Поради обилен снеговалеж и снегонавявания е ограничено движението на всички

...
Поради обилен снеговалеж и снегонавявания е ограничено движението на всички
Коментари Харесай

Зимата се завърна: Каква е обстановката в страната

Поради изобилен снеговалеж и снегонавявания е лимитирано придвижването на всички моторни транспортни средства през най-високия старопланински проход „ Троянски “ и през Дюлинския проход в област Бургас, оповестиха от АПИ.

За снегопочистване е лимитирано прекосяването на тежкотоварните коли над 12 тона

по републиканските пътища в област Смолян, както и през проходите „ Печинско “, „ Рожен “ и „ Превала “. Движението на останалите коли по републиканската пътна мрежа в област Смолян се реализира наложително с вериги. Около 35 см е падналият сняг в региона.

За снегопочистване е лимитирано прекосяването на МПС над 12 тона

с ремаркета и полуремаркета по път II-84 Велинград – Юндола, II-37 Батак – Доспат, път III-198 Гоце Делчев – Катунци през „ Попови ливади “, по път III-197 Гоце Делчев – Доспат, път III-358 Шипково – Рибарица, както и по път III-865 Кърджали – Ардино. Движението през Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Гюешево “ в посока Република Северна Македония краткотрайно е спряно за камиони над 12 тона заради снеговалеж и ограничаване от прилежащата страна.

899 снегопочистващи машини обработват пътните настилки в регионите със снеговалеж ,

с цел да се обезпечи безвредно пътешестване на водачите по републиканските пътища. Обработката на настилките продължава, изключително по усойните места и оборудванията, където има предпоставки за хлъзгавост и замръзване, оповестиха от Агенция „ Пътна инфраструктура “(АПИ).

АПИ моли водачите да потеглят на път с коли ,

готови за зимни условия, да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да не подхващат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника. Блокирането на придвижването от транспортни средства, които не са готови за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали водачи и работата на снегопочистващата техника.

Всички жители и транспортни компании могат да получават информация за настоящата пътна конюнктура и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и когато и да е от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В организацията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за положението по републиканските пътища.

Мокрият сняг събори 50-годишна липа в центъра на Разград, оповестиха от общината.

Работници от общинското дружество “Паркстрой “ започнаха отстраняването на поваленото дърво на площад „ Момина чешма “. Това е единственият сигнал, подаден в Община Разград, за произшествие в резултат на снеговалежа от нощес до тази заран.

Дървото е паднало наоколо до заведение в централната част на града, като огромна част от ствола и короната са в един от фонтаните на Ларгото. Какви провали има върху него ще стане ясно след отстраняването на дървото. Възстановителни действия ще се наложат и на тротоара, показаха от общинската администрация.

Паднали от мокрия сняг дървета и скъсани кабели са измежду вредите от снеговалежа, който стартира от нощес в Хасково ,

оповестиха от кметската администрация. През цялата нощ и тази заран екипи на общинското дружество "Екопрогрес " и снегопочистващата компания почистваха централните булеварди, кръстовищата, главните квартални улици в Хасково и селата от падналия сняг. Дейностите управлява персонално заместник-кметът на община Хасково Динко Тенев.

В 3:40 часа е имало случай с паднало на пътното платно дърво на ул. “Панорама “. То е отстранено от спешните екипи на пожарната, взаимно с "Екопрогрес ". Пак през нощта от тежкия сняг са скъсани кабели в региона на учебно заведение "Л. Каравелов ", на ул. "Дунав " и на ул. "Пещера ". Установено е, че по тях няма напрежение. Отстранени са от дежурните екипи. Скъсаните кабели са на интернет снабдители.

За през днешния ден Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде предупредителни жълт и оранжев код

за обилни превалявания от сняг и за мощен вятър.

В 12 области в Централна и Източна България е в действие жълт код за снеговалежи и за формиране на нова снежна завивка - до 15-20 сантиметра. Ще духа и мощен североизточен вятър, както ще има условия за преспи и навявания, оповестяват от Национален институт по метеорология и хидрология, представени от Българска телеграфна агенция.

В областите Бургас, Варна и Добрич е в действие оранжев код .

Там ще духа краткотрайно плевел североизточен вятър и също ще има обилни снеговалежи, по крайбрежието ще вали най-вече дъжд.

Оранжев код има и за Бургас-море и Добрич-море . Там прогнозата е за вятър от север-северозапад 12-17, пориви 20-24 m/s (6-7, пориви 8-9 бала по Бофорт). Вълнение 4-5 бала.

Предупредителните жълт и оранжев код са оповестени в картата за рисковите метеорологични феномени, която е на.

Вижте и останалата прогноза за времето:

Днес ще бъде облачно. В източната половина от страната и в планините преваляванията ще продължат и там на доста места към момента ще са обилни. В Западна България последователно ще отслабват, в множеството места и краткотрайно ще спрат. Ще духа сдържан, в Източна България мощен север-североизточен вятър; там остават изискванията за виелици и навявания. Максималните температури ще са сред 1° и 6°, в София - 1°.

Черно море

Над Черноморието ще има забележителна облачност. Вечерта ще стартират превалявания от дъжд, които през нощта против понеделник по северното крайбрежие ще минават и в сняг. Ще духа мощен север-североизточен вятър. Максималните температури ще са 7°-8°. Температурата на морската вода е 6°-7°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

Планините

В планините ще бъде облачно с значителни снеговалежи. Ще духа мощен североизточен вятър и ще има условия за виелици и навявания; след обяд в масивите от Западна България вятърът ще отслабне и ще се ориентира от югозапад. Максималната температура на 1200 метра ще е към минус 3°, на 2000 метра - към минус 9°.

Началото на март

В началото на март времето ще се задържи най-вече облачно. Ще продължи да духа слаб, в Източна България - сдържан вятър от север-североизток. На места, основно в Северна и Източна България, ще има слаби превалявания от сняг. Преобладаващите оптимални температури ще бъдат сред 0° и 5°.

Сряда

В сряда вятърът ще се ориентира от северозапад и ще се усили до сдържан. Облачността над страната ще е променлива, по-често забележителна. На обособени места в северните и планинските региони ще превалява слаб сняг. Съществена смяна на температурите не се чака.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР