Поради опасността от засушаване, недостатъчните снеговалежи и повишаването на температурите

...
Поради опасността от засушаване, недостатъчните снеговалежи и повишаването на температурите
Коментари Харесай

Професор Бекташ: Климатични промени повличат Черно море към смъртта

Поради заплахата от засушаване, незадоволителните снеговалежи и повишението на температурите над сезонните правила морският живот в Черно море е обиден неподходящо, а броят на рибите е намалял.


Това предизвестие насочи един от най-известните турски геолози проф. доктор Осман Бекташ. Според него „ световните климатични промени са почнали да повличат Черно море към гибелта “.

„ Черно море има неповторима конструкция. То се състои от три пласта. Горният пласт е среда с височина до 50 метра, с доста О2, където живеят морски типове. Под него има леден промеждутъчен пласт с температура от 8 градуса по Целзий. Под междинния пласт, на дъното, има среда, в която доминират токсични газове и не живеят никакви същества “, акцентира Бекташ.

Във водите под 150-200 метра няма О2 и дъното на морето е запълнено със сероводород, а междинният пласт на водите играе жизненоважна роля за непрекъснатото изстудяване на горния пласт и работи като „ климатик “, сподели още той и добави: Тъй като горният пласт, нагорещен от слънчевите лъчи, се охлажда от студения междинен пласт изпод, той непрекъснато е богат на О2 и има циркулация. След 60-те години на предишния век обаче този междинен пласт стартира да губи свойствата си заради световното изменение на климата. С намаляването на студените води, идващи от север, този пласт последователно стартира да отслабва.

Според него „ в бъдеще долният пласт, богат на токсични газове, ще се смеси с горния и ще заплаши живота над него “. проф. доктор Осман Бекташ счита, „ че тази обстановка не може да бъде спряна или обърната “. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР