Пореден ден продължава недоволството на миньори и енергетици. Блокирани остават

...
Пореден ден продължава недоволството на миньори и енергетици. Блокирани остават
Коментари Харесай

Алексей Лазаров по Дарик: Премиерът Денков има шанса да стане нашата Желязна лейди

Пореден ден продължава недоволството на миньори и енергетици. Блокирани остават автомагистрала " Тракия " и Проходът на Републиката. Премиерът Николай Денков съобщи, че договаряния не се водят с мегафони и през мантинелата. Работещите във въглищните централи обаче упорстват териториалните проекти на Стара Загора, Кюстендил и Перник, които бяха изпратени на Европейската комисия в събота, когато беше крайният период, да бъдат изтеглени и модифицирани с тяхно присъединяване.

Друга тематика, която е на дневен ред, е почналата предизборна акция за локалните избори.

Тези и още тематики разясниха в предаването " Кой приказва " по Дарик радио Алексей Лазаров, основен редактор на „ Капитал “; Жюстин Томс, информационен експерт; Любомир Аламанов, информационен специалист, и Стояна Георгиева, основен редактор на „ Медиапул “.

" След като Хекимян е най-големият критик на ГЕРБ и по тази причина е повдигнат от тях, аз явно не съм критик на ГЕРБ и не желаят да ме повдигнат за нищо. Явно би трябвало да взема някакви ограничения ", пошегува се Аламанов.

Започна акцията за локалните избори. Наблюдаваме една активизация па отношение на държавното управление. Какви са вашите наблюдения, по какъв начин ще се води дебатът?

" Според мен дебатът ще става по-остър от двете страни в обединението, само че това няма да промени фактическото положение на нещата. Моята прогноза е, че в седмиците след изборите ще се оформят сходни на обединението на национално равнище, обединения на локално равнище в общинските препоръки, изключително на огромните градове. Това не е най-хубавата вест за хората, които чакат някаква огромна смяна в тези градове. Между тези събития има нещо общо. Всички те са спор сред минало и бъдеще. България е затънала на едно място, тъй като има една дребна група хора, които се пробват да дърпат страната напред, и една голяма група хора, които ги спъват и ги дърпат обратно ", съобщи Лазаров.

" Така е и в тази ситуация с миньорите. Ситуацията с митингите е едно към едно идентична с Англия през 80-те години по времето на Маргарет Тачър. Ние сме 45 години обратно от Великобриятния и водим диалог, който е потвърдено, че е ненужно да се води. Именно поради твърдата си позиция, в отговор на миньорите, Тачър придобива прозвището " Желязната лейди ". Премиерът Денков има шанса да стане нашата Желязна лейди. Същото и с локалните избори. Има една огромна група на статуквото, която се пробва да резервира позициите си в локалната власт и съгласно мен ще успее ", добави той.

" Хората са доста подведени. Ключова роля играе фактът, че сме в предизборна акция. Мисля, че в случай че това нещо беше в различен миг, би имало напълно разнообразни измерения. Трябва твърда политика ", смята Жюстин Томс.

" Академик Денков самичък си сподели, че е осъзнал, че информационно не са се справили. Това е един проблем, от който опитните популисти съумяха да създадат една доста комплицирана комбинация от другите равнища в този проблем, с цел да внесат тотално комплициране и да не може всеобщата аудитория да разбере какво се случва. Този проблем има доста ясни обрисувани равнища, които в случай че имаше връзка, щяха да станат ясни. Много след развиването на спора, сътрудници публицисти излязоха и започнаха да описват, че това е проблем, за който се знае от 2006 година. Миньорите би трябвало да са изцяло наясно, че ги държат като крепостни селяни по местоживеене и по тип работа. Това е срамно ", съобщи Аламанов.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР