Поради липса на съгласуване президентът Радев не е подписал указа

...
Поради липса на съгласуване президентът Радев не е подписал указа
Коментари Харесай

Радев не бърза да подпише указа за Младен Маринов

Поради липса на координиране президентът Радев не е подписал указа за освобождението на Младен Маринов от поста основен секретар на Министерство на вътрешните работи.

Това стана ясно от думите на президента Румен Радев пред медии откакто откри образователната година за НГДЕК.

Стана ясно още, че президентът няма да бърза да извърши настояването на Министерски съвет.

Радев отхвърли да изрази мнение за избора на Маринов за поста министър на Министерство на вътрешните работи и съобщи, че няма да разяснява тематиката с освобождението на Маринов, защото секретарят по правни въпроси проф. Друмева е разяснила какви са нормативните условия за сключване на декрет.

На най-високо равнище би трябвало да даваме образец за правда и съблюдаване на всички нормативни документи, в случай че желаеме да има правда в страната, съобщи Румен Радев и прикани да се съблюдава законът.

" Аз имам ангажимент само към неговото освобождение от позицията основен секретар на Министерство на вътрешните работи. След всички проблеми и провали в Министерство на вътрешните работи министър председателят преценя дали това е най-удачният избор за министър. Негово е решението, негова е отговорността ", акцентира президентът.

Във връзка с предстоящите дейности от страна на Министерски съвет, Радев се базира на нормативните документи. По думите му има си условия за пускане на процедурата по освобождение.

Припомняме, поради неподписан декрет от страна на президента, гласуването на оставките в кабинета на 13 септември, не съумя да се състои. Тогава президентът Румен Радев беше на среща в Рига, Латвия. Очакваше се, че през днешния ден указът към този момент ще бъде подписан, само че това не стана. Малко преди президентът да разяснява сбито случая, се разбра, че импровизирано, а през медиите представители на ръководещата коалиция ще търсят среща в президента, с цел да изяснят проблема с освобождението на основния секретар Младен Маринов.

Оказва се, че проблем за процедурата е обстоятелството, че самият Маринов е огласил напускането на поста си, без да е публикуван декрет за това. Според Цветан Цветанов това може да бъде преодоляно.

Едва след втория съдружен съвет ръководещите се схванаха за оставките, като Александър Манолов бе препоръчан за транспортен министър, Младен Маринов за вътрешен министър, а Петя Аврамова за мястото на районния министър Николай Нанков.

Казусът с Младен Маринов, за който държавното управление към този момент е изпратило искане до президентството, не остана единствен.

Номиниранията за мястото на Ивайло Московски Александър Манолев помоли да бъде оттеглена номинацията му поради медийна офанзива против него и целия кабинет

В момента към този момент трета седмица държавното управление Борисов 3 действа с трима министри в оставка, откакто на 31 август Нанков, Московски и Радев подадоха оставките си, поискани малко преди този момент от премиера. Мотивът за това беше вдишване на политическа отговорност за трагичния случай край Своге, в който починаха 17 души. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР