Пореден млад българин, работил в колцентър, очаква решение на съда

...
Пореден млад българин, работил в колцентър, очаква решение на съда
Коментари Харесай

Пореден българин обвинен във финансова измама и заплашен от ...

Пореден млад българин, работил в колцентър, чака решение на съда дали да бъде екстрадиран в Германия. Той е пожелан с европейска заповед за арест съвсем година и половина, откакто са арестувани и екстрадирани други четирима негови сътрудници, оповестява Българска национална телевизия.

Всеки от младежите е упрекнат, че е направил по  над 100 измами на стойност над 1 милион и половина евро . Въпросът е да се разбере дали те или някой над тях е направил тези измами. Петимата младежи са работили в колцентър, който се е свързвал с евентуални клиенти и са предложили продажбата на програмен продукт за търговия с криптовалута. Според данните, с които Българска национална телевизия разполага, въпросният колцентър е  бил нает чартърен от две търговски сдружения. Едното - записано в Германия, а другото - в Швейцария .

Българите, работили в колцентъра тук настояват, че когато някой от евентуалните клиенти изрази единодушие да се запознае в детайли с опциите на предлагания програмен продукт,  те прехвърляли връзката на по-горно равнище към акаунт мениджъри . По наша информация, точно тези акаунт мениджъри са част от двете сдружения в Германия и Швейцария и  не са били на територията на България . Те са тези, които дефинитивно са правили договорката с продажбата на въпросния програмен продукт, посредством който по-късно са присвоявани парите на клиентите.



Наказателна отговорност обаче немската прокуратура търси от най-ниското равнище.  А тези младежи са работили на трудов контракт и са си изпълнявали трудовите отговорности, както проличава от описа на един от тях, който застана пред камерата ни.

Условно ще го назоваваме Асен. Завършил обучение в чужбина, той се прибира в родината си. Намира публикация за работа в най-големия уебсайт и взема решение да отиде на изявление. Позицията е за колцентър. Одобряват го.

Българска национална телевизия: Какви бяха претекстовете ти да започнеш да работиш в тази компания?

Асен: Главните претекстове бяха от една страна атрактивната заплата и въпреки това фактът, че ежедневната работа с клиенти подкрепя информационните ми умения.

Асен се оказва идеалният претендент за колцентъра. Той е млад, добре просветен, владее съвършен британски, употребява и немски. След малко образование стартира да предлага в началото на англоговорящи, а по-късно и на немскоговорящи евентуални клиенти програмен продукт за търговия с криптовалута.

" Преките ми отговорности бяха свързване с клиенти и даване на услугата, която предоставяше компанията. Като самите клиенти бяха предоставени от някакъв вид система, която набираше клиенти по някакъв метод. Не съм изцяло сигурен тъкмо по какъв начин ".

Българска национална телевизия: Т.е. автоматизирана система?

Асен: Да, беше автоматизирана система. От някъде се набираха номера и имена на клиенти. На евентуални клиенти. Обяснявахме им това, което беше обяснено на нас от директните мениджъри. И стига индивидът да бъде склонен, го препращахме към този момент, към както го назоваваме " акаунт управител ", който да разиска с него опциите за изкарване на пари с въпросния програмен продукт.

Българска национална телевизия: Вие имахте ли директен контакт с тези " акаунт мениджъри " или по електронен път предавахте информацията?

Асен: Всичко по електронен път се предаваше информацията.

Българска национална телевизия: Т.е. вие не знаете кои са " акаунт мениджърите "?

Асен: Не.

Българска национална телевизия: Те на територията на България ли са били или на територията на друга страна?

Асен: Няма по какъв начин да знам. Възможно е да са били на територията на България, допустимо е да са били някъде другаде, не знам. Цялата връзка се осъществяваше по електронен път или директният управител се свързваше с тях по някакъв метод.

Българска национална телевизия: Знаеш ли кой е бил притежател, виждал ли си в миналото притежателите на тази компания, на този колцентър, в който ти работиш?

Асен: Не. Впоследствие разбрах, че собственичката е сръбско лице. Нямам визия коя е, не съм я виждал в никакъв случай.

През лятото на 2021 година Асен няколко дни е в болничен. Тогава в колцентъра имало взаимна акция на проверяващи от Германия и България. Задържани са четирима от сътрудниците на Асен, които като него имали задачата за в началото свързване с клиенти.



Не са арестувани обаче директните миениджъри, нито тези, които са осъществявали крайната договорка по продажба на софтуера, с който по-късно е осъществявана измамата и присвоявани парите на клиентите. Собственичката на колцентъра пък се е прибрала в Сърбия и също не е арестувана. Така в ареста към този момент се оказват единствено младите българи, които са работили на трудови контракти в колцентъра, а заплатите си получавали единствено по банков път.

Асен е арестуван преди месец и половина в град в Централна България. Бил е там на тиймбилдинг с компанията, в която е почнал да работи, откакто колцентърът е затворен. Всъщност той  даже през Бюрото по труда е съумял да напусне предходната си работа , защото шефовете и собственичката на колцентъра са се разбягали след акцията предишното лято. Задържан е, откакто се е регистрал в хотела, а неговата европейска заповед за арест е издадена в средата на юли тази година. Сега делото за екстрадиция се гледа в областен съд.

Досега в България не е издаван отвод за осъществяване на европейска заповед за арест, само че съдилища в Германия, Франция и Англия са отказвали да изпълнят издадени от България заповеди.  Според юрист Михаил Екимджиев, в случай че съдът ревизира подробно дали има задоволително доказателства, а освен изказвания за осъществено закононарушение и в случай че откри, че няма задоволително такива доказателства, може стимулирано да откаже екстрадиция. Последната дума обаче е на съда.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР