Поради пандемията има проблем с доставките на лекарства не само

...
Поради пандемията има проблем с доставките на лекарства не само
Коментари Харесай

Фармацевтичният съюз: Съществува вероятност за недостиг на 277 лекарства

" Поради пандемията има проблем с доставките на медикаменти освен за COVID-19 ". Това съобщи в студиото на " Твоят ден " ръководителят на Българския фармацевтичен съюз Асена Сербезова.

" Трябваше да има опция за генерично определяне или заменяне на медикаменти, да не се връща пациента. Както и по-рано да има възбрана за експорт за медикаментите, за които има дефицит ", счита Сербезова. 

Тя добави, че за 277 медикаменти съществува възможност от дефицит. По думите й аргументите може да са проблеми в производството, само че и износът в чужбина.

По данни на Българския фармацевтичен съюз, България разполага 3000 дози от лекарство с моноклонални антитела. То е за междинни до тежки случаи на COVID-19. Прилага се венозно в болнични условия и пречи на вируса да се развъжда. Организмът получава подготвени антитела. Със 70-80% понижава вероятността за затруднения, в случай че тези медикаменти се ползват до 7-ия ден. 

Сербезова разяснява, че таблетките за лекуване на COVID-19 на " Мерк " понижават с към 50% вероятността от затруднения. То е за петдневно домашно лекуване и ще бъде налично следващата година.

Според нея при безплатните медикаменти има две категории - изцяло безвъзмездни и отчасти заплатени.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР