Поради огромния успех на софийската премиера на рок операта Исус

...
Поради огромния успех на софийската премиера на рок операта Исус
Коментари Харесай

Исус Христос суперзвезда“ озарява НДК в Страстната седмица

Поради големия триумф на софийската премиера на рок операта " Исус Христос суперзвезда " спектакълът на Пловдивската опера, под режисурата на Веселка Кунчева, се завръща на сцената на зала 1 на НДК на 8 април от 19:00 часа. И защото в живота и в изкуството няма инцидентни неща, постановката ще възкреси последната седмица на Спасителя в дните преди неговата Голгота точно на Лазаровден - деня, в който стартира и разказът в именитата рок опера по музика на Андрю Лойд Уебър и текст на Тим Райс.



Николай Воденичаров-Никеца е в ролята на Исус в постановката на Веселка Кунчева

Така за феновете, които ще бъдат на 8 април в НДК началото на Страстната седмица ще стартира с впечатляваща музикално-визуална възстановка на събитията от преди 2000 години. Наричан още първата рок опера, този шедьовър потапя публиката в дните преди Възкресението на Спасителя – последните дни на Исус от влизането му в Йерусалим, през Тайната вечеря и Разпятието до Светото Възкресение, които ще бъдат разказани от обичани, надарени и трогващи с осъществяванията си актьори от българската рок и оперна сцена.



Съвсем заслужено е да се означи, че " Исус Христос суперзвезда " съчетава силата на рока с величието на операта. На сцената феновете ще видят известни музиканти, закърмени със свободолюбивия и непокорен дух на рока, като Николай Воденичаров-Никеца, който е Исус, Владимир Михайлов - Юда, Юлия Йорданова-Керана - Мария Магдалена, Константин Кацаров – Анна.

Водещите солисти на Пловдивската опера привнасят в спектакъла своя опит като оперни реализатори – Владимир Ников – Каяфа, Марк Фаулър - Симон, Август Методиев – Петър, Евгений Арабаджиев - цар Ирод. В ролята на Пилат е Цвети Пеняшки, прочут най-много от театралната сцена като режисьор и артист.



Една от най-култовите подиуми в рок операта - " Superstar "

„ Исус Христос суперзвезда “ е показана за първи път на сцена през 1971 година В основата на описа е неканоничното скрито евангелие от Юда, в което се изяснява, че той е най-близкият другар на Исус и че в действителност оказва помощ на Христос да се въздигне. Юда е помолен от Божия наследник да го съобщи и това е най-тежкото решение, което взима Юда. 

В Евангелието от Юда се опровергава каноничната история, като се предлага една напълно друга версия на случилото се. Най-известният изменник в историята на човечеството - Юда Искариотски, е разказан като обичания възпитаник на Христос, негов най-верен сподвижник и другар. А отсам следват и доста въпроси за самото човечество и неговия път към вярата и изкуплението на прегрешението.



Никеца е Христос, а Юлия Йорданова-Керана - Мария Магдалена

Режисьорът на спектакъла Веселка Кунчева предлага една съвременна, провокативна, пророческа версия на творбата като придвижва историята за последните дни на Исус и неговия конфликт с Юда в едно тъмно постапокалиптично бъдеще с мътна религия и срив на морала, в което обезвереното човечество търси още веднъж своя Месия. С присъщите за стила си мощно образни изразни средства тя изследва безкрайния цикъл на религия и отказване.



Тайната вечеря на Исус с апостолите

Впечатляващата библейско-модерна сценография на Мариета Голомехова сграбчва от раз като пресъздава под земята град-гробище, олицетворяващ " бездомието " на света, в който живеем. Хората са се затворили в своята дребна кутийка, наподобяваща гроб, и там се лутат сред демоните си и спасителите си.



За спектакъла Мариета Голомехова създава и неповторим венец, само че не от тръни, а от части стъкло - евентуално като знак на крехкостта на вярата и на човешката душа.



Един от водещите солисти на Пловдивската опера - Марк Фаулър в ролята на Симон

Всички солисти, както и оркестърът, хорът и балетът на Пловдивската опера се носят по магичната музика на гениалния Андрю Лойд Уебър под палката на безупречния маестро Константин Добройков, който води музикантите с въображение и обсег.



Още един любим на пловдивските меломани - Август Методиев, който се превъплъщава в деятел Петър

Огромна е заслугата и на хореографа Явор Кунчев за неповторимия темп, гъвкавост и лекост в придвижванията на солистите, хора и балета, тъй че да се получи съвършена симбиоза сред музиката, танца и поезията.



Младата и даровита рокаджийка с артистичния псевдоним Керана прави впечатляваща роля на Мария в " Исус Христос суперзвезда "

Постановката на Веселка Кунчева извървя своята Голгота и възкръсна на сцената на Пловдивската опера през ноември 2021 година след съвсем двугодишно отсрочване на премиерата поради пандемията.  Първоначалната дата на премиерата бе на 13 март 2020 година



" И Исус, и Юда, и Пилат вършат своя тежък избор, с цел да може човечеството да бъде избавено, да бъде преродено и да му се даде късмет да продължи напред чисто “, дава своята трактовка на библейската история Веселка Кунчева

Режисьорът Весела Кунчева и артистите Владимир Михайлов, Николай Воденичаров-Никеца и Цвети Пеняшки общително одобриха поканата на Lupa.bg да споделят своите страсти около раждането на спектакъла, срещите с публиката и идното турне на постановката в Стара Загора, София и Бургас.



ВЕСЕЛКА КУНЧЕВА: В ТЪРСЕНЕ НА ПЪТЯ МЕЖДУ БОГА И ЧОВЕКА НЕ ВЪРВИМ СРЕЩУ ВЯРАТА, А ВЪРВИМ С НЕЯ

„ За мен е ужасно, че навръх Лазаровден в зала 1 на НДК още веднъж ще оживим нашия Исус, тъй като за мен това не е изиграване, а възкръсване “, показа пред Lupa.bg режисьорът Веселка Кунчева.

„ Вярвам, че сме на прав път и мисля, че не вървим против вярата, а вървим с нея и прокарваме вярата посредством тази режисура. Вярвам, че събитията ще бъдат с нас и ще можем още веднъж да достигнем до хората.

Наистина доста се веселя, че спектакълът доближава директно до сърцата на феновете и че някак си ги вълнуваме, караме ги да се извърнат към себе си, към вярата, към смисъла на нашето битие “, сподели още именитата режисьорка.



Екипът на " Исус Христос суперзвезда " по време на премиерата на спектакъла през ноември 2021 година в Пловдивската опера - (отляво надясно) - Цвети Пеняшки, Керана, Никеца, хореографът Явор Кунчев, режисьорът Веселка Кунчева, Владимир Михайлов, диригентът Константин Добройков, Константин Кацаров и Евгений Арабаджиев

 

Веселка Кунчева разяснява пред Lupa.bg и с какво я провокират другите театрални пространства, на които се играе и ще се играе спектакълът: „ Всеки път се постанова да приспособяваме постановката, само че най-важното е да се запази концепцията на спектакъла. Ако би трябвало да се вършат взаимни отстъпки, те би трябвало да са от такова естество, което не би уязвило смислово самото зрелище, което е друго в другите пространства. Ако можем да се възползваме от спецификите на пространството го вършим. Обикновено става въпрос за оптимално добра акомодация, защото другото изисква доста време за преосмисляне и за подготовки.

Колкото по-голямо е пространството, толкоз повече опция за фикция ни се дава. И огромното пространство е много по-любопитно като направа. Не отхвърлям дребните пространства, работила съм и в дребни пространства, само че някак си там би трябвало да си доста по-събран, с цел да можеш да се изразиш. Докато примерно в Античния спектакъл в Пловдив и в зала 1 на НДК просто замахваш и можеш да хвърчиш. “



Творците, основали " Исус Христос суперзвезда " в България, са щастливи, че постановката възкръсна съвсем две години след първичната премиера, планувана за 13 март 2020 година

Веселка Кунчева сподели и че за нея самата, както и за целия екип, „ Исус Христос суперзвезда ” е извънредно прочувствен театър и всякога като режисьор тя употребява другите подиуми, на които се играе постановката, с цел да се получи симбиоза сред креативния екип, концепцията и пространството.

„ Искам да изразя своята обич към Операта в Пловдив – от театралния служащ през осветителите, хора, балета, солистите, администрацията. Голяма необичайност е, когато в такава голяма конструкция всички работят дружно. За да се случи този план те отдават сърцето си, отдават душата си, отдават уменията си, гения си. За мен това е извънредно и съм доста щастлива, че съм част от екипа на Опера-Пловдив “, показа още даровитата режисьорка.



„ Специално за „ Исус Христос суперзвезда “ провокацията е по отношение на това, което приказвах на артистите още по време на подготовките – че това не е спектакъл, а е истина, която ние би трябвало да възкресим по най-чистия и по най-верния метод по отношение на нашето виждане и нашия век. Бих желала публиката да е част от това случване. И по тази причина отстраних четвъртата стена в доста от решенията си.

Така е, когато бойците стрелят в публиката и когато театрални служащи влизат на сцената преди Юда да направи избора си да се самоубие, с цел да видят по какъв начин ще го направи.



Ефектната постапокалиптична сценография е дело на изключителния образен актьор Мариета Голомехова

Има много решения, в които се чупи четвъртата стена и това е безусловно целеустремено. Вярвам, че в случай че фенът е отворен към това, което му представяме, би се съгласил да тръгне с нас в това случване. Не бих споделила премеждие, защото не е премеждие. За мен това е нещо доста същинско и доста сакрално. И до момента феновете дават отговор по същия метод на любовта, която им даваме “, показа още пред Lupa.bg Веселка Кунчева.



Тя разкри, че още по време на подготовките на спектакъла през 2019 година дружно с екипа са решили да слагат Исус в едно постапокалиптично бъдеще. „ Искахме да си представим какво би се случило, в случай че се появи още веднъж Исус и още веднъж ни избави - дали бихме се трансформирали, дали би имало вяра за света.



Светът става извънредно комерсиален, ориентиран към материалното, което е много тъжно и се надявам, че посредством изкуството ние ще подаваме този сигнал, че би трябвало да се върнем към духовното, че това е единственото, което ни държи към човещината в нас.

Чрез този театър бихме желали да кажем на света, че в случай че не спре да се самоунищожава и в случай че не одобри саможертвата вътре в себе си, ние в действителност ще се самоунищожим “, разяснява Веселка Кунчева замисъла на постановката още преди 3 години.



" Мария за мен е част от Исус, той не би могъл да продължи по пътя си без нея. Тя е една невидима опора ", счита режисьорката на " Исус Христос суперзвезда "

„ Оттам потеглиха концепциите по какъв начин да бъде подложен спектакълът – костюми, фон посредством едно полуунищожено пространство. Разбира се връзката Исус – Мария – Пилат – Юда беше извънредно значима. Като Мария за мен е част от Исус, той не би могъл да продължи по пътя си без нея. Тя е една невидима опора. Тя е компактно до него, върви неусетно, с цел да може, в случай че той прояви уязвимост или има потребност от нещо, тя да се появи, без да се натрапва.

Това, което смислово извадихме и това, което считам, че Тим Райс и Андрю Лойд Уебър залагат в рок операта е, че Юда не е изменник, а Юда е направил това нещо, с цел да се трансформира Исус в всеотдайност и с цел да избави човечеството. Саможертвата на Юда за мен е доста по-голямата всеотдайност.

Защото ти оставаш във вечността като предателя. Това е доста по-голяма всеотдайност от човешка позиция. Все отново трактовката на историята на Исус в „ Исус Христос суперзвезда “ е от човешка позиция. И за мен това е доста по-любопитно.



Сблъсъкът сред Исус и Юда за бъдещето на човечеството - Никеца и Владимир Михайлов с впечатляващи осъществявания на библейските образи 

И Исус, и Юда, и Пилат вършат тежък избор, с цел да може човечеството да бъде избавено, да бъде преродено, да му се даде късмет да продължи напред чисто “, даде своята трактовка на библейската история Веселка Кунчева.

„ За мен значимото е човек в действителност да се вгледа в себе си - какво прави и да прави избори, а да не върви по стадото. По-скоро спектакълът е за това да вършим персонални избори, да се вглеждаме в себе си, да жертваме личните си егоизми и планове, които са в ущърб на останалите “, показа режисьорът на рок операта.



Изхождайки от своето верую, че актьорите са душата на всеки театър, Веселка Кунчева е признателна на всички солисти в постановката – на Николай Воденичаров-Никеца, Владимир Михайлов, Цвети Пеняшки, Юлия Йорданова-Керана, Евгений Арабаджиев, Константин Кацаров, Владимир Ников, Марк Фаулър, Август Методиев.



Евгений Арабаджиев в ролята на цар Ирод - подигравателен, подигравателен, ексцентричен 

„ Всеки от тези актьори е толкоз навръх мястото си, толкоз красиво и надарено изравен в ролята си. Няма човек, който да не е дал всичко от себе си, с цел да се случи този театър, тази рок опера “, щастлива е режисьорката и не пести топли и ласкави думи за всички тях – надарени, превъзходни, неповторими като актьорска игра, като вокални осъществявания и хореография. 



ВЛАДИМИР МИХАЙЛОВ: " ИСУС ХРИСТОС СУПЕРЗВЕЗДА " ЗАВИНАГИ ЩЕ БЪДЕ В СЪРЦЕТО МИ

Ролята на Юда е сбъдната фантазия за артиста и музикант Владимир Михайлов. „ Имам сантимент към тази рок опера. С нея стартира всичко за мен. От дете съм почувствал, че съм подходящ за ролята на Юда преди да запознат съм вяра и от всичко останало. Ролята на Юда постоянно е огромна провокация, а и чисто музикално тя ми е харесвала повече “, показа пред Lupa.bg надареният актьор.

Владимир Михайлов добави, че за него най-важното като артист е героят да е забавен, да е компактен, да е комплициран, да не е нито добър, нито неприятен. „ Всеки един човек е и добър, и неприятен. Черпя и много опит от всичко, през което съм минал, когато съм проучвал други персонажи, които съм играл на сцената “, разкри артистът и добави, че в киното и на сцената го влекат персони с темперамент, които носят и доста драма, и доста болежка, само че в същото време и доста обич. Такъв е и Юда, и Жан Валжан, и Фантома на операта, които Владимир Михайлов надарено пресъздава в Пловдивската и Софийските опери, както и в Музикалния спектакъл, подобен е и Денис Топал, с чийто воин артистът завоюва любовта и на телевизионните фенове.



Да играе Юда в „ Исус Христос суперзвезда “ за Владимир Михайлов е „ отговорно, радостно, трепетно, изстрадано, обичано “ преживяване по личното му самопризнание

В очите на режисьора Веселка Кунчева Юда е избухлив и огнен човек и тъкмо това тя е разкрила в артиста и артист, изиграл „ предателя “. „ Влади Михайлов като Юда ни сграбчи още в мига, в който се появи на кастинга. Фантастичен “, показа пред Lupa.bg режисьорката.

Да играе Юда в „ Исус Христос суперзвезда “ в НДК при започване на Страстната седмица за Владимир Михайлов е „ отговорно, радостно, трепетно, изстрадано, обичано “ преживяване по личното му самопризнание.

„ Радостен съм, че най-сетне ще представим спектакъла и в други градове отвън Пловдив. Започнахме в София през януари, в този момент на 8 април още веднъж, преди този момент – на 4 април ще сме в Стара Загора, а на 22 април в Бургас. През август ще играем още веднъж и на Античния спектакъл в Пловдив, където чувството също е необикновено “, сподели музикантът пред Lupa.bg.



„ Надявам се да отидем и в други градове, тъй като има хора, на които им е мъчно да пътуват примерно до Пловдив или до София. Много хора ни пишат и желаят да отидем в техния град и това доста ни зарежда. Стара Загора е в центъра на България, имам вяра, че на спектакъла през април там ще дойдат и доста фенове от други градове. Знам и че хора от Варна ще дойдат да гледат „ Исус Христос суперзвезда “ в Бургас на 22 април.

Надявам се да имаме дълъг живот с този театър и да пътуваме. Имаме предпочитание да отидем на всички места. Декорът на постановката е тежък, това зрелище е мъчно за изнасяне от Пловдивската опера, само че ето, че откакто има предпочитание, има и метод, което е ужасно “, не крие откровената си наслада Владимир Михайлов.



Каяфа (Владимир Ников) и Анна (Константин Кацаров) изкушават Юда (Владимир Михайлов) да съобщи Исус на свещениците от Синедриона против 39 сребърника. В рок операта се употребява цифрата 39 вместо 30 сребърника, евентуално тъй като 39 е особено число в Стария Завет и има особено място в античната еврейска традиция - Старият завет се състои от 39 книги, а съгласно еврейскат традиция човек би трябвало да бъде бичуван по-малко от 40 пъти, т.е. 39 

Харизматичният артист е благополучен, че дружно с сътрудниците си от „ Исус Христос суперзвезда “ може да среща друга аудитория в разнообразни театрални пространства. „ Усещането е изключително и радостно. В НДК възприятието да играя беше доста, доста прочувствено. За мен е забавно това, че аз съм играл в друга режисура на „ Исус Христос суперзвезда “ в зала 1 на НДК, само че това, което ми се случи през януари като чувство беше доста мощно. И се веселя, че отзвукът беше толкоз позитивен и толкоз огромен и по тази причина гостуваме още веднъж и на 8 април “, показа Владимир Михайлов.

„ Емоцията в НДК беше велика. Усетих доста мощно реакцията на публиката, считам, че там представлението ни се получи в действителност по метода, по който трябваше да се получи. Мисля, че успяхме да осъществим това голямо пространство с сила. Целият ни екип се хвърли на 100%. И аз персонално го усетих и това единствено може да ме радва “, разказа вълнението си сърцатият артист и рокаджия бунтовник.



Владимир Михайлов се върна и обратно във времето, когато тъкмо преди 3 години – на 13 март 2020 година „ Исус Христос суперзвезда “ трябваше да възкръсне в Пловдивската опера, само че едно световно трагично събитие спря всичко и затвори света: „ Много е необичайно чувството да изчакаш съвсем две години премиерата на това зрелище в случай, че си го довел до генералната подготовка. Такава сила се беше завихрила тогава, ние бяхме подготвени да го изстреляме.

Имахме страховит заряд, бяхме на ръба на възможностите си, бяхме репетирали дълго и бяхме подготвени да избухнем и в този миг като ти пернат шалтера е доста, доста необичайно. Чувстваш се доста трагичен, ограбен. Не знаеш дали ще ти се случи, не знаеш изобщо какво се случва с живота ни, камо ли с това зрелище. Но забавното е, че мислейки по какъв начин се прекатурва живота, едно от нещата, за които ми беше най-тъжно и за които се питах, е дали ще мога да изиграя този театър. Защото това зрелище вечно ще бъде в сърцето ми. “



„ Влади Михайлов като Юда ни сграбчи още в мига, в който се появи на кастинга. Фантастичен “, споделя Веселка Кунчева 

Актьорът разкри пред Lupa.bg и че работата му с режисьора Веселка Кунчева също е една сбъдната фантазия. „ Бях доста впечатлен от нея като режисьор още преди да работим дружно и когато ми се случи, разбрах, че има причина Веселка да е толкоз сполучлив режисьор и спектаклите й да са от подобен сан “, разяснява Владимир Михайлов. И описа забавни и вълнуващи елементи за раждането на спектакъла от позиция на артиста.



„ Това, че имах опция да работя с Веселка Кунчева и че тя ме избра на кастинг за ролята на Юда за мен значи доста. Смятам, че тя е един изобретател, мотор, човек, който вплита сънищата си даже в това, което прави. Веселка има визия, която гони, само че в същото време оставя нещата да се случват, за нея са значими мнението и концепциите на всеки един човек от екипа и в случай че тези хрумвания са хубави, тя ги вплита в спектакъла.

А това значи, че тя не се меси в процеса на основаване на постановката от позиция на това, че нещо е планувано авансово. Веселка оставя нещата да се случват, а за актьорите това е огромно предизвикателство и наслада. Ценните ни диалози и разсъждения са били на маса, за благополучие репетирахме в Пловдив, което ни разреши да имаме още време дружно отвън подготовките. И безусловно не спирахме да приказваме за тематиките, които ни вълнуваха около това зрелище. Целият този развой за мен е обичан и аз се надявам да ми се случи още веднъж “, прям бе артистът, артист и китарист.



НИКОЛАЙ ВОДЕНИЧАРОВ-НИКЕЦА: СПЕКТАКЪЛЪТ ИМА ПРЕЧИСТВАЩА СИЛА

За запаления рокаджия Николай Воденичаров-Никеца ролята на Исус е по едно и също време сложна и лесна. „ Много, доста съм благополучен, че ориста ме срещна с този екип на „ Исус Христос суперзвезда ”, сподели Никеца пред Lupa.bg.

„ Това е доста виновна роля, тъй като всеки има своя визия за Исус. Ролята е сложна и тъй като в този план са забъркани доста хора и самият аз доста завися от всеки един от тях. Аз съм доста признателен, че екипът се сприятели, благодаря за другарството на всички сътрудници. И в този смисъл е ужасно елементарно с такива положителни хора и сътрудници да се превъплътиш в комплицирания облик на Христос.

Всички са ми учители и се надявам и аз да ги подготвям. Усещането, когато играем „ Исус Христос суперзвезда ” е ужасно “, показа артистът.



Веселка Кунчева пък разкри пред Lupa.bg, че най-труден е бил изборът на Христос. „ Седмица преди да стартираме подготовките, ние нямахме Исус, тъй като никой от хората, които се явяваха на кастинг не отговаряше на нашето виждане. И неговата поява бе като магия. Появи се Никеца и ние му казахме: „ Ти си! “. Той се колебаеше: „ Не съм сигурен, че съм аз. “ Но ние му казахме: „ Ти си! Ти си! “ За нас Никеца е нашият Исус “, показа режисьорката. Никеца, който сподели гласовите си умения и в шоуто „ Гласът на България ”, печелейки благосклонностите и на Иван Лечев, построява облика на Христос като ловко съчетава смирението и гнева. 



Ролята на Никеца в " Исус Христос суперзвезда " е негов дебют в Пловдивската опера

„ Благодарение на този театър видях човещината на Христос – на него също му е било тежко, той също се е съмнявал, той даже е желал да се откаже в един миг, бил е тотално обезверен, тъй като очевидно е усещал че ще му се наложи да почине и че ще е жертвеният агнец. Даже в този момент като приказвам за спектакъла и настръхвам. Тежко е да си жертва, изключително преди да го осъзнаеш “, разяснява Никеца.

„ Защото Исус претърпява няколко стадия и съгласно мен откакто към този момент осъзнава накъде вървят нещата, силата му го кара да преживее през всички тези санкции и мъчения, през които го карат да премине всички тези, които са го въздигнали. Тежко е. Гледната точка е да се види тази цикличност на битието – по какъв начин един човек се харесва на хората, а по-късно го смъкваме, с цел да пристигна различен “, разсъждава ексцентричният музикант върху облика на Исус.



" Появата на Никеца като Исус в нашия театър беше като магия. Седмица преди да стартираме подготовките, ние нямахме Христос, тъй като никой от хората, които се явяваха на кастинг не отговаряше на нашето виждане. Появи се Никеца и ние му казахме: „ Ти си! “, описа Веселка Кунчева

„ Аз си избрах да имам вяра в този процес на събитията, както са показани в рок операта. За мен действието в рок операта стартира на Лазаровден, когато в първата и във втората ария хората подканят Исус да отиде в Йерусалим и да вдигнат гражданска война. След това следва влизането на Христос в Йерусалим на магаре, когато в операта всички пеят, “Hosanna, hey sanna, sanna sanna ho/Sanna hey, sanna hosanna “, разсъждава Никеца.

Всъщност, жителите на Йерусалим посрещат Исус като Цар, тъкмо както повеляват традициите и вярванията им – с палмови клончета и цветя и по тази причина и крещят неистово „ Осанна “. Само дни по-късно към този момент ще се извърнат против него и ще викат “Разпни го! “

„ Действието в „ Исус Христос суперзвезда “ приключва на Разпети петък и повествованието обхваща тези седем дни – от събота, Лазаровден, до Разпети петък. И в този момент се пада да играем на Лазаровден, т.е. при започване на действието в рок операта. И е доста крепко “, показа Никеца.



„ Много съм благополучен, че ще пътуваме със спектакъла из България. Прекрасно е, че имаме опция да го играем на разнообразни подиуми, с изключение на в Дома на културата „ Борис Христов “ и в Античния спектакъл в Пловдив, и в София, Стара Загора, и в Бургас. Още сме при започване на разнообразието. Живот и здраве да обиколим на още доста места. Когато представяме рок операта на разнообразни подиуми и изключително на по-големи, както беше в Античния спектакъл и в зала 1 на НДК, ми харесва, че се усилва размахът на нашите дейности.



Инстинктивно, в случай че си имал деяние, което те кара да се мръднеш 20 см, в този момент го правиш на метър и 20. Ако в зала „ Борис Христов “ в Пловдив, примерно пространството пред теб е по-малко на взор и придвижване, то примерно в Античния спектакъл и в НДК, се обръщаш съвсем на 180 градуса и действително може да гледаш на всички места и това доста ми харесва. Всеки път спектакълът е предизвикателство за всички нас и това е хубавото “, не скри насладата си известният музикант.

„ Античният спектакъл е една от най-великите подиуми, на които съм се качвал и които мога да си показва. Магията да го играем в римския колизеум и да се „ изгубим “ там – чувството е неповторимо “, описа емоцията Никеца.



„ Каня още веднъж тези, които са гледали „ Исус Христос суперзвезда “ да го гледат още веднъж, тъй като всяко едно зрелище се разграничава от друго. Тези, които още не са го видели, ги поканвам да заповядат да обменим сила. Защото е необикновено.

Ние осъзнаваме, че пред нас има аудитория чак най-после на спектакъла и това е доста обичан мой миг, тъй като преди този момент не си даваш сметка, че в залата има хора, тъй като напълно си се потопил в музиката и действието.

И когато завърши всичко си казваш: „ Да, правилно, тук сме и има аудитория “. И тогава се усеща цялата магия, все едно си се родил още веднъж, т.е. самичък ставаш очевидец на едно прераждане. Много съм въодушевен от сътрудниците ми, доста ги обичам и всички сме като едно цяло. И когато един стартира да се мърда, представете си, че все едно се загрява вода, всеки от нас реагира и всички започваме да се мърдаме на сцената и взаимно се заразяваме с тази страст. Усещането е велико “, разкри душата си Никеца.



Музикантът, влезнал в ролята на Исус, насочи и благопожелание към екипа на спектакъла и към феновете: „ Живи и здрави да сме всички – и ние, и вие, публиката. И да се виждаме, и да си оказваме помощ взаимно в този театър, тъй като в действителност в него има някаква пречистваща мощ “.



ЦВЕТИ ПЕНЯШКИ: ПОЖЕЛАВАМ СИ ДА ПОКАЖЕМ ПОСТАНОВКАТА И В ЕВРОПА

Цвети Пеняшки, който е Пилат в рок операта „ Исус Христос суперзвезда “, също като Никеца пожелава с усмивка: „ Колкото спектакли имаме планувани през тази година, още най-малко пет пъти по толкоз да изиграем в близко бъдеще. Пожелавам си да играем в още доста други градове у нас, да минем и през границата, и тази година да покажем спектакъла и на други подиуми на този континент, а следващата година и на други континенти. “



„ Ролята на Пилат е голямо предизвикателство. Аз съм доста щастлив, че ми се случи тази роля, веселя се и че всички тичахме дружно в една посока. Работихме съидейници и другари, без които аз нямаше по какъв начин да изградя персонажа. Ако няма човек, който да е до теб в тази обстановка, в тази обща концепция ти си изгубен. Много е хубаво, че успяхме да създадем един хубав екип. Колегите ми са страхотни “, показа Цвети Пеняшки пред Lupa.bg.

Неговата задача е не по-малко комплицирана – той би трябвало да пресъздаде облика на един екстравагантен, драматичен и мистериозен римски прокуратор, на който е писано да вземе тежкото решение дали Исус да бъде разпнат. Самата режисьорка е уверена, че въпреки Цвети Пеняшки да не е професионален артист, геният му на артист и режисьор извънредно му оказва помощ да се оправи с тази сериозна роля. 



Цвети Пеняшки е сценичен режисьор и актьор, а ролята на Пилат разкри изключителния му гений и като артист, и трагичен артист

„ Страшното при Пилат е, че за мен е доста дребна партия, обаче доста значима. Ако стъпя леко на погрешно някъде, след това не знам дали ще имам времето да се поправя “, показа артистът и куклен режисьор. „ Покрай ролята на Пилат прочетох разнообразни трактовки за него. Най-интересното ми е, че съответно в този театър се занимаваме с човечността.

Интересна ми е и тази дуалистичност на Пилат и по какъв начин той под въздействието на народа е заставен да вземе едно решение, само че все пак резервира своята човещина “, разяснява Цвети Пеняшки.



Костюмът на неговия Пилат е ексцентричен, половината е решен в черно, а другата в бяло изцяло в синхрон с дуалистичния облик на героя му.

„ Огромна е ролята на Веселка и на постановъчния екип, че преднамерено търсихме това решение, колкото се може по-ярко да излезе. Костюмът на Пилат, основан от Мариета Голомехова, е смъртоносен и той извънредно доста ми оказва помощ като артист. Дори един подробност, колорит в костюма, един предмет е в положение да промени театралното държание. Дори единствено заради концепцията, че съм с кожен ботуш до коляното, аз не мога да вървя, както заедно съм с маратонките си в метрото ", споделя с усмивка Цвети Пеняшки провокациите, пред които е изправен за ролята на римския прокуратор.



„ Никецаказва, че историята в самия театър стартира на Лазаровден при започване на Страстната седмица. Веселка пък споделя, че това не е спектакъл и че това деяние се развива в постапокалиптичното бъдеще. Днес обаче описваме за едни събития, които са преди 2000 години, а в това време те се явяват и постапокалиптично бъдеще. И тази игра с времето ми е доста забавна. И когато играем спектакъла мога да си показва ден по ден библейския роман за Исус ", прям е младият и проспериращ актьор.



Цвети Пеняшки продължава да се вълнува всякога, когато излиза на сцената като Пилат

" Надявам се това зрелище да основава и на феновете приятни страсти и те да се усещат в приятна атмосфера. Със сигурност с всеки минал театър аз се усещам по-комфортно ", споделя Цвети Пеняшки. " Не сме се успокоили несъмнено, в противен случай всякога се вълнуваме преди представлението. Но аз самият се усещам по-спокоен да доизграждам персонажа и в дейностите, и в детайлите. Всички търсим какво още можем да създадем ", показа още той.

" В НДК се почувствахме като вкъщи си. За нас по-голямото пространство и разположението на сцената е ужасно, имаме по-голям обсег, когато вършим преходите и зад сцената, усещаме се прелестно и се надявам и за феновете да наподобява добре.

Приятели и близки, които ни гледаха на 28 януари в НДК ми споделиха, че доста им е харесало, а посредством и на двата екрана в профил на сцената са виждали и лицата ни и разнообразни елементи, тъй че в действителност се надявам спектакълът да носи особена страст за публиката ", има вяра артистът, превъплътил се майсторски в Пилат Понтийски.



Артистите от " Исус Христос суперзвезда " провокираха същински възторг измежду феновете по време на първото си посещение отвън Пловдив - в зала 1 на НДК в София на 28 януари

Рок операта " Исус Христос суперзвезда “ от дълго време се е трансформирала в културен феномен и през своите 50 години от съществуването си има десетки тълкования в целия свят - както на сцената, по този начин и в киното. Трудността в този момент е да се предложи нещо по-различно, по-въздействащо, по-модерно, по-актуално като проблематика. И Веселка Кунчева и целият екип, който стои зад нея, ловко се оправят с това голямо интелектуално предизвикателство.

Възторжените мнения на публиката и желанието на хиляди фенове спектакълът на Пловдивската опера да гостува в разнообразни градове са най-честното и откровено доказателство, че постановката допира мозъка и сърцата, трогва и към нея неслучайно има огромен интерес.

Белязала поколението на хипитата от 70-те години на предишния век, рок операта продължава да вълнува и през днешния ден с въздействащата музика на Андрю Лойд Уебър. Спектакълът на Веселка Кунчева е ново преживяване и преоткриване на Христовата всеотдайност от позиция на актуалния човек и даже не през религията, а през изкуството. Защото същинската религия не идва от догмите. Тя е вътрешно чувство, осмисляне на своите цели, филтриране и търсене на път към положителното, морала, съпричастността, към обичта, уважението и разбирането на другите и шерване на техните наслади и болежка, превъзмогвайки егоизма. 

Музиката от " Исус Христос суперзвезда " разсънва в нашата душа загатна за божествената ни същина. А геният на българските актьори може да ни извиси до божествената мъдрост. Авторите на рок операта и тези, които я слагат, може би задават един от най-важните въпроси за човечеството: " Jesus Christ! Who are you? What have you sacrificed? ( " Исус Христос, кой си ти? Какво си жертвал? " )

Безспорните шлагери от рок операта " Heaven On Their Minds ", " Hosanna ", " I Don`t Know How To Love Him ", " I Only Want to Say “, " The Temple ", „ Could We Start Again Please? “, „ Superstar “ ще прозвучат на сцената на Зала 1 на НДК на 8 април. На 4 април магията на рок операта ще завладее и Държавната опера в Стара Загора, където ще гостува спектакълът, а на 22 април " Исус Христос суперзвезда " ще бъде игран и в Бургаската опера. На 10 август Исус още веднъж ще възкръсне на Античния спектакъл в Пловдив. 

Снимки: Александър Богдън Томпсън

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР