Поради силната буря в Смолянски регион имахме прекъсване на електроснабдяването

...
Поради силната буря в Смолянски регион имахме прекъсване на електроснабдяването
Коментари Харесай

Калина Трифонова, EVN: Ако държавата не се намеси, цените на тока ще скочат драстично

Поради мощната стихия в Смолянски район имахме спиране на електроснабдяването тази заран. Това сподели Калина Трифонова - заместник-председател на УС на EVN в предаването „ Денят онлайн " по Нова нюз. „ Към момента към този момент всичко е овладяно, повредите са отстранени ".

България сега е една от към момента дребното страни, които за битовите клиенти има контролирани цени, изясни Трифонова. „ Тази регулация е планувана да продължи най-късно до 2025 година, когато е крайният период всички клиенти да излязат на свободен пазар. Така че към актуалният миг няма проблем битовите клиенти да останат на контролиран пазар. Тази регулация би трябвало да подхожда и на действителността. И на контролирания пазар обаче могат да се наложат корекции, могат да се наложат нараствания на цените по отношение на действителните равнища, по отношение на наложените равнища от решението на регулатора и това, което е фактически, това което е сега ".

Днес цената на ел. силата е над 500 лева на борсата, добави Трифонова. „ При битовите клиенти хубавото е, че те по отношение на покупната цена на силата, те не са подвластни от тези цени високи на борсата, защото при тях миксът, който се образува е контролиран, главно вземат участие държавните производители, както и американските централи по дълготрайните контракти. Основният проблем, който съществува в контролирания сегмент, това да мрежовите оператори. Това е ЕСО, Високо напрежение и трите електроразпределителни сдружения, приблизително и ниско напрежение. Защо при тях има проблем? Проблемът произлиза от решението на регулатора, в което според тяхната прогноза, цената по която тези сдружения би трябвало да закупуват по този начин наречените софтуерни разноски, е в размер на 131 лева и това е залегнало в ценовото решение, в цените на крайните клиенти. За страдание тази невиждана рецесия, освен в България, цената е близо три пъти по-висока от тази, която е избрана от регулатора. Ето за какво за последните няколко месеци всички мрежови оператори трупаме големи загуби ".

Към ноември загубите на нашето сдружение са към 40-42 милиона лв. по отношение на това, което е утвърдено от регулатора по отношение на действителната цена, по която ние купуваме, сподели Трифонова. „ Проблемът е сериозен, тъй като сме изправени пред една ликвидна рецесия. Трябва да намерим средства да закупуваме този софтуерен разход. Едната от опциите е да вземем заеми. Но това също изисква голям запас, част от средствата могат да бъдат и за сметка на капиталовата стратегия, която в действителност няма да имаме опция да осъществим в цялостен размер, в случай че не се вземат незабавни ограничения и не се откри метод за покриване на тази ликвидна рецесия ".

Не сме правили заявки сега за повишение цената на ел. силата, тъй като водим диалози и се надяваме, че ще се откри механизъм, по който да не се стигне до трагично нарастване на крайната цена на ел. сила, добави още Трифонова. „ Ако не се откри решение, цялата тази три пъти по-висока сила би трябвало да влезе в крайните цени. Не мога да се наемам с проценти, защото още не е завършило полугодието. Самият регулатор също не се ангажира с никакви планирани проценти ".

Може и да не се стигне до нарастване цената на ел. силата, в случай че да вземем за пример се откри метод за преразпределение вътре в цялата система на средствата, изясни Трифонова. „ Целта е да няма свръх облаги за едни, свръх загуби за други, а най-после крайният клиент да бъде пострадал. Така че има вид, даже и да не се сформира държавното управление, цената към крайния консуматор да не бъде увеличавана. Тази регулация е в ръцете на КЕВР. Това е самостоятелен орган и не би трябвало да се въздейства от държавно управление, от политики. Единствено, в случай че е нужна смяна в закона, тогава е нужен консенсус на политическите партии и работещ парламент. Но за момента има опция, защото това е държавна политика и може да влезе страната в ролята си на своите обществени функционалности. "

На въпрос на водещата, в случай че не се реализира консенсус, би ли могло да се стигне до банкрут на сдружения или режим на тока, Трифонова отговори, че би могло да се стигне до банкрут на сдружение, само че страната би трябвало да направи по този начин и регулаторът също да реагира по този начин, че да не допусне банкрут на сдружение. „ Но в случай че няма реакция, в случай че чакаме до края на ценовия интервал който е 30 юни 2022 година, ние ще натрупаме над 140 милиона лв. загуба, което е повече от едногодишната капиталова стратегия на сдружението. Тогава би трябвало да скочат сметките доста съществено и не ми се мисли в такива крайности ".

Необходимо е да има поддръжка за мрежовите оператори, счита Трифонова. „ Тази поддръжка де факто даже не е към мрежовите оператори, а отива към крайните клиенти и към стопиране на по-висока цена в идващ интервал. Ако в този момент се вземат ограничения, няма да се стигне до шоково нарастване на цените през юни месец следващата година, даже през януари месец. Тази поддръжка се търсят механизми, тя да се реализира изключително в най-тежките зимни месеци ".
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР