Поради лесното пренасяне и укриване напоследък има ръст на употребата

...
Поради лесното пренасяне и укриване напоследък има ръст на употребата
Коментари Харесай

Инициативата ,,Заедно да спасим децата и Русе от дрогата“ променя името си на „НЕзависими от зависимости“

Поради лесното преместване и укриване в последно време има растеж на използването на синтетични опиати. Това съобщи началникът на бранш в териториалната дирекция на Агенция „ Митници “ в Русе Десислав Митев по време на днешното показване на дейностите на самодейността „ Заедно да спасим децата и Русе от дрогата “, която към този момент уголемява обсега си и сменя името си на „ Независими от зависимости “. Митев добави, че в къс интервал са регистрирани над 3,5 кг метамфетамин, над 1 звук коноп и повече от 358 кг марихуана, открити в над 50 тайника. Заловен е още над половин звук хероин и над 70 кг екстази. Тенденцията през последните две години е множеството арестувания да са на вход в страната на северната граница, ориентирани към страни от Близкия Изток, регистрира още Митев. „ Изключително малко количество от фентанила, да вземем за пример, което може да се придвижи в джоба на човек, може да стигне за един квартал или за цялостен град като Русе “, добави той.

Началникът на отделението за лекуване на зависимости в Центъра за психологично здраве в Русе лекар Станислав Иванов добави, че в последно време се следи все по-честа приложимост под друга форма на фентанила, за сметка на понижения банкет на хероина. Понижава се и възрастовата граница на употребяващите сходни субстанции. „ Даже тестванията не могат да го уловят, които вършим за настоящ мониторинг за съществуване на субстанции “, регистрира доктор Иванов. По думите му приемът на синтетичните опиати се отразява както на душeвността на подвластния, по този начин и на разнообразни вътрешни органи. „ Пациентите, използвали дизайнерски дроги, попадат при нас в Спешното поделение под формата на анорексия, чернодробни болести и други Голяма част от хората въобще не могат да бъдат избавени. Тази дизайнерска дрога работи извънредно бързо, на клетъчно равнище. Не единствено полевите проби, а и тези при нас от време на време излизат негативни. В последния случай, започнаха диалози с психолог и едвам на третия път хващаме, че едно момиче от елитна гимназия в Русе е използвало опиат. Транспортирахме го незабавно в София, само че не успяхме да го спасим “, съобщи по този мотив административният шеф на Университетска болница „ Медика “ – Русе Алисе Муртезова. Тя добави, че резултатите от превантивната активност на Инициативата може да са още по-добри, в случай че всички институции, родителите, самите деца и цялото общество работят дружно за решаването на тези проблеми. Румен Николаев, който е абстрактен основател на Инициативата, съобщи, че тя обгръща към този момент разнообразни действия по предварителна защита и против доста други зависимости и уточни, че една от задачите е да се обзет повече младежи. „ Всеки месец би трябвало да има разнообразни събития в учебните заведения, с цел да не излиза тематиката от дневния ред на обществото “, сподели още той. Ще бъде разгласен конкурс за афиш с новото име на Инициативата. Конкурс и награди ще има и за самодейностите на русенските учебни заведения, които ще ангажират с друга тема и тенденция възпитаници и се чака да срещнат поддръжка на учебните управления и на родителите. Николаев за следващ път съобщи, че участниците в Инициативата – РУО, РЗИ, БЧК, Общински юношески дом, към този момент две години работят безплатно, в полза на подрастващите. Разширяването на тематиката се постанова от действителностите, растящата корист с алкохол, с тютюневи произведения, вейпове и божествен газ. Идейният основател на „ НЕзависими от зависимости “ се обърна към ръководителя на общинския съвет учен Христо Белоев и регионалния шеф Драгомир Драганов да се ревизира разполагането на заведения за хазарт и разнообразни игрални зали за залози, завзели центъра на Русе и региона на Русенския университет. Николаев прикани за по-голям интерес и интензивност към Facebook страницата на самодейността, където се отразяват всички събития и начинания, които са провеждани за тези две години.

Областният шеф на Русе Драгомир Драганов обърна внимание на смисъла на контрола, дисциплината и възпитанието в фамилията. Затова той прикани за ангажиране на повече родители в Инициативата. В тази връзка ръководителят на Общинския съвет в Русе акад. Христо Белоев разяснява, че е значимо да се работи деликатно, с цел да се стигне до родителите и до децата по подобаващ метод. „ Много ясно би трябвало да се покаже вредата от опиатите и методите за противопоставяне на използването им изключително измежду подрастващите “, сподели още той. Заместник-кметът на Русе по обществени действия, опазване на здравето и превоз Димитър Недев съобщи, че всички институции дружно с родителите би трябвало да са непримирими към казуса и да реагират при първите признаци у децата. „ Инициативата би трябвало да стигне до всеки един възпитаник, родител и до всеки член на обществото “, показа още той. Заместник-кметът на Русе по обучение и просвета Енчо Енчев се обърна към производителите и разпространители на опиатите с думите: „ Ние ви търсим, ще ви намерим, ще получите заслуженото и в един миг ще прецените, че не си е коствало всичко това “. Той прикани децата да се обръщат в точния момент към експерти и родители при зародили проблеми, като уточни голям брой извънучебни форми като спорт, танци, пеене и други, в които могат да насочат силата си, вместо в търсене на развлечение посредством опиати и алкохол.

Началникът на Регионалното ръководство на образованието в Русе доктор Росица Георгиева регистрира, че Инициативата през последните две години е обхванала всички просветителни институции в региона. Тя добави, че даже самите деца в разнообразни учебни заведения към този момент събират хрумвания за популяризирането на казуса и методите за предварителна защита. „ Това, което вършим, е в името на децата “, сподели тя.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР