Пореден епизод от драмата в Столичния общински съвет с развързването

...
Пореден епизод от драмата в Столичния общински съвет с развързването
Коментари Харесай

Ще се разплете ли Гордиевият възел СОС?

Пореден епизод от драмата в Столичния общински съвет с развързването на Гордиевия възел. В четвъртък следва следващо съвещание на съвета, което за осми път ще се опита да избере собствен ръководител, съобщи БГНЕС.


От провеждането на изборите до момента и след сформирането на новия общински съвет, нито един от съветниците не е получавал заплата, спрени са и десетки планове, които би трябвало да бъдат парафирани от Председателя на СОС.

Сагата стартира незабавно след изборите за общински съветници, откакто ПП-ДБ-Спаси София издигнаха кандидатурата на Борис Бонев за ръководител. В разнообразни изявленията той самият разясняваше, че няма по-подготвена и подобаваща персона от него за поста на Председателя. След като неколкократно получи отвод от ГЕРБ-СДС да бъде подсилен, а и той самият дълги години преди изборите мощно атакуваше работата на ГЕРБ в общината, Бонев потърси поддръжка при по-малките партии, само че не съумя да я откри и там.

От Българска социалистическа партия, „ Възраждане “, Има Такъв Народ в СОС издигаха също свои кандидатури, които, обаче, не съумяха да съберат потребностите гласове за поддръжка.

В края на януари от " Продължаваме промяната - Демократична България " - " Спаси София " осъзнаха, че Бонев няма късмет да събере нужната поддръжка, и се отхвърлиха от кандидатурата му, като предложиха за ръководител общинския консултант Цветомир Петров. Преди дни в свое изявление кметът на столицата Васил Терзиев изрази оптимизъм, че точно на сесията този четвъртък ще бъде определен ръководител. " Г-н Петров номинирахме, аз съм оптимист, че ще успеем най-сетне да изберем ръководител на общинския съвет ", сподели Васил Терзиев пред публицисти.

Дни по-късно, в свое изявление, общинската съветничка от Българска социалистическа партия Ваня Григорова заяви, че „ има " от малко малко цялостен консенсус " да се избере ръководител на СОС от ПП-ДБ-СС “. Григорова не загатна име, само че по-късно бе конкретизирано, че става дума за Цветомир Петров, който ПП-ДБ-СС издигнаха на последното съвещание на общинския съвет.

В началото на седмицата от Българска социалистическа партия пък изрично обявиха, че не водят диалози с ГЕРБ, ПП-ДБ-СС за общо болшинство в СОС. " Напомняме, че груповият орган Градски съвет на БСП-София взе решение да не се взе участие в такова болшинство и да се издигне наш претендент за ръководител на СОС - Диана Тонова. Националният съвет на Българска социалистическа партия удостовери това решение. Няма смяна в позицията ни ", оповестиха социалистите.

Съветниците от “Има подобен народ ” в София ще гласоподават техният претендент Пламен Данаилов да стане ръководител на локалния парламент. Това заяви водачът на Има Такъв Народ Слави Трифонов. Той изрично отхвърли съветниците от партията му да се включват в този консенсус, и добави: " Какви сглобки и сделки вършат останалите, е работа на ГЕРБ и ППДБ. Те имат опит в народен аспект. Крайно време беше да се съберат. На младоженците - честито! ", написа още Трифонов.

Отделни общински съветници също излязоха с позиции в последните дни. Според Бонка Василева от ПП-ДБ-СС „ Тези, които 18 години бяха на софрата и папкаха добре и като ръководещи, и като съпротива, нямат интерес да бъде определен ръководител на СОС. Същите тези, които в този момент чертаят най-дебелите разграничителни линии и морализаторстват през медиите “.

Общинският консултант от Вътрешна македонска революционна организация Карлос Контрера пък заяви, че е допустимо СОС да избере консенсусна фигура до юли. „ Две са вероятните хипотези. Или той да бъде някой от огромните политически сили, или да бъде от дребните. Ако бъде определен претендент, който е от по-малките, той не би могъл да наклони везните към някой от по-големите или към личната си група. На него обаче ще му бъде извънредно мъчно да работи с всички. Ако бъде определен претендент от Политическа партия, има известни опасения, че може да се стигне до някаква форма на безобразия, т.е. злоупотреби ", изясни Контрера. И добави, че „ като общински съветници към този момент сме в една неуместна обстановка. За мен е парадокс за толкоз време да не може да с реализира базово схващане най-малко по какъв начин да стартираме работа “.

Общинските съветници от ГЕРБ няколко пъти потвърдиха позицията си, че „ болшинството в Столичния общински съвет е отговорност единствено и само на обединението, “спечелила ” изборите и на кмета Васил Терзиев! Групата на ГЕРБ-СДС в СОС декларира изрично, че не взе участие нито в “сглобки ”, нито в “заварки ” с хора, чиято победа сега е обект на следствие и инспекция от страна на институциите! ".

Допълнително масло в огъня наля и водачът на ГЕРБ Бойко Борисов, който в сряда в коридорите на Народното събрание непосредствено изиска нови избори за кмет и съветници в София. “Този, който е определен за кмет, и първата политическа партия, вършат болшинства. Когато те (ПП-ДБ-СС - бел. ред.) демонстрират такава импотентност, такава неспособност, месеци наред София в безпорядък, борят се единствено какъв да е същинският кмет - Бонев или Терзиев, същински се надявах да се създадат някакви комисии най-малко. Защото, в случай че това, което излезе от експертизите, е правилно, значи Терзиев не е кмет. Те са купили изборите и манипулирали изборите. Искам да има нови избори в София. Купени избори вярно ли е да има? Не е вярно ”, разяснява Борисов. /БГНЕС

----------------

Гордиевият възел е наименуван по този начин на името на фригийския цар Гордий - съгласно легендата, когато фригите трябвало да изберат цар, попитали пророк кой да бъде той. Оракулът предсказал да изберат първия, който срещнат по пътя към храма на Зевс. Срещнали елементарния земеделец Гордий с колесницата му, и го провъзгласили за цар. Гордий дарил колесницата, която трансформирала ориста му, в храма на Зевс и я завързал със комплицирания възел. Оракулско предсказване вещаело, че който успее да развърже възела, ще стане държател на Азия. Гордиевият възел е синоним за на пръв взор неразгадаем проблем, който може да бъде решен с неконвенционално и пламенно деяние.

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР