Поръчките на ASML Holding са се увеличили над три пъти

...
Поръчките на ASML Holding са се увеличили над три пъти
Коментари Харесай

Поръчките на европейския и световен лидер в индустрията за чипове ASML достигнаха рекордните €9 милиарда

Поръчките на ASML Holding са се нараснали над три пъти през последното тримесечие по отношение на предходните три месеца. Това се смята за знак, че промишлеността на полупроводниците се възражда.

Поръчки са достигнали рекордните 9,19 милиарда евро през четвъртото тримесечие от 2,6 милиарда евро през предходното, което се дължи най-много на търсенето на машините, които компанията създава. Това обявиха от ASML, представена от Bloomberg. Нидерландската компания се смята за най-ценната софтуерна компания в Европа.

ASML е единствената компания, която създава съоръжение, належащо за производството на най-сложните чипове, а търсенето точно на тези машини в водещ фактор за здравето на промишлеността. Рекордните поръчки за по този начин наречените машини за ултравиолетова литография демонстрират оптимизъм измежду най-големите клиенти за технологията. Сред клиентите на ASML са са Intel, Samsung Electronics и Taiwan Semiconductor Manufacturing. Поръчките на най-модерните EUV литографски машини на компанията през последното тримесечие възлизат на 5,6 милиарда евро.
 ASML ще влага по €100 милиона годишно във фабриката в Берлин
Топ производителят на чипове в Европа ще влага по €100 милиона годишно във фабриката в Берлин

Инвестицията би трябвало да стартира през 2023 година и да продължи през идващите години

Междувременно акциите на компанията се покачиха с цели 7,5% в Амстердам, което бележи най-голямото нарастване от ноември 2022 година

Производителите на чипове са все по-оптимистични за вероятностите на бранша след спада, който пристигна от пандемията Covid-19, като предходната седмица TSMC предвижда мощен растеж на приходите през 2024 година

ASML съумя да се възползва от мощното търсене от Китай предходната година,след като производителите на чипове там се втурнаха да поръчват литографски машини преди да влязат в действие нови правила за експорт, наложение от Нидерландия. Те би трябвало да спрат упоритостите на Пекин за водачество в производството на полупроводници.

От Китай идват 39% от продажбите на ASML през четвъртото тримесечие и страната се трансформира в най-големия пазар на основаната във Велдховен компания през 2023 година

ASML беше обект на напъните на Съединени американски щати да лимитират износа на авангардни технологии за Китай, един от най-големите пазари на компанията. Миналата година администрацията на президента на Съединени американски щати прикани държавното управление да попречи на ASML да изпрати някои машини за ултравиолетова литография.

Нидерландският производител имаше лицензи да изпрати три първокласни машини за литография DUV на китайски компании преди месеца, в който новите ограничавания влязоха в действие. Въпреки това американски чиновници се свързаха с ASML в края на предходната година, с цел да ги помолят неотложно да спрат плануваните доставки на някои от машините до китайски клиенти, писа Bloomberg News по-рано, съгласно свои източници.

ASML към този момент е лимитирана да продава най-модерните си ултравиолетови машини на Китай и чака до 15% от продажбите в Китай тази година да бъдат наранени от новите ограничения за надзор на износа.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР