци ще е главната суровина за производството на електрическа енергия за завода, което по груби сметки значи, че инсталацията ще създава 420 хил.тона RDF на година.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР