Пореден ден на напрежение на границата между Полша и Беларус.

...
Пореден ден на напрежение на границата между Полша и Беларус.
Коментари Харесай

Санкции срещу газ: Брюксел и Минск втвърдиха тона

Пореден ден на напрежение на границата сред Полша и Беларус. Съседните страни се притесняват от въоръжени конфликти на фона на засиленото военно наличие от двете страни.

Варшава е поискала помощ от Европол. Изправен пред риск от нови наказания от Европейския съюз, президентът Александър Лукашенко заплаши, че може да спре преноса на газ през Беларус.

Хиляди мигранти не престават да прииждат към полско-беларуската граница с вярата да преминат на територията на Европейски Съюз. Други от дни претърпяват в тежки условия и мраз.

А Минск и Брюксел втвърдиха тона. Европейският съюз разисква налагането на наказания на беларуски физически и юридически лица. В черния лист може да попадне и летището в беларуската столица, с цел да бъде кръстосан трафикът на мигранти.

" Европейският съюз ще разшири и ускори глобите против режима на Лукашенко. Ще решаваме това на срещата на външните министри в Брюксел в понеделник ", съобщи немският външен министър Хайко Маас.

На собствен ред президентът на Беларус Александър Лукашенко се закани, че може да спре преноса на газ.

" Ние отопляваме Европа, а те ни заплашват, че ще затворят границата. А в случай че ние прекъснем доставките на природния газ? ", попита Лукашенко.

Между три и четири хиляди души се намират в граничната зона, а повече от 10 хиляди са пръснати на територията на Беларус. В предаването на Българска национална телевизия " Светът и ние " анализаторът Густав Гресел изясни, че обстановката на границата не е нормална рецесия с бежанци.

" Проблемът, с който ние се сблъскваме е, че това е заложническа, а не мигрантска обстановка. Беларус изтласква тези хора към границата, само че не към граничните пунктове, а към гората и след това им оказва помощ да преминат нелегално ", изясни Гресел.

Бягащите от спорове и беднотия са главно от Близкия изток. Един от методите да доближат до Европа е със студентска или туристическа виза до Беларус. Според разнообразни източници цената за това стартира от 900 и може да доближи до 14 хиляди $.

Има подозрения, че самолетни компании интензивно вземат участие в всеобщо превозване на мигранти до Минск. След като беше забъркано името ѝ, съветската " Аерофлот " опроверга информацията.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР