Поради покачването на обменните курсове Турция се превърна в евтин

...
Поради покачването на обменните курсове Турция се превърна в евтин
Коментари Харесай

Магазинер от Одрин: Тълпи българи заливат пазара, изкупуват всичко, лирата пак се срина СНИМКИ

Поради покачването на обменните курсове Турция се трансформира в на ниска цена пазар за българите в последните години. 

Тези дни още веднъж се следи доста нарастване на туристите, идващи от България в Одрин за извършване на покупки, тъй като едно левче тези дни доближи рекордните 17,10 турски лири, а еврото е към 33,45 TRY. 

Според формалният сменен курс на Българска народна банка левът през днешния ден нарастна до 17,06 TRY, а 100 лири се разменя за 5,85 лева. 

Български туристи още веднъж се стекоха и пазариха от разнообразни точки на града. Поради разликата в обменния курс туристите пазарят изгодно и носят продуктите, които пълнят в чантите си назад в родните си градове, осведомят турските медии от Одрин и региона.

Търговецът Ахмет Кая съобщи:

„ Ако не бяха българите, това място нямаше да го има. Сега са доста значими за нашия бизнес, тъй като покупателната опция на турските жители с всеки изминат ден понижава поради инфлацията тук.

За българите и гърците които пазарят тук е все по-изгодно, тъй като цените изостават от инфлацията. Просто ги оставяме умерено да пазарят. Те купуват много„.

Магазинерът Сами Дьонмез показа: „ Идват на тълпи… 6 лв. към този момент са 100 лири. Сега купуват повече зимни облекла, само че не са малко и тези които взимат тениски, панталони и долни дрехи.

Купуват всичко от А до Я за 100 лева и се връщат в България. Турция е райска страна, за тях. Пазара Улус е интернационален пазар. Ние одобряваме към 10 хиляди туристи дневно.

Бизнесът до скоро беше по-слаб, само че в този момент е страховит, всичко към този момент е на мястото си “, заключи той, представен от „ Марица “.

Тъй като българските жители към този момент могат да влизат в Турция без паспорт, а единствено с персонална карта, туристите от България се усилиха фрапантно.

Единствения проблем в този момент са големите опашки по границите, изключително през уикендите.

Със захлаждането българите още веднъж се стичат в града и отиват най-вече на петъчния пазар. Сега са най-популярни зимните артикули като палта, пуловери и ботуши.

Българските туристи идват на базарите още в ранни зори и обикалят сергиите. След това се насочат към моловете и магазините и най-после се отбиват в супермаркетите.

Нарастващия брой на българските туристи на пазара радва търговците.

Вяра Ангелова, която пазари в Одрин от България, показа: „ Ще купим обувки за децата и ще пътуваме назад. Купихме килими, омекотител за пране, сирене чедър, тъй като всичко е по-изгодно от България “.

Фейзи Мурат, който пристигна в Одрин от България за еднодневен шопинг, съобщи за организация Демирьорен: „ Купихме жилетки, пижами, чаршафи. И други зимни артикули. Купуваме каквото ни би трябвало, тъй като е изгодно„.

Ведат Назим, който също пристигна от България означи: „ Понякога обменяме 500, от време на време 600 евро. Купуваме си самун, купуваме си облекла. Тук цените са налични. Пълним багажа и тръгваме обратно„.

„ Цените в България станаха доста високи напоследък„, се оплака Ася Ремзи пред организация Хабер Тюрк: „ Намерихме и купихме преференциално всичко което търсихме. Ще сложим купеното в колата си и ще отидем да купим други неща от супермаркетите. Много сме удовлетворени с цените тук “.

„ Българите купуват електрически одеяла “, съобщи търговецът Одрин Хюсеин Айдън. „ Казват, че има проблем с природния газ в България, тъй че търсенето на зимни артикули е доста високо. Те купуват юргани, одеяла и топли облекла “, добави той.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР