Поради липса на данни за престъпление СГП прекрати разследването за

...
Поради липса на данни за престъпление СГП прекрати разследването за
Коментари Харесай

Барселонагейт: Разследването е прекратено, няма данни за престъпление

Поради липса на данни за закононарушение СГП приключи следствието за проведена незаконна група за покупка на парцел в гр. Барселона, Кралство Испания.

С оглед неналичието на доказателства за осъществено закононарушение прокурорите от Софийска градска прокуратура приключват досъдебното произвеждане, формирано за присъединяване в проведена незаконна група. В прокурорското разпореждане са в детайли анализирали и всички белези и условия, които по закон би трябвало да са налице, с цел да се обоснове покачване на обвиняване за незаконна група.

В хода на следствието не са събрани каквито и да било доказателства, от които да бъде изработен единствен и безапелационен извод, че неподвижен парцел, находящ се в гр. Барселона, е закупен с парични средства, добити от закононарушение.

От събраните писмени, гласни и материални доказателства се открива, че придобиването на парцела за сумата от 2 900 000 евро в Барселона от Св. А. Чаушев е било направено по силата на контракт за мандат с комерсиално сдружение „ Т. Т. С ”. Видно от приложените писмени доказателства към съответния интервал, а точно месец март 2013 година, сдружението е разполагало с парични средства за закупуването на процесния парцел, които е придобило от комерсиалната си активност. Поради изложените съображения наблюдаващите прокурори са стигнали до извода, че не са налице доказателства да е осъществено действие по член 253, алинея 1 от Наказателен кодекс (пране на пари) във връзка с процесния неподвижен парцел.

Същевременно, преди прекратяването на наказателното произвеждане, наблюдаващите прокурори са отделили материали в настрана следствие за четири закононарушения, а точно – пране на пари по отношение на увеличение на капитала на испанско комерсиално дружество; пране на пари за преводи сред физически лица с букви Р.Р. и Б.Й; пране на пари за закупуване на неподвижен парцел в Република Турция и за неизгодна договорка във връзка продажба на акции на комерсиално сдружение.

В показанията на очевидците не се съдържат изказвания Б. Борисов да е упълномощил персонално или посредством медиатор осъществяването на договорка през март 2013 година за закупуване на неподвижен парцел в Испания – къща с прилежаща повърхност и басейн, находящ се в гр. Барселона, както и да е дал имущество за закупуването й в размер на близо 3 млн. евро. Не се съдържат изказвания да е предоставено на различен да прикрие действителните права, както и очевидецът Борисов да е указал парцелът да бъде апортиран или да е упълномощил персонално или посредством медиатор осъществяването на превод на валута за наем на различен неподвижен парцел - магазин в Барселона, Кралство Испания.

Наблюдаващите прокурори са стигнали до заключението, че изказванията за независими дейности на Борисов, а точно, че последният бил закупил къщата в Барселона, съдържащи се в показанията на очевидците Ченалова и Бакалова, не са от темперамент да обосноват с нужната степен на решителност обвинителна теза. При техния разбор се открива, че същите не обезпечават съответна, безапелационна и непротиворечива доказателствена информация по отношение на основни детайли от състава на закононарушението по член 321 от Наказателен кодекс, а точно време /периодичност/ на неговото реализиране, както и за самостоятелни прояви на Борисов, посредством които същият да е показал своята принадлежност към проведено незаконно съдружие, за което е било формирано наказателното произвеждане. В тези им елементи показанията на коментираните очевидци са неконкретизирани и непоследователни, поднесени в обобщаваща и декларативна форма, показанията им имат темперамент на съмнение и са учредени на осъществен от самите очевидци разбор на техни субективни усещания за обстоятелства и условия, които не могат да бъдат тествани в хода на досъдебното произвеждане със съответните процесуални начини. Показанията на двете свидетелки не се поддържат от другите доказателства по делото.

От направената по делото счетоводна експертиза, в частта, анализирала придвижванията по сметките на Б. Борисов, не са били открити относими към актуалното произвеждане транзакции. От заключението на вещото лице излиза наяве, че къщата в Барселона е закупена със средства на комерсиално сдружение с предмет на активност образуване и реализиране на вътрешен и интернационален туризъм и обвързваните с него туристически услуги и други

Прокурорите откриват още, че в доказателствата по делото не се съдържа съответстваща информация за реализирани предварителни сделки от незаконен темперамент, за трайно и стабилно единодушие сред три и повече лица да правят в съгласие закононарушения по чл.253, ал.1 от Наказателен кодекс – изпиране на пари. „ В хода на наказателното произвеждане не са събрани каквито и да било доказателства, от които да бъде изработен безапелационен извод, че неподвижен парцел е закупен с парични средства, добити от закононарушение “, се показва в постановлението на СГП. За съществуването на незаконни взаимовръзки сред група от лица - български жители, измежду които и Б. Борисов, не може да се съди и от информацията, съдържаща се в получените материали посредством Европейски заповеди за следствие до Кралство Испания и Република Кипър.

С оглед неналичието на доказателства за осъществено закононарушение прокурорите от Софийска градска прокуратура приключват досъдебното произвеждане, формирано за присъединяване в проведена незаконна група. В прокурорското разпореждане са в детайли анализирали и всички белези и условия, които по закон би трябвало да са налице, с цел да се обоснове покачване на обвиняване за незаконна група.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР