Поражението на френския император Наполеон Бонапарт в битката при Ватерло

...
Поражението на френския император Наполеон Бонапарт в битката при Ватерло
Коментари Харесай

Имперският колеж в Лондон със сензационна версия за разгрома на Наполеон при Ватерло

Поражението на френския император Наполеон Бонапарт в борбата при Ватерло отчасти са съдействали за проливните дъждове, провокирани от изригването на вулкана в Индонезия, счита ново изследване на Кралския лицей в Лондон.

Изригването на вулкана Тамбора се случи на индонезийския остров Сумбава през 1815 година два месеца преди историческата борба. Изригването му взе живота на към 100 000 души и засегна климатичните условия по целия свят. Според откривателя доктор Матей Денджа следствията от изригването евентуално са повлияли на резултата от борбата при Ватерло.

Денджа разкри, че вулканичната пепел може да провокира " късо съединяване " в йоносферата и да се сътвори подтик за образуването на облаци. Според учените, изригването на Тамбора е довело до проливни дъждове в Европа, за които са говорили съвременници и които са опоменати в художествената литература като да вземем за пример в романа на Виктор Юго " Клетниците ".

Лекарят организира серия от опити, с цел да удостовери теорията си. След като е основал модел, който пресмята обсега на заредената вулканична пепел, Данджа откри, че частиците с диаметър, по-малък от 0,2 милиметра от диаметъра, могат да доближат йоносферата по време на изригването. Резултатите от опита подхождат на историческите доказателства за други изригвания.

Битката при Ватерлоу на 18 юни 1815 година е решителният миг в опита на Наполеон да възвърне властта във Франция след завръщането си от заточение от италианския остров Елба, където е бил от 1814 година След като загуби борбата, Наполеон още веднъж беше заточен, този път в Света Елена, където прекара последните си дни.

Превод: БЛИЦ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР