Поради липса на доказателстваНямало данни, че тримата са изнудвали бизнесмена

...
Поради липса на доказателстваНямало данни, че тримата са изнудвали бизнесмена
Коментари Харесай

Прекратиха разследването срещу Бойко Борисов, Горанов и Арнаудова

Поради липса на доказателства
Нямало данни, че тримата са изнудвали предприемача Васил Божков

Не бил открито по какъв начин хазартният необут изразходвал пари

Софийска градска прокуратура приключи следствието против водача на ГЕРБ Бойко Борисов, някогашния финансов министър Владислав Горанов и пиарката на партията Севделина Арнаудова. Досъдебното произвеждане бе за изнудване на хазартния необут Васил Божков, който твърди, че е плащал милиони, с цел да работи лотарийният му бизнес.

Наблюдаващият прокурор е стигнал до извода, че не са налице задоволително данни за осъществено закононарушение. 

“Извършени са всички вероятни и нужни дейности по следствието, само че не са събрани доказателства, които по безапелационен и безспорен метод да сочат, че в съучастничество като причинители, както и поотделно Борисов, Горанов и Арнаудова са упражнили насила по отношение на Божков за той да им дава парични средства или други облаги и да трансферира акции от хазартните сдружения, в които има присъединяване ”, споделиха от прокуратурата.

Борисов, Горанов и Арнаудова бяха арестувани от Министерство на вътрешните работи през март 2022 година, когато на власт беше държавното управление на Кирил Петков с вътрешен министър Бойко Рашков. Тримата бяха освободени след приключване на полицейската мярка от 24 часа. Впоследствие съдът разгласи, че задържането им е било нелегално.

По делото били осъществени доста дейности, в това число и разпит на Божков, който се върна от Дубай и е под домакински арест. Показания са дали и 25 депутати, които са били членове на краткотрайната и непрекъснатата комисия по бюджет и финанси в Народното събрание. Свидетелите настояват, че не им е бил оказван напън по какъв начин да гласоподават за импортираните през 2014 година законопроекти за изменение и допълнение на Закона за хазарта, споделиха от прокуратурата.

Васил Божков дал показания, че от началото от 2015 година до края на 2019 година се срещал с Горанов в кабинета му до момента в който е бил министър на финансите и предавал персонално разнообразни парични суми. Други хора не са участвали. Според показанията му за интервала от 2017 година до 2019 година бил предал на Горанов към 60 000 000 лв., споделиха от прокуратурата.

Владислав Горанов дал показания, че в интервала 2016 година - 2018 година е имал срещи с Божков, които били по самодейност на предприемача за въпроси, свързани със законодателството в региона на
хазарта. Според показанията на Горанов препоръчаните промени в Закона за хазарта не били обсъждани от него с Божков, той не е имал сделки с Борисов и други лица за приемане на имотни облаги. Бившият финансов министър отхвърля да е получавал пари от Божков и да е упражнявал насила по отношение на него, оповестиха от държавното обвиняване.

По време на следствието била разкрита банкова загадка - за интервала 01.01.2014 година до 01.01.2020 година имало осъществени тегления от банковите сметки с титуляр Васил Божков на огромни суми в лв. и в евро. От събраните доказателства по делото не можело да се откри по какъв метод са разходвани те.

Според прокуратурата в интервала от 2015 година до края на 2019 година Васил Божков е имал срещи с Горанов в кабинета му в Министерство на финансите. Но по никакъв метод не можело да се откри по какъв начин Божков се е разпореждал с носените в него пари, включително и дали са били излъчени на Горанов.

“От една страна са изказванията на Божков, че е давал парични суми на Горанов, от друга са изказванията на Горанов, че не е вземал такива. Налице са две радикално противоположни версии и без значение от положените старания в хода на следствието не е допустимо изрично едната да бъде оборена за сметка на другата, защото не са открити други доказателства, които да спомогнат за превъзмогване на двете извънредно спорни групи показания. Косвени доказателства за това, че Божков вероятно е предавал на Горанов пари са показанията на очевидци, които показват, че са виждали Божков да взема със себе си огромни парични суми в брой преди визитите си в Министерство на финансите. Същите обаче не са задоволителни, с цел да обосноват единствения и непротиворечив извод за твърдяното от Божков. Още повече, че очевидците не знаят дали след излизането на Божков от министерството паричните суми са били в него ”, споделиха от прокуратурата.

От всички доказателства, които включват свидетелски показания на лица, имащи директна връзка с Божков, Борисов и Горанов, не се установявало по отношение на Божков да са били отправени закани. В този смисъл препоръчаните и признати промени в Закона за
хазарта в края на 2014 година са били гласувани от Народното събрание и не били открити нередности в процеса на тяхното приемане, които да посочват целеустременост против или в интерес на хазартния бизнес на Божков, споделиха от прокуратурата.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР