Пореден проблем в сферата на българското здравеопазване. Фелдшерите у нас

...
Пореден проблем в сферата на българското здравеопазване. Фелдшерите у нас
Коментари Харесай

Фелдшерите у нас излизат на протест

Пореден проблем в областта на българското опазване на здравето. Фелдшерите у нас готвят митинг на 1 март, а ябълка на раздора се оказва участието им в Асоциацията на експертите по здравни грижи. Лекарските асистенти упорстват за самостоятелност.

" На нас в никакъв случай не ни е пособие това, че сме в Асоциацията на експертите по здравни грижи. Напротив - извънредно доста ни е пречило в години. Това е организация на съсловие, което е към здравното обучение. Там са всички експерти по здравни грижи - 12 специалности. Не може да сме в тази каша от специалности, тъй като губим еднаквост ", изясни ръководителят на Сдружението на фелдшерите Александър Александров по Bg on air. 
 
Основният проблем е неналичието на професионална съсловна организация на фелдшерите, акцентира той. А настояванията са за обезпечена подготовка, продължаващо образование на лекарските асистенти и кариерно развиване.

Александров разгласи, че главната фелдшерска заплата варира сред 600 и 700 лв.. И настоя, че ползите на фелдшерите не са предпазени на никое място. По думите му в тази Асоциация се пазят правата на медицинските сестри. Александров не скри, че има несъгласия сред другите специалности, обединени под шапката на Асоциацията на експертите по здравни грижи. 

" Лекарските асистенти са към 3000 индивида. Би могло броя да се усъвършенства доста повече. В началото на демократичните проблеми бяхме към 7000. Фелдшер е първото здравно обучение, което се получава в България, видяно исторически ", сподели още Александров.

Той е на мнение, че никой не може да понесе политическата отговорност да бъде извоювано обособяване на фелдшерите в професионална съсловна организация. Фелдшерите са подготвени на митинги пред лечебните заведения, а най-големият митинг ще бъде пред Министерския съвет. Те обаче няма да стигат до крайности, обръщайки тил на пациентите.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР