Пореден ден на скок в процента заразени с коронавирус за

...
Пореден ден на скок в процента заразени с коронавирус за
Коментари Харесай

Тревожни данни и прогнози за COVID-19: Почти цяла България е в червената зона на заразени

Пореден ден на скок в % инфектирани с ковид за денонощие. Положителни са над 11 на 100 от направените проби. Почти цяла България към този момент е в алената зона по брой инфектирани на 100 хиляди, а няколко области са единствено на крачка от най-високото тъмночервено равнище на заболеваемост. На този декор математици предвиждат до 10 хиляди нови случая на ден при започване на ноември , показва.

22 области в алено и единствено 6 в оранжево. Очаква се до дни Видин, Ямбол и Габрово да трансферират прага от 500 инфектирани на 100 хиляди души и по този начин да се оцветят в тъмночервено . А данните за последните 24 часа демонстрират още веднъж над 2 500 нови случаи. 87 души са изгубили борбата с заболяването.

Поставени са съвсем осем хиляди дози от имунизациите против COVID-19. Ако продължаваме с този ритъм на имунизиране, процентът позитивни проби скоро може да доближи 40 на 100 от тестванията, споделят математици.

Ваксините устояха теста на четвъртата вълна и демонстрираха, че защищават от тежко протичане на инфекцията, безапелационни са вирусолози. А заразяването при ваксинирани се дължало най-много на неспазване на ограниченията.

„ Повечето случаи, с които се срещаме всекидневно, са хора, били в контакт с други, които са инфектирани, ка то не са спазвали безапелационно дистанцията и дезинфекцията ”, счита проф. Радка Аргирова.

Експертите даже позволяват част от % инфектирани и умряли имунизирани да се дължи на подправен документ за осъществена имунизация.

„ Не изключвам сред така наречените " имунизирани ", да има и хора, които са си измислили, че са имунизирани , а в действителност не са, макар че могат да ви покажат документ. Има органи, които биха могли да открият дали това е същински серификат ”, добавя проф. Аргирова.

Заради слабия интерес към ваксиниране у нас, математици предвидиха тройно учеличение на случаите след средата на октомври и при започване на ноември.

„ При тази инфекциозност на вируса и нашето рекордно ниско равнище на имунизация ще последваме Сърбия и Румъния , които сега са с по 8-10 хиляди случая дневно ”, споделя математикът Лъчезар Томов.

Експертите приканват за прецизен котрол в учебните заведения , защото малко след началото на образователната година се регистрира внезапен скок на инфектирани деца и младежи - близо 300 случая дневно.

Ямбол е една от областите, които са най-близо до оцветяване в тъмночервено. Ваксинирани в региона са едвам 16%. Така над 17 хиляди дози от Pfizer са застрашени от бракуване.

„ За благополучие през вчерашния ден е получено бързо известие, че се удължава срокът на валидност на тази ваксина с още три месеца. Няма никакъв проблем и никакъв риск за здравето тя да бъде употребена ”, изясни доктор Радостина Калчева.

Лекари се надяват, че до 3 месеца имунизациите ще бъдат поставени и няма да се изхвърлят. Засега обаче интерес към тях има най-много от хора, които са с две дози и желаят бустерна.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР