Пораженията, причинени от катастрофалните горски пожари в Австралия през 2019-2020

...
Пораженията, причинени от катастрофалните горски пожари в Австралия през 2019-2020
Коментари Харесай

Пожарите в Австралия може да увеличат броя на застрашените животни

Пораженията, породени от пагубните горски пожари в Австралия през 2019-2020 година могат да доведат до фрапантен растеж в броя на застрашените животни, заяви ДПА.
За това предизвестяват учени от университета на Куинсланд в проучване, оповестено в сп. "Нейчър еколъджи енд еволушън ".
Значителна част от естествения хабитат на 70 типа локални животни е изумена от пламъците, вследствие на което 21 типа към този момент са вписани като застрашени от изгубване, се показва в проучването. Сред тях са тип торбеста мишка и дългокрак потору.
В интервала от август предходната година до март тази година горските пожари опустошиха над 12 милиона хектара в Австралия и унищожиха повече от 3 000 жилища. 33-ма души починаха в бедствието.
Според учените измежду жертвите са и над един милиард животни. Изчисленията на откривателите сочат, че огънят е изпепелил 97 000 квадратни километра терени с растителност в южните и източните елементи на страната, населявани от 832 типа локални животни.
"Много от засегнатите от пожарите типове към този момент бяха почнали да понижават поради суша, заболявания, разрушение на естествения им хабитат и настъплението на други типове ", сподели съавторката на проучването Мишел Уорд. "Изследването ни демонстрира, че мегапожариге може да са влошили доста обстановката посредством ограничение на територията, ограничение на питателните запаси и превръщането на естествената среда в несъответствуваща за години напред ".
49 от 70-те локални типа със наранени от пожарите местообитания не са в листата на застрашените типове, само че съгласно създателите на проучването незабавно би трябвало да се направи преоценка и да се реши дали тези животни да не бъдат присъединени към листата на застрашените от изгубване скотски типове.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР