Поради многократното спиране на проекта Белене и така да се

...
Поради многократното спиране на проекта Белене и така да се
Коментари Харесай

Все по-малко хора виждат своето бъдеще в ядрената енергетика, смята Богомил Манчев

" Поради многократното прекъсване на плана " Белене " и по този начин да се каже отдръпването от нуклеарната енергетика, изключително след Фукушима, в международен мащаб и България започнаха по-малко и по-малко хора да виждат своето бъдеще, обвързвано с нуклеарната енергетика, защото те виждаха единствено АЕЦ " Козлодуй ", тъй като на тези блокове дори не им беше продължен ресурсът да работят ", това съобщи в " Денят стартира " Богомил Манчев - ръководител на съдружие " Български атомен конгрес " по време на конференция в Брюксел на тематика " Енергийната сигурност в Европа ".

Той установи, че във Физическия факултет с приложна физика към СУ от няколко години няма нито един студент.

" Има ужасно малко фрагменти. Не е дребен процесът, може да се възвърне със стартирането на двата нови блока, считам, че ще имаме подем и доста хора ще се устремят още веднъж към нуклеарната енергетика ".

" Човечеството хвърляше доста старания в развиването на възобновимите енергийни източници. Ефектът, който се получи от тях не е приемлив. Огромни количества пари отидоха там с доста дребен резултат като декарбонизация на това, което ние произвеждаме като сила, защото светът единствено до преди 15 години произвеждаше силата си 90%, 92% от въглеводороди, а 8% от вода ".

" Голямото изпитание на човечеството в последните 10 години се вложиха доста пари в соларите и успяхме да понижим с 1,7% въглеводородите, които бяха стигнали до 83% ".

Той уточни, че " отработеното нуклеарно гориво първоначално можем да го съхраняваме на площадките на атомните централи 100 години ".

" Ядреното гориво не ни е проблем сега, в случай че ние стартираме в бъдеще да построяваме четвърто потомство реактори с бързи неутрони това гориво, което ние съхраняваме, е входно гориво за тези реактори четвърто потомство ".

Вижте целия диалог във видеото


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР