Поради кризата, причинена от коронавируса, Китай намали покупките на петрол,

...
Поради кризата, причинена от коронавируса, Китай намали покупките на петрол,
Коментари Харесай

Forbes: Коронавирусът заплашва да извади от играта US производители на нефт и "Хизбула"

Поради рецесията, породена от ковид, Китай понижи покупките на нефт, което понижи цената на този артикул. Според Forbes, това може да бъде пагубно за американските шистови компании, а Иран е застрашен от неуспеха на цялата си външна политика, написа pogled.info.

Поради експлоадирането на коронавирусната зараза, COVID-19 визира освен „ световната цивилизация “, само че и цялата международна стопанска система, написа Forbes.

Като най-големият вносител на нефт Китай, който е изправен пред съществени стопански проблеми заради ковид, доста понижи покупките си. Това се отрази изключително на Иран, за който при изискванията на американските наказания Поднебесната беше доста значим пазар.

Тогава, заради спада на световното търсене на нефт, се организира незабавна среща на ОПЕК по въпроса за понижаване на производството.

Срещайки се във Виена в петък на 6 март, министрите на енергетиката на Саудитска Арабия и Русия не можаха да се спогодят и в последна сметка се случи нещо, от което се опасяваха доста производители на нефт: цените на ресурсите се сринаха.

Според Forbes, Саудитска Арабия реши да "удари първа ". Престолонаследникът Мохамед бин Салман Ал Сауд, който в действителност ръководи страната, подреди размера на производството да се усили до над 10 милиона барела дневно и предложи положителни отстъпки на евентуалните купувачи.

Тъй както обръща внимание изданието, измежду вероятните сътрудници на Рияд има доста европейски страни, които биха могли да се извърнат и към Русия.

Естествено, в Саудитска Арабия не всички ще са удовлетворени от понижението на цените на петрола, тъй че принцът трябваше да предприеме предварителни ограничения и "да потуши недоволството в корен ".

И в този момент, когато интернационалното търсене понижава заради ковид и предлагането нараства, Москва и Рияд се пробват да се „ заловен взаимно за слабото място “ с производството на нефт - и към този момент няма ограничавания за понижаване на цените.

Както напомня Forbes, преди няколко месеца Русия и Саудитска Арабия обмисляха да обединят силите си и да се трансфорат във впечатляваща мощ в Близкия изток. Сега от тези проекти не е останала и диря.

Както за Москва, по този начин и за Рияд, актуалната рецесия е опция да се извадят от играта американските съперници с техния шистов петрол. Те към този момент се пробваха да създадат това, само че безуспешно. Този път обаче нещата може да са разнообразни, тъй като ситуацията на производителите в Съединени американски щати не е най-хубавото.

От друга страна, американските производители се оказаха доста упорити, а техните купувачи-сънародници надали ще се осмелят да се свържат с непознати снабдители в толкоз несигурно време.

Прави усещане, че рецесията, породена от ковид, може даже да е в интерес на някои енергийни компании в Съединени американски щати, акцентира изданието. Това се отнася изключително за доставчиците на природен газ, които оперират в находището Марселлус в североизточната част на страната.

Производството им е по-малко подвластно от производството на нефт, в сравнение с това на Русия и Саудитска Арабия, където газът постоянно е непряк артикул от производството на нефт, тъй че цените на газа могат да се стабилизират за американците.

В Иран, съгласно Forbes, обстановката се движи „ от категорията „ неприятно “ към „ още по-лошо “. Местните управляващи не съумяха бързо да изолират градовете, в които се популяризира коронавирусът, и не съумяха да карантинират доста инфектирани хора, в това число високопоставени чиновници.

Поне двама държавни чиновници са умряли през днешния ден и мнозина се съмняват в общата публична статистика и считат, че най-малко 10% от иранските депутати са инфектирани.

С всичко това вътрешното неодобрение нараства и поради влошаващата се икономическа обстановка в страната, не е ясно дали Техеран ще успее да продължи задграничните си „ случки “ с ръцете, да вземем за пример на „ Хизбула “.

Според Forbes във връзка с въздействието на ковид върху Близкия изток и световната стопанска система през днешния ден са ясни единствено две неща.

Първо, доближаването сред Саудитска Арабия и Русия е малко евентуално да бъде предопределено - надалеч по-вероятно е „ историческото съмнение “ сред двете страни единствено да нарасне. Второ, управлението на Иран е изправено пред сериозен избор.

Ако осъзнаят, че към този момент не могат да насочват запаси в чужбина и би трябвало да положат всичките си старания за битка с рецесията в страната, това може да има най-сериозни последствия за „ Хизбула “, Хамас и хуситите, които разчитат на финансовата и военната поддръжка на Техеран.

„ Когато външен дразнител като COVID-19, нанася своя удар, следствията от този удар могат да трансформират света. Може да отнеме години, с цел да се проявят следствията, само че ранните следи от въздействието към този момент се усещат. “, заключава Forbes.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР