Поради високата инфлация през 2023 г. и непрекъснато увеличаващите се

...
Поради високата инфлация през 2023 г. и непрекъснато увеличаващите се
Коментари Харесай

А1 обяви: индексация на цените с 9,5%, повече бонуси, намаление при дефлация и отказ от договор при индексация след 2025 година

Поради високата инфлация през 2023 година и непрестанно увеличаващите се разноски за телекомуникационна инфраструктура и ТВ наличие от 1 март А1 ще индексира месечните такси със средногодишния Индекс на потребителските цени на Национален статистически институт. Той възлиза на 9,5%. Компанията обаче ще даде редица бонуси на частните си клиенти. Тя ще направи промени в своите контракти в отговор на публичната полемика за повече баланс и взаимност за потребителите.

Подход към хората в уязвима обстановка

Индексацията няма да засегне всички частни клиенти на оператора. Цените на проектите за хора в неравностойно състояние няма да бъдат променяни и тази година. Същото важи и за потребителите на предплатени мобилни услуги.

Подкрепа за потребителите

От А1 се обърнаха непосредствено към потребителите: „ Разбираме, че Вие и Вашето домакинство разчитате на нас за първокласни и качествени услуги. Независимо дали е посредством мобилна или закрепена услуга, е по-важно от всеки път всички хора, места и обекти да са свързани. “ Затова А1 ще предложи редица бонуси на своите клиенти. Те ще могат да се заявят в интервала 1 – 31 март и ще бъдат годни до края на 2024 година Всеки консуматор може да избере и съобщи по един бонус за всяка услуга, която употребява от оператора от Моят А1:

Неограничени национални минути. Неограничен мобилен интернет на оптималната скорост. 200+ ТВ канала. Максимална скорост на домакински интернет, по отношение на опциите на употребяваната технология. Ваучер на стойност 50 лв. за закупуване на ново устройство при възобновяване на контракт.
Ангажиментът на А1

В допълнение компанията подхваща промени в договорите в отговор на публичната полемика за уравновесен и клиентски-ориентиран метод. Промените включват:

Отказ от контракт без неустойки при бъдещи индексации на месечните такси. Въвеждане на взаимност, която ще даде опция за понижаване на месечните такси при публична дефлация от над -2%. Поставяне на предел за индексация на месечните такси от най-малко 2% средногодишен Индекс на потребителските цени.
Защо се постанова индексация на цените?

„ Индексацията на цените ни дава опция да продължим да влагаме, с цел да Ви предоставим по-добро, по-надеждно преживяване и най-хубавата стойност за Вашите пари. Също по този начин е значимо, защото нашите лични разноски не престават да се усилват, тъй че смяната на цените значи, че можем да продължим да поддържаме най-хубавите мрежи и да предоставяме обслужване на клиенти по повече способи от всеки път. “ Заявяват от А1 в известието си.

„ През миналата година инфлацията в страната продължи да бъде с високи равнища. Разходите на компанията също се усилиха, а трафикът в мрежите ѝ нараства доста и би трябвало да влага непрестанно в възстановяване и разширение на инфраструктурата. Само за последната година трафикът през мобилната мрежа се е нараснал с съвсем 70%, а А1 е вложила над 200 млн. лв., с цел да посрещне растящите потребности на потребителите. За съпоставяне през 2023 година вложенията в мобилната мрежа са над 46% повече по отношение на тези през 2022 година В момента 4G покрива над 99% от популацията, а 5G ULTRA мрежата на оператора е налична за над 82,6% от популацията. “

Компанията е вложила съществено и в честоти, посредством които предлага мобилни услуги. Само спектърът 700/800 MHz, който закупи през предходната година, изисква първични такси от 43,2 млн. лв.. Инвестициите във закрепената мрежа са нарастнали с 13% през 2023 година по отношение на 2022 година Разходите за телевизионно наличие също се усилват, като за 2023 и 2024 година те ще са в размер на съвсем 185 млн. лв., което е нарастване от над 20% по отношение на предните две години (2021-2022 г.).

На този декор разноските за мобилни и закрепени гласови услуги, достъп до интернет и телевизия в България съставляват под 4% от разноските на семействата. За съпоставяне разноските за хранителни артикули и безалкохолни питиета, които са се нараснали доста (13,7%) през предходната година, съставляват над 31% от разхода на семействата. Разходите за опазване на здравето са се нараснали с 11,6%, за лекарствени артикули с 14,4%, за развлечения и просвета с 12,4%, за водоснабдяване с 18,7%, за топлоенергия с 19,7%.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР