Пореден ключов инфраструктурен проект за Пловдив и региона е изправен

...
Пореден ключов инфраструктурен проект за Пловдив и региона е изправен
Коментари Харесай

Жалба в КЗК спъва с още поне половин година разширението на ...

Пореден основен инфраструктурен план за Пловдив и района е изправен пред съществено закъснение. Процедурата по желание на реализатор на публичната поръчка за разширението на Околовръстното шосе в сектора сред Асеновградско и Пазарджишко шосе влиза в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Това ще докара до следващото закъснение на ремонта и преустройтвото. Сагата с плана за близо 3,3 млн. лв. към този момент продължава повече от две години.

С решение от 19 май АПИ разпореди поръчка за проектирането и построяването на шосето на варненската компания „ Пътпроект” ЕООД. Само няколко дни по-късно обаче в Комисия за защита на конкуренцията обаче е постъпила тъжба от различен участник в поръчката, който е бил отхвърлен - ДЗЗД " Обединение Трафикконсулт БГ - Илия Бурда”, също от Варна. Предварителната инспекция на организацията е посочила, че жалбата е основателна, което е довело до формиране на произвеждане.

Според специалисти срокът по който Комисия за защита на конкуренцията ​ще се произнесе по жалбата е най-малко едномесечен, като практиката демонстрира, че сходни решения съвсем постоянно минават и през обжалване в Административния съд, където към този момент периодите за извънредно решение по проблема могат съществено да се проточат. Оптимистичният вид при сходен сюжети е най-малко 6 месеца. До тогава работа по плана не може да стартира. Това на процедура значи, че реконструкцията ще стартира през идната година.

Проръчката за разширяванетпо на Околовръстното беше оповестена още напролет на 2019 година и беше разграничена от АПИ на три позиции, като по първите две имаше определени реализатори още при започване на предходната година. Те касаеха проектирането на Околовръстното от Автомагистрала „ Тракия” до Пазарджишко, както Царацовския възел. При оповестяването на плана от АПИ споделиха, че чакат строителните работи да запонат при започване на 2021 година.

Това не е първото закъснение на плана, откакто близо 18 месеца вървяха отчуждителните процедури за парцелите, които попадат в обсега му. След това при отварянето на офертите се в края на 2020 година се откри, че има участник, който е дал с близо 20% по-ниска последна цена съпоставяне ​с останалите претенденти. Това наложи да бъде изискана подробна писмена аргументация за метода на неговото формиране, което в допълнение забави стартирането на настоящата работа.

Третата позиция, която е на обща стойност от 2,8 млн. лв. с Данък добавена стойност включва 15-километрово трасе. В плана влиза построяването на кръстовища на две равнища и няколко моста. Удвояването на трасето ще бъде по метода на Пловдив – Асеновград – новото платно ще бъде до това,което се ремонтира сега. На места обаче пътят ще отбива от настоящето трасе. Задължително е Околовръстното да бъде отбито от кръстовището на Първенец и Коматево, към селото от Родопската яка.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР